Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Gıda, Nisan ayındaki artışını üç puan daha az, %13’e düşürdü

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Gıda fiyatlarındaki sürekli artış nefes aldı ve nisan ayında ‘yalnızca’ %12,9 arttı ve bu, fiyat indirimi önlemlerine rağmen Mart ayında ulaşılan %16,5’ten 3,6 puan daha az.Alışveriş sepetindeki bazı ürünlerde KDV. INE tarafından bu Cuma günü yayınlanan veriler, ailelerin gıda için bir yıl öncesine göre %13 daha fazla ödemeye devam ettiğini, ancak tırmanışın yavaşlamaya başladığını gösteriyor.


Haziran 2022’den bu yana en düşük seviye ve aylardır gıdada hammadde ve gübre maliyetlerindeki düşüşün bir sonucu olarak “ılımlı” olacağına güvenen Tarım Bakanı Luis Planas’ın tahminleriyle tutarlı. uluslararası pazarlar. Ancak kuraklık bu tahminlere son verebilir çünkü mahsuller kötü etkilenir ve gıda arzı azalır.

Nisan ayında en çok artan besinler ise süt (%27,6), zeytinyağı (%22,2), tahıllar (%18,2), patates (%16,5), domuz eti (%16,1) veya yumurta (%15,8) oldu. Bir ay daha, bir yıl öncesine göre daha güçlü artış yaşayan ürün, %49,6’lık artışla şeker oldu. Enerji (-%15,6) ve yakıtlar (%-4,3) düşmeye devam ediyor.


Alakalı haberler







Tabii ki, genel TÜFE düzeyinde, oran, savaşın başlangıcında bir yıl önce belirlenen rekorla karşılaştırıldığında keskin bir şekilde düştüğü Mart ayındaki istatistiksel seraptan sonra Nisan ayında yeniden yükseldi. Nisan’ı TÜFE, Mart’ta %3,3 olan bir önceki oranın onda sekiz üzerinde, %4,1’lik artışla kapattı.

Genel enflasyonda toparlanma bekleniyordu, çünkü ailelerin günlük hayatını en çok etkileyen bazı maliyetlerin fiyatları ılımlı hale gelse de, ilk anti-koruma döneminin başladığı geçen yıl Nisan ayı fiyatlarıyla karşılaştırıldı. Enflasyonu yapay olarak düşürmeyi başaran akaryakıtta 20 sentlik indirim gibi kriz önlemleri. Bu durumda, INE’ye göre %4’ün üzerindeki artış, elektrik fiyatlarında son bir aydaki düşüşün Nisan 2022’de kaydedilenden daha az olması nedeniyle açıklanıyor; ve aynı zamanda geçen yılın nisan ayında düşen akaryakıt fiyatlarındaki artış.


Nisan ayında fiyatları bir yıl öncesine göre daha az artan gıda ve alkolsüz içeceklerde ise tam tersi yönde davranış öne çıkıyor. Nitekim, enerji ve işlenmemiş gıda gibi en oynak ürünleri dışarıda bırakan temel enflasyon oranı, Mart ayına göre bir puan düşüşle %6,6 olarak gerçekleşti.

Mart ve Nisan arasında yaşananlara, yani bir aydan diğerine fiyat değişimlerine (aylık enflasyon) bakarsak, Kutsal Hafta’nın etkisi göze çarpıyor. En çok artanlar ise oteller (%17,2), çocuk giyimi (%13,7) ve uluslararası turist paketleri (%13,7) oldu. Toplamda aylık bazda TÜFE’deki artış %0,6 oldu.


ılımlılık belirtileri



Ekonomi Bakanlığı için veriler çok olumlu çünkü Ocak ayında alınan bir dizi önlemin “enflasyonun gelişimini yavaşlattığını” gösteriyor. Buna ek olarak, İspanya’nın Avrupa Birliği’nde en düşük enflasyona sahip ülkelerden biri olmaya devam ettiğini hatırlatıyorlar. karmaşık uluslararası ekonomik bağlam».


Gıda enflasyonunun nihayet ne zaman düşeceği bilinmiyor ve tüm veriler bunun bu yıl olmayacağını gösteriyor. İspanya Merkez Bankası’nın tahminleri, 2023 sonunda gıda fiyatlarında yüzde 12,2’lik bir artışa işaret ediyor. Bu rakam ilk dört ay söz konusu ortalamanın üzerinde olduğu için kuruluşun yılın geri kalanında büyümeyi öngördüğü anlaşılıyor. düşüş trendini sürdürecektir.
 
Üst