Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Genital Bölgeye Nasıl Davranmalı? Vajinada Yanma Hissinin 10 sebebi ve Tahlili

Leila

Global Mod
Global Mod
Sağlık her manada fazlaca değerli olan ve ihtimam gösterilmesi gereken bir husus. Kelam konusu cinsel sıhhat olduğunda birtakım hastalıklar latifeye gelmiyor. Bu hastalıkların habercisi olan bilhassa yanma üzere semptomlar apansız başlayabilir ve vakit içinde artabilir. Yanma ve tahriş ile bir arada idrara çıkma zorluğu yahut cinsel münasebet sırasında kötüleşmeye sebep olabilir.

Peki bunun niçinleri nelerdir? Nasıl tahlil bulunabilir? Gelin birlikte bakalım. ????


Kaynak: https://www.healthline.com/health/wom…

Yanma telaşlanılacak bir şey mi?


Öncelikle bu telaşlanılacak bir durum değil. Kaşıntı ve yanma hissi devir dönem olduğunda olağan kabul ediliyor. Lakin hiç geçmiyorsa enfeksiyon ya da altta yatan diğer bir niçini olabilir. Pekala yol açar?


1. Vajinayı dolaylı yollardan etkileyen şeylerden kaynaklanan tahriş:


Her gün kullandığımız mamüllerin ortasında bulunan kimyasallar vajinayı tahriş edebilir, yanmaya niye olabilir.

Bu eserler;


  • çamaşır deterjanı


  • sabunlar


  • kokulu tuvalet kağıtları


  • banyo bombası


  • pedler
Bazı giysilerden kaynaklanabilir;


  • dar pantolonlar


  • külotlu çorap yahut tayt


  • dar iç çamaşırları
2. Vajinayı direkt etkileyen şeylerden kaynaklanan tahriş:


Vajinanın içine yahut yakınına temas eden tamponlar, prezervatifler, kremler, spreyler, pedler ve başka eserler vajinal yanmaya niye olabilir.

Bunu yaşadığınız an kullandığınız eseri bırakmalı ve tekrar kullanmayı denememelisiniz.


Peki bunun önüne nasıl geçebiliriz?


  • Kokulu yahut parfümlü eserler kullanmaktan kaçınmaya çalışabilirsiniz.


  • Yüzme havuzuna girdikten daha sonra banyo yaptığınızdan emin olmalısınız.


  • Eğer kullandığınız doğum denetimi formülü yahut prezervatif bu tahrişin kaynağıysa, alternatifler hakkında hekiminizle konuşmayı deneyebilirsiniz. Kimi prezervatifler hassas ciltlere özel üretiliyor.
3. Bakterilerin sebep olabileceği yanma hissi:


Bakteriyel vajinoz 15-44 yaş ortası bayanlarda en sık görülen vajinal enfeksiyondur.

Yanmaya ek olarak, şu semptomlar da olabilir;


  • akıntı


  • özellikle seksten daha sonra balık gibisi bir koku


  • vajina haricinde kaşıntı
Biroldukca durumda tedavi gerektirmez ancaki antibiyotik ilaçlar kullanmanız da gerekebilir. Hekiminize istişareden ilaç kullanmamaya ve kullandığınız ilacı tertipli kullanmaya ihtimam göstermelisiniz.


4. Mantar kaynaklı yanma hissi:


Araştırmalara göre, bayanların % 75’i ömürleri boyunca en az bir mantar enfeksiyonu yaşıyor. Mantar’ın semptomları ise şu biçimde;


  • vajinanın kaşınması


  • vulvada kızarıklık ve şişlik


  • idrar yaparken yahut cinsel bağ sırasında ağrı


  • süzme peynirine benzeyen kalın, beyaz akıntı


  • vajinanın haricinde kırmızı döküntü
Bu durumları yaşıyorsanız ilaç kullanmanız gerekmektedir. Bu yüzden doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz.


5. İdrar Yolu Enfeksiyonu


Bakterilerin mesanenize girmesi ile oluşur. İç yanma hissine ve ağrıya yol açar. İdrar yapmak için ağır bir dürtü hissedersiniz fakat fazlaca az idrar üretilir.


  • sık idrara çıkma ihtiyacı


  • kuvvetli kokulu idrar


  • idrar yaparken yanma hissi


  • ateş ve titreme


  • karın ağrısı
yaşıyor iseniz bir doktora görünmeli ve bol su içmelisiniz.


6. Trikomoniyaz


Trikominyaz cinsel yolla bulaşan yaygın bir hastalıktır. Çoklukla pek fazla semptom göstermez ve bayanlarda daha sık görülür. Buna sahip olup olmadığınızı lakin yeşil ya da sarı bir akıntı geldiğinde ya da kaşıntı yanma hissettiğinizde fark edersiniz. Bunu yaşadığınızda daha berbat sonuçları olmaması için bir uzmana görünmenizi tavsiye ederiz.


7. Belsoğukluğu


Bel soğukluğu da cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bilhassa 15-24 yaşları içinde yaygındır.

Birfazlaca cinsel yolla bulaşan hastalık üzere, belsoğukluğu da nadiren semptomlara yol açar. Birçok durumda sahip olup olmadığınızı anlamanın tek yolu test yaptırmaktır ve semptomları başkaları ile birebirdir. Bu hastalık tedavi edilmezse kısırlığa niye olabilir. Bu yüzden dikkat etmenizi öneririz.


8. Genital uçuk


Genital uçuk yaraları ekseriyetle sivilceye yahut batığa benzeri. Bu kabarcıklar, rektum yahut ağız etrafında oluşabilir. Bir tedavisi yoktur. Bedeninizde kalan bir virüstür. İlaçlar acısını dindirebilir ve bir daha çıkma müddetini kısaltabilir.

İlaç semptomları azaltmasına karşın, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu için partnerinize bulaşmasını engellemeyi unutmamak ve bir uzmandan yardım almak kıymetlidir.


9. Aids


Aids cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. Vajinal bölgede beyaz yahut deri rengi yumrulara sebep olur. Tedavisi yoktur. Genital siğiller tedavi olmadan kendi kendine kaybolabilir.

aynı vakitte, birtakım beşerler rahatsızlığı azaltmak için siğilleri aldırıyor. Siğillerin alınması, enfeksiyonu eşinize geçirme riskinizi de azaltır.

Amerikan Aile Tabipleri Akademisi cinsel olarak etkin olmadan evvel bir HPV (Aids) aşısı olunmasını öneriyor. Aids ileri süreçte, anüs, serviks ve bedenin başka bölgelerinin kanserine yol açabilir.


10. Menapoz


Menopoza yaklaştıkça östrojen hormonu azalır. Bu da biroldukca belirtiye niye olabilir. Vajinal yanma da bunlardan biridir. Yorgunluk, sinirlilik, sıcak basması, gece terlemeleri menapozun belirtileridir.

Belirtilerinizi hafifçeletmeye yardımcı olmak için östrojen destekleri yahut öbür hormon tedavilerini alınabilir. Hormonal destekler herkes için değildir. Sizin için neyin gerçek olduğunu görmek için hekiminizle konuşun deriz.


Doktorlar tıbbi tedavinin yanısıra, uygunlaşmak için bol ölçüde su tüketmeyi ve sağlıklı beslenmeyi öneriyor.


Vajinal yanma ve kaşıntının üstte okuduğunuz birfazlaca niçinleri resen düzelecektir. Korkmanıza gerek yok fakat yanma devam ederse yahut öteki semptomlar gelişmeye başlarsa birden fazla durumda, hekiminiz durumu uygunlaştırmak için bir ilaç desteği yapar. Mutlaka doktora görünün deriz.

Okumaya devam et...
 
Üst