Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Göğüs kanseri riskini azaltmanın 5 yolu

Leila

Global Mod
Global Mod
Son senelerda bilhassa pandemi süreciyle birlikte göğüs kanseri hadiselerinde artış yaşandığına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aygün Yıldız, “Hastalıktan korunmak için ömür usulü değişikliği ve sistemli denetim şart” dedi.

Göğüs kanseri bayanlarda en sık görülen kanser türü… Lakin tarama halleriyle erken devirde teşhis konulduğunda, faal formüller yardımıyla tedavi bahtının ve sağ kalım oranlarının devasa yükseklikte olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aygün Yıldız, bu bahiste hayati bilgiler verdi… İşte açıklamaları…


Aygün Yıldız


Risk faktörlerine dikkat!

Ailede göğüs kanseri hikayesi, bir göğsünde göğüs kanseri olması, ileri yaş, östrojen hormonun yüksek olması (erken yaşta adet görmek, geç yaşta menopoza girmek), doğum yapmamak, emzirmemek, ileri yaşta doğum yapmak, az hareket etmek, kilolu olmak ve hormon tedavisi almak göğüs kanserinde en önemli risk faktörleridir.


BU TEDBİRLERİ ALIN

Göğüs kanseri erken evrede hiç bir belirti vermeyebilir. Tümör büyüdüğü vakit göğüste ele gelen ağrılı yahut ağrısız kitle, göğüs başında çekinti, göğüs başından kanlı akıntı, koltuk altında ele gelen şişlik, göğüs derisinde kızarıklık, ısı artışı ve portakal kabuğu görünümü ile kendini gösterebilir. Hastalık riskini azaltma yolları ise şu biçimde sıralanabilir:

1 – Beslenme ile göğüs kanseri riski içinde kıymetli bir münasebet vardır. İstikrarlı ve Akdeniz diyeti yüklü beslenmek (yani mevsiminde bol bol sebze-meyve tüketmek, bol balık yemek, zeytinyağlı besinleri seçmek, az şeker, az tuz tüketmek, çok hayvansal yağdan ve işlenmiş besinlerden uzak durmak) göğüs kanseri riskini azaltır.

2 – Bilimsel çalışmalarda sistemli idman yapan bayanlarda göğüs kanseri riskinin azaldığı gözlenmiştir. Zira bedendeki yağ dokusu östrojen hormonunun esas deposudur. Bu hormonun yüksek düzeyleri göğüs kanseri için risk faktörüdür. Bilhassa de karın bölgesindeki yağlanma östrojen hormonunun üretimini artırarak göğüs kanseri riskini artırabilir.

3 – Göğüs kanserine karşı kaliteli ve kâfi uyku da epey değerlidir. Uyku sırasında DNA hasarı gelişmiş, çabucak hemen kansere dönüşmemiş lakin bu yola girmiş olan hücreler onarılır ve yenilenir. Bu niçinle sağlıklı uykunun gözetici tesiri de unutulmamalıdır.

4 – Sigara ve alkol göğüs kanseri riskini artırır. ötürüsıyla tütün mamüllerinden, sigara içilen ortamlardan ve fazla alkol tüketiminden kaçınılmalı.

5 – Göğüs kanserinden korunmada tertipli denetimler de hayat kurtarır. Covid-19 pandemisi niçiniyle son iki yılda hastaların sıhhat kuruluşuna başvurmaması ve sıhhat merkezlerinin de tam randımanlı çalışamaması niçiniyle takip ve taramalar yapılamadığından erken teşhiste gecikmeler yaşandı. Lakin Covid-19 pandemisinin şiddeti bir nebze de olsa azaldığından gerekli önlemleri alarak, erken teşhis için hiç bir yakınma olmasa da rutin denetimler kesinlikle yaptırılmalıdır. Her hanımın 20 yaşından itibaren ayda 1 kere kendi kendine elle göğüs muayenesi yapması ve 40 yaşından daha sonra da yılda 1 kere mamografi çektirip doktora muayene olması kıymetlidir. Mamografi bir göğüs kanserini ele gelmeden 3-4 yıl evvel yakalayabilmektedir. Düşük doz ışınım içermesi sebebiyle kanser riskini artırmaz.

Okumaya devam et...
 
Üst