Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Güneşli yıldönümü – iklim ve çevre için 25 yıllık araştırma

Hasan

New member
Yenilenebilir enerjiler, CO2 emisyonları, iklimin korunması ve ham maddelerin sürdürülebilir ve sorumlu kullanımı. Bilim, 25 yılı aşkın bir süredir bu güncel sorunlarla uğraşmaktadır. 21 Haziran 1994’te, Köln’deki Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nde (DLR) konsantre güneş radyasyonu kullanımı için bir test tesisi olarak “DLR güneş fırını” açıldı.

“Çocukken ateş yakmak için güneş ışığı ve büyüteç kullanan herkes, yoğun güneş radyasyonunun nasıl çalıştığını zaten bilir. Ancak güneş fırınında büyüteç yerine aynalar kullanılır.” Dr. DLR Güneş Araştırmaları Enstitüsü’nde güneş fırınının bilimsel direktörü Gerd Dibowski. Düz, hareketli bir ayna güneşi takip eder ve güneş ışınlarını 159 kavisli aynanın yüzeyine yansıtır. Bu aynalar güneş ışığını yaklaşık 5000 kez yoğunlaştırır ve laboratuvar binasında bir noktaya odaklanır. Saniyeler içinde, burada 2000°C’nin üzerindeki sıcaklıklar ve metrekare başına beş megavatlık bir güç yoğunluğu üretilir.

Bu enerji çeşitli deneysel uygulamalar için kullanılır. Testlerin bir odak noktası, yenilenebilir enerjilerin kullanımına yönelik teknolojilerin daha da geliştirilmesi ve endüstriyel üretim süreçlerinde yoğunlaştırılmış güneş enerjisinin kullanılmasıdır. Yüksek enerji gereksinimi olan ve çok fazla karbondioksit yayan prosesler, işletme sırasında CO2 emisyonu olmayan yeni proseslerle değiştirilecektir. Buna örnek olarak alüminyum hurdalarının geri dönüşümü ve çimento üretimi verilebilir.


depolama teknolojileri



Santral teknolojisini yakından ilgilendiren bir diğer önemli konu da güneş enerjisinin depolanmasıdır. Enerji ısı olarak depolanabilir ve gerektiğinde kullanılabilir. Güneş fırınında, çeşitli malzemeler güneş termik santrallerinde ısı depolama cihazı olarak uygunluğu açısından incelenir. Burada örneğin ısı taşıyıcı olarak seramik malzemeler kullanılır.


güneşlenmek



Köln güneş fırını aynı zamanda güneş enerjisi yakıtlarının geliştirilmesi için bir test tesisi olarak da hizmet vermektedir. 2004 gibi erken bir tarihte, DLR bilim adamları, konsantre güneş ışığını kullanarak güneş fırınında su buharını termal olarak ayırmayı ve böylece güneş hidrojeni üretmeyi başardılar. Hidrojen, özellikle ulaşım ve ısıtma sektörlerinde yenilenebilir enerjilerin payını artırma potansiyeline sahiptir. Enerji taşıyıcı, örneğin yakıt pili tahrikli araçlarda doğrudan yakıt olarak doldurulabilir. Ayrıca metan, metanol, petrol veya kerosen gibi sentetik yakıtların üretiminde de bir bileşendir. Yenilenebilir enerjilerle üretilen hidrojen böylece karbondioksit emisyonlarını önemli ölçüde azaltabilir.

Güneş fırını üzerindeki testler arasında ayrıca kirli atık suyun temizlenmesi, sülfürik asit kalıntılarının arıtılması, uydu bileşenlerinin malzeme testleri, seramik ve metalden yapılmış yüksek sıcaklık bileşenleri, plastik ve boyaların hızlandırılmış yaşlanması ve Sahra kumunun çöl bölgelerinde yapı malzemesi olarak işlenmesi. Ay tozu çok özel bir yapı malzemesidir. Regolight projesinde yapay ay tozu güneş ışığı kullanılarak sinterlenerek bir tuğla haline getiriliyor. Bu şekilde, aydaki bir mobil güneş fırını, bir ay istasyonunun koruyucu örtüsü için yapı malzemesi üretebilir.


Neden burada?



25 yıllık başarılı operasyondan sonra bile, güneş enerjisi fırını çalışanları bir soruyu duymaya devam ediyor: “Bir güneş enerjisi fırını neden güneşin daha sık parladığı Köln’de değil de Köln’de inşa ediliyor?” Yılda yaklaşık 1550 saat güneş ışığı alan Köln, güneş tarafından bozulan bir yer değil, ancak güneşin gücü burada, örneğin Sahra’daki kadar yüksek. “Deneylerin kurulumu ve geliştirilmesi haftalar ila aylar sürdüğünden, ancak testlerin kendileri yalnızca birkaç dakika ila birkaç saat güneş ışığı gerektirdiğinden, güneşi beklemeyi göze alabilir.” diyor Dipl. Ing. Christian Willsch, güneş fırını müdürü. Ayrıca, Rheinland’daki üniversitelerde ve endüstri ortaklarında altyapı mevcuttur ve bilim adamlarının iş gezileri için çabaları da daha düşüktür. Ve DLR sitesindeki uzman şirketlere ve merkezi atölyeye her an hızlı ve kolay bir şekilde erişilebilir.
 
Üst