Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Gıda fiyatları KDV indirimine rağmen %16,5 artmaya devam ediyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Enflasyonda son aylarda yaşanan ılımlılık alışveriş sepetine tam olarak yansımadı. 1 Ocak’ta yürürlüğe giren bazı gıdalardaki KDV indirimi ile bile. Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) bu Pazartesi günü TÜFE’nin Mart ayında beklentilerle uyumlu olarak %3,3 olduğunu doğruladı.


Bu, bir yıl önce kaydedilenden neredeyse üç kat daha düşük bir rakam ve aynı zamanda Ağustos 2021’den bu yana en düşük rakam. İber Çözümüne ve bir ay daha düşmeye devam eden yakıtlara”. Gıda fiyatları yıllık %16,5’lik bir oranla kontrolsüz bir şekilde devam ediyor. INE verilerine göre bu yıl şu ana kadar %3,4 arttı.

Fiyatlar geçen yıla göre daha az artan balık ve kabuklu deniz ürünleri, süt, peynir ve yumurta ile katı ve sıvı yağların etkisiyle bu oran Şubat ayının sadece onda biri altında. Ancak bakliyat ve sebzeler ile diğer gıda ürünleri fiyatlarındaki artış 2022 yılının aynı ayına göre daha yüksek oldu.


Genel enflasyon oranında gözlenen düşüşün -2,7 puan ile Mayıs 1977’den bu yana bir aydaki en büyük düşüşün- ‘adım etkisi’ olarak bilinen şeyden kaynaklandığı da dikkate alınmalıdır. Mart ayının bu ayı, Ukrayna’da savaşın patlak vermesinin enerji fiyatlarını tetiklediği ve TÜFE’nin %7,6’da dengesiz olduğu geçen yılın ayıyla karşılaştırıldığında ortaya çıkan bir boşluk. Ayrıca, aylık bazda (Şubat’tan Ocak’a) TÜFE %0,4’lük bir artış kaydetti.

Taze ürünleri veya enerjiyi hesaba katmayan temel oran ise, tarihsel serideki en yüksek oranlardan biri olan ve genel oranın dört puan üzerinde olan %7,5’e ancak onda birden düştü.

En yüksek fiyat artışları süt, ekmek, yumurta, et, hububat ya da yağ gibi temel ürünlerde bir marketten daha pahalı olan alışveriş sepeti fiyatlarındaki kontrolsüz artış, tüketicinin cebine ağır bir darbe vuruyor. yıl önce.


INE istatistiklerinde yer alan ve KDV indirimi uygulanan ürünlerin hiçbiri bir yıl öncesine göre fiyat düşüşü yaşamadı. Örneğin ekmek %1 (ve yıllık değişimle %13,4) arttı. Petrol fiyatları Mart ayında %0,6 ve bir yıl öncesine göre %28’den fazla arttı. Ve şeker, yıllar arası oranda %50’den fazla artmaya devam ediyor.

KDV indiriminin uygulandığı 2023 yılında şu ana kadar en pahalı hale gelen ürün %17,7 artışla tam da bakliyat ve sebzeler oldu. Maden suyu %7, domuz eti ise neredeyse %6 yükselir. Kahve ve tahıllar Ocak ayından bu yana %4’ten fazla artarken, ekmek ve taze meyve yaklaşık %1 arttı. Yumurta %0,7 ve yağ %0,6 oranında bunu yaparken, süt geçen yılın sonuna göre %0,3 daha pahalı olmaya devam ediyor.

Ocak’tan Mart’a kadar yalnızca tavuk, koyun eti ve taze ve dondurulmuş balık fiyatları düştü; bunlar, Hükümetin çekirdek enflasyon %5,5’in altına düştüğünde ortadan kaldırmayı önerdiği vergi indirimine dahil olmayan ürünler. Henüz gerçekleşmekten çok uzak olan bir şey.

Mart ayı TÜFE yıllık oranına bakıldığında, yıllık orandaki bir miktar gerilemede en fazla ağırlığı olan tüketici grubu, elektrik ve mazottaki düşüşün etkisiyle %16,2 oranında düşen konut giderleri oldu. enerjinin frensiz fırladığı Mart 2022’ye kıyasla. Nakliye fiyatları da bir yıl öncesine göre 6,5 puan düşüşle aşağı yönlü baskı uyguluyor.
 
Üst