Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Gıda enflasyonu Eylül'de %1,8 ile son üç yılın en düşük artışına geriledi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
15 Ekim 2024 Salı 09:01

| 14:24'te güncellendi.





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • WhatsApp






  • Facebook






  • X (eski adıyla Twitter)






  • LinkedIn






  • Telgraf






  • Konular

Gıda, bir yıl öncesine göre çok daha ılımlı bir büyümeyle düşüş eğilimini sürdürüyor. INE tarafından Salı günü yayınlanan veriler, Eylül ayında gıda enflasyonundaki ilerlemenin %1,8 ile sınırlı kaldığını ortaya koyuyor; bu artış, zaten %2,5 ile aşağı yönlü sürpriz yapmış olan Ağustos ayına göre onda yedi oranında daha az bir artış. Bu oran, İspanya'da enflasyon krizinin başladığı Ekim 2021'den bu yana en düşük oran.

Gıda fiyatları Şubat 2023'te %16,6 arttı, ancak o tarihten bu yana kademeli olarak mevcut seviyelere doğru düşmeye başladı. Öyle olsa bile artış, Eylül ayında son üç buçuk yılın en düşük seviyesi olan %1,5'e ulaşan genel enflasyondan daha büyük. Oran, Ağustos ayına göre onda sekiz düşerek Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) %2'lik fiyat hedefini iyileştirerek İspanya'daki fiyat krizinin sona ermesini sağlamlaştırdı.

Bu kadar ılımlı bir fiyat artışı bulmak için enerji maliyetlerinin artmasından kaynaklanan enflasyon sarmalının başlangıcından hemen öncesine, Mart 2021'e dönmeniz gerekiyor. Geçtiğimiz yıldaki en büyük düşüş, her şeyden önce benzin, elektrik ve yağlar ile meyveler gibi bazı gıda fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Ancak bunun böyle bir düşüş olmadığını, verilerin bu kalemlerin büyük bir artışın yaşandığı bir yıl önceki verilerle karşılaştırıldığını dikkate almak gerekiyor.

Ukrayna'da akaryakıt fiyatları savaş öncesi seviyelerde ve Eylül 2023'te TÜFE'nin onda dokuz oranında artması nedeniyle elektrik ve gıda da baz etkisinden yararlandı. Her halükarda bu dönemde alışveriş sepetinin yalnızca en değişken bileşenleri yumuşatılmadı. Taze gıda ve enerjiyi hesaplamaya dahil etmeyen çekirdek enflasyon da onda üç düşerek Ocak 2022'den bu yana en düşük oranı olan %2,4'e geriledi.


Çikolata petrolden daha fazla yükseldi



Enflasyon krizinin başlangıcından bu yana ilk kez önünde bir ürün bulunan zeytinyağı öne çıkıyor: Eylül ayında geçen yıla göre %21 artış gösteren çikolata, kaydedilen artışların ardından petrol %10 daha pahalı hale geldi. önceki aylarda %60'ın üzerindeydi. Dahası, meyve suları (%16), kakao tozu (%12) ve koyun eti (%11) gibi Eylül ayında petrolden daha fazla artış gösteren başka gıdalar da var. Ayın en büyük artışını yaşayan diğer gıdalar ise bir yıl öncesine göre %9 daha pahalı olan patates oldu; veya INE verilerine göre %4 artışla taze balık.

KDV indiriminin kademeli olarak azaltılmasının nasıl etkilendiğini öğrenmek için önümüzdeki Ekim verilerini beklememiz gerekecek. Hükümet, bu önlemi Haziran ayından yıl sonuna kadar uzatmaya karar verdi, ancak bu, 1 Ekim'den itibaren normalleşmeye doğru ilerlemeyle birlikte, etkilenen ürünlerin nihai fiyatında artışa kapı açıyor.






Gıdada KDV'de değişiklik


temel gıdalar oradan geçerler


Kaynak: Maliye Bakanlığı






Gıdada KDV'de değişiklik


temel gıdalar oradan geçerler


Diğerleri yiyecek oradan geçerler


Kaynak: Maliye Bakanlığı






Gıdada KDV'de değişiklik


temel gıdalar oradan geçerler


Diğerleri yiyecek oradan geçerler


Kaynak: Maliye Bakanlığı



Sıvı yağ ve zeytinyağı ile süt, meyve, sebze, yumurta, ekmek gibi diğer temel ürünlere uygulanacak KDV oranı 1 Ekim'den bu yana yüzde 0'dan yüzde 2'ye çıktı. Benzer şekilde makarna ve ayçiçek yağı gibi tohum yağlarının oranı da %5'ten %7,5'e yükseldi. Yürütmenin Ocak 2023'te tedbiri uygulamaya koymasından önce, temel gıdalara uygulanan süper indirimli oranların %4 olduğu unutulmamalıdır. Ve o dönemde KDV'si %10 olan petrol 'temel' sepete dahil değildi; bu şu anda olan bir şeydir ve Ocak 2025'te vergi enflasyon krizi öncesindeki seviyelere ulaştığında da devam edecek.

Hükümet bu önlemi zeytinyağıyla almaya karar verdi çünkü zeytinyağındaki artışlar art arda birkaç ay boyunca %50'yi aştı ve fiyatlar iki yıl önce bu ürünün fiyatlarını üç katına çıkardı. Bazı tüketici dernekleri, artık 'sıvı altın' fiyatının gelişiminin, süpermarketlerin fiyatları KDV'deki artışın gösterdiğinin üzerine çıkarma fırsatını değerlendirip değerlendirmeyeceğine bağlı olacağını kınadı.





Yorum





Hata bildir
 
Üst