Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Güller hangi aylarda budanır ?

Damla

New member
Güllerin Gecesi: Bir Bahar Hikayesi

Bazen bir çiçeğe bakarken, o minik zarif yaprakları izlerken, hayatın ne kadar da karmaşık olduğunu unutursunuz. Sadece o anın huzurunu hissedersiniz. İşte böyle bir anı paylaşmak istiyorum sizlerle, çünkü birkaç hafta önce, benim için sıradan gibi görünen ama aslında içsel bir yolculuğa dönüşen bir deneyim yaşadım. Baharın o taze kokusu hâlâ burnumda, her şeyin yeni başladığı, taze toprak kokularının derinlere işlediği bir günde, güllerimle baş başa kalmıştım. Onları budamak, onlarla konuşmak ve yeniden hayata katmak… Ne kadar anlamlı ve derin bir deneyimdi.

Ama, gelin size önce bu yolculuğun başına götüreyim, bakalım siz de bu hikâyeye katılmak ister misiniz?

Bir İlkbahar Sabahı: Güllerin Hüzünlü Duruşu

Bir sabah, kahvemi alıp bahçeme çıktım. Güllerim, solmuş yaprakları ve kırık dallarıyla sanki benden bir şey bekler gibiydi. Onlar her zaman güler yüzlüydü, yaz boyunca renkleriyle bahçemi süslüyor, etrafta dolaşırken kokuları kalbimi sarhoş ediyordu. Ama bu sabah, sanki uzun zamandır ihmal edilmiş gibiydiler.

O an, bahçemdeki her şey gibi güllerin de bir yenilenmeye, bir dokunuşa ihtiyacı olduğunu fark ettim. Bu, hayatın en doğal parçasıydı. Tıpkı bir ilişki gibi, bir süre sonra ne kadar güzel ve sağlıklı olursa olsun, bazen biraz dikkat, biraz bakım gerekir.

Şimdi, bir sorum var: Güller ne zaman budanır? Bunu, çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyen, bahçeyle ilgilenen eşimle tartışmaya başladım.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: “Budama Zamanı”

Eşim, elinde bahçe makasını tutarken, her zamanki gibi sakin ve çözüm odaklıydı. "Güllerin budanması gerek, hemen şimdi yapmalıyız," dedi. "Zaten en iyi zamanı yakaladık. Kışın sert soğuklarından sonra, onları sağlıklı tutmanın tek yolu budama yapmak."

Gözleri ışıldıyordu, çünkü o, çözüm bulmaktan, doğru zamanı belirlemekten ve adım adım nasıl ilerleyeceğini bilmekten hoşlanıyordu. Bu, onun doğasında vardı; her şeyin doğru bir zamanı, doğru bir sırası vardı ve güller de bu kurallara uymalıydı.

Birden, bu işin aslında hayatta karşımıza çıkan her şey gibi olduğunu fark ettim. Güller de, tıpkı ilişkiler gibi, zaman zaman budanmalıydı. Ne zaman başıboş bırakırsanız, büyümek yerine dağılırlar. Biraz incitmek, biraz ayıklamak gerekirdi ki yeni, daha sağlıklı dallar büyüsün. Güllerin budanması, aslında onları yeniden hayata kazandırmanın sırrıydı.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Güllerle Konuşmak”

Ama ben? Ben farklıydım. Bu bahçeye girerken, sadece gülleri budamak değil, onlarla bağ kurmak istiyordum. Kadınlar biraz böyle değil midir? İlişkilerde de, her şeyin tam bir çözümden daha fazlasını ararlar. O yüzden, bir adım daha geri çekildim ve derin bir nefes alarak güllere bakmaya başladım.

"Güzelim, seni incitmek istemiyorum. Ama birazcık budanman gerek." diye mırıldandım. Kimi zaman bir ilişkiyi düzeltmek ya da güçlendirmek için de, bu tür nazik ve empatik adımlar gerekir.

Bilmiyorum, belki biraz fazlasıyla romantik ve duygusal davrandım, ama her bir gülü keserken içimdeki ses bana "Bunu yaparken dikkat et, çünkü bu bir şifa, bir iyileşme" dedi. Kadınların empatiyi birer yetenek gibi kullanmaları da, belki bu yüzden oluyor: Doğanın ruhunu hissederek hareket etmek. Bir şeyleri onarmadan önce onları gerçekten anlamak.

Eşim bir adım daha atıp güllerin tek tek budanması gerektiğini vurgularken, ben bir yandan da onların zarif güzelliklerine ve geçmişteki hatıralarına saygı göstermeye çalışıyordum.

Gülleri Budarken: Yaşamın Döngüsü

Her bir dalı dikkatle keserken, aslında yaşamın döngüsünü de hissediyordum. Budama, bir son değil, aksine bir başlangıçtı. Doğanın ne kadar mükemmel bir dengenin içinde olduğunu görmek, insanın içindeki huzuru da arttırıyor. Kısacası, güllerin budanması, hayatın kendisini biraz daha net görmemi sağlıyordu.

Eşim, bu işi teknik olarak çözerken ben duygusal anlamda onlarla bağ kuruyordum. Birbirimizi tamamlıyorduk, bir yanda stratejik yaklaşım ve diğer yanda duygusal bir bağ. Bu, bana ilişkilerdeki dengeyi hatırlattı. Bazen birine gerçekten iyi bakmak, ona değer verdiğinizi göstermek, ona dokunmak gerekir. Bazen de, onu biraz budayıp, onu bir sonraki büyümesi için hazırlamak…

Hikayenizi Paylaşın: Gülleriniz Sizi Hangi Duygulara Sürükledi?

Bundan sonra güllerime her bakışımda, onları sadece bir çiçek olarak değil, bir ilişki, bir bakış açısı, bir büyüme süreci olarak göreceğim. Siz de hiç böylesi bir bakış açısına sahip oldunuz mu? Güllerinizi nasıl budadınız? Bahçenizde bu tür kişisel ve duygusal bağlar kurarak büyümeyi nasıl deneyimlediniz?

Bence hepimizin bir gül bahçesi var; bazen biraz ihmal ederiz, bazen de içtenlikle ilgileniriz. Hadi, paylaşın bakalım, siz de güllerinizle kurduğunuz özel bağları ve onlarla olan hikayenizi!