Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

hanımın Ruhuna ve Vücuduna Saygılı Vajinismus Tedavisi

Leila

Global Mod
Global Mod
“Seks yapmak”; kendini ve başkasını anlamaya çalışarak, rahatlamış ve gevşemiş bir biçimde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza ve hissetmeye odaklanarak, rastgele bir “performans maksadı koymadan”, kimseyi tatmin etme zorlantısı olmadan, vakitten koparak, yavaş, ritmik ve uyumlu bir biçimde salınarak, “beş vücutla beraber” haz alıp, haz verebilme, ruhu ve vücudu bir “armağan gibi” paylaşabilme, “Venüs ve Mars dengelenmesi yapabilme”, romantizm ve erotizm ahengini sağlayabilme, ne olursa olsun bir biçimde orgazm olabilme bilim ve sanatıdır. Bu sanatı düzgün icra edemeyen bireylerde cinsel fonksiyon bozuklukları görülür. Ülkemizde cinsel tedavi için başvuran her on bayandan birinin yaşadığı vajinismus, seks yapma kaygısıdır, seks yapma telaşıdır, vajina girişini çevreleyen ve aşk kasları olarak bilinen pelvik taban kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin imkânsızmış üzere algılanması, cinsel birleşme denemelerinde acı ve ağrıya niye olması yahut bu yüzden cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi durumudur. Aslında yaşanan, bayan vücudunun ve ruhunun penis-vajina beraberliğini içeren cinselliği reddetmesidir. Kasılma, vajinal açıklığı daraltarak cinsel bağlantının ağrılı bulunmasına ya da imkânsız üzere algılanmasına niye olur. Bu kasılmalar gerçek bir cinsel ilgi teşebbüsünde olduğu üzere, sadece temas basamağında hatta bu teşebbüsün sadece hayal edilmesiyle bile ortaya çıkabilir.


Vajinismus Denetim Edilemeyen Bir Muhafaza Refleksidir


Vajinismus, gerilim, telaş ve kaygı niçiniyle ortaya çıkan bir tıp korunma refleksidir. Gerilime, derde ve kaygıya yol açan faktör, penis-vajina birleşmesidir. “Ya acırsa” kaygısıyla istemsiz bir biçimde, yani hanımın denetimi haricinde ortaya çıkan vajinismus kasılmaları, cinsel alakanın gerçekleşmesine müsaade vermemek için bilinçharicinden kaynaklanan vajinal bir refleks, beraberinde da ilkel ve bedensel bir kaygı refleksidir. Bu refleks kimi vakit bir dokunuşla, kimi vakit birleşme kanısının akla gelmesiyle, kimi vakit geçmişteki travmatik tecrübelerin hatırlanmasıyla, kimi vakit penis, tampon, hatta bayanın kendisinin parmağı üzere öteki bir objenin vajinaya yaklaşmasıyla yahut kimi vakit eşin cinsel alaka için konum almasıyla bile tetiklenebilir. Bu durum bir defa yaşandıktan daha sonra, kurallı refleks haline gelip yerleşerek her cinsel birleşme denemesi yahut kanısında resen ortaya çıkar. Bayan, engellemeye çalışsa bile artık bu refleksi denetim etmesi elinde değildir. Bunun yanı sıra cinsel bağlantıda bayanın içine alan, erkeğin içe giren ve denetim eden olarak düşünülmesi hanımın kontrolsüzlük hissini daha da arttırır. Cinsel münasebette denetimin kendinde olmadığı niyeti bayanın korkusunu ve ziyan bakılırsaceği tasasını en üst seviyeye çıkarır. Birebir duygusal durum jinekolojik muayene üzere cinsel olmayan temaslarda da geçerlidir. Zira muayene sırasında denetim tabibin elindedir. Bu niçinle vajinismuslu bayanlar jinekolojik muayene olmaktan da çekinirler.


Vajinismus Nasıl Yaşanır?


Vajinismusun en temel belirtisi “o an geldiğinde” hanımın panik atağa benzeri bir durum yaşamasıdır. Bayan kasılarak bacaklarını kapatır, partnerini iter, ağır dehşet ve tasa duyar. Şuuru açık olsa da denetimini yitirir, denetim bilinçdışının eline geçer, bilinçdışı tarafınca negatif bir hipnoz transı haline getirilir. Bu şuur kaybı sırasında kimi bireylerde bayılma da olabilir. Her yeni deneme evvelkilerin tesiriyle daha fazla acılı ve sıkıntı olur. Sonunda bu durum ortasından çıkılmaz bir kısırdöngüye dönüşür. Vajinismusta duyulan telaşlar ve dehşetler somut gerçeklere dayanmaz, daha sonradan öğrenilmiş yanlış tecrübelerle pekiştirilmiş his ve fikirlerdir. Gerçekçi olmayan bu endişeler ve bilinçharicinden köken alan dertler cinsel terapide bir daha öğrenme yoluyla ortadan kaldırılabilir.


Vajinismus yol açar?


Her toplumda, her kültürde ve her yaşta evli ya da bekâr bayanlarda görülebilen vajinismus fizyolojik niçinlerin yanı sıra, çoklukla ruhsal faktörlerden kaynaklanır. Fizyolojik niçinler içinde ilgi sırasında ağrıya niye olabilecek pelvik iltihaplar ve tümörler, vulvar vestibülit sendromu, üriner enfeksiyonlar, vajinal atrofi, kuruluk, sarkma ve başka genital sistem anomalileri, yumurtalık kistleri, enfeksiyon ve kanser üzere hastalıklar yer alır. Vajinismusa niye olan ruhsal faktörler fazlaca daha fazla ve kapsamlıdır. Bunlar içinde en yaygın olanları şu biçimde sıralanabilir: “Cinsellikle ilgili eksik ya da yanlış bilgiler, cinsel tecrübenin olmaması, geçmişte yaşanan taciz, tecavüz üzere cinsel travmalar, kızlık zarı takıntısı, gebe kalma kaygısı, acı duyma korkusu, tutucu ve baskıcı bir ailede yetişme, cinselliği berbat ve kabahat üzere algılatan dini ya da ahlaki hurafeler, çocuklukta şok edici cinsel imajlara maruz kalma, meskende şiddet yaşantısı, obsesif yahut borderline kişilik özellikleri taşıma, partnere duyulan inanç eksikliği, kadınlığın ve bayan olmanın reddedilmesi, cinsellikten, cinsel organlardan iğrenme, negatif vücut algısı, partnerin cinsel isteğinin olmaması ve pasif bağımlı, şiddete eğilimli, telaşlı, cinsel hüneri eksik ve yetersiz, tecrübesiz olması…”


Vajinismusa Bilimsel ve İnsani Tedavi Yaklaşımı


Vajinismusta aşk kaslarının istemsiz kasılması üzere “bedensel engeller”in yanı sıra, cinsel bağa girilmesine yüklenen bilinçdışı manalar ve bunlara bağlı ortaya çıkan endişe ve dert tepkileri üzere “psikolojik engeller” de çiftin seks yapmasını, sağlıklı ve memnun bir cinsel yaşama sahip olmasını mahzurlar. “İnsanlar niye seks yapmak ister?” sorusunun cevabı tedavi seçiminde hayli değerlidir. “Çocuk yapmak, seksi bir bakılırsav üzere yerine getirmek yahut eşi memnun etmek” üzere cevaplar bedensel mahzurları aşmayı içeren ve daha epey jinekologların vajinaya dilatatör uygulaması formundaki girişimsel ve duygusuz tedavileri akla getirirken, “Cinsellikten karşılıklı zevk almak ve kadınlığı özgürce deneyimlemek” cevabı ise ruhsal manileri de aşmayı amaçlayan ve daha hayli cinsel terapistlerin cinsel terapi uygulamalarını içeren bütüncül ve his odaklı bir tedaviyi akla getirir. Cinselliği özgürce ve keyifli yaşayabilen bir bayan olmayı amaçlayan gerçek bir tedavi; evvel ruhsal pürüzlerin aşılmasını, ondan sonrasında da bedensel pürüzlerin aşılmasını içermelidir. “Seks yapma korkusu” olarak bilinen vajinismus, birçok vakit bedensel değil zihinsel bir durum olduğundan, seksin istemsizce reddedilmesi olan bu duruma “beyinismus” ismini veriyorum. Bu niçinle “bilimsel ve insani vajinismus tedavi yaklaşımı” olan cinsel terapide birinci maksat “psikolojik ve bedensel mahzurları çiftin birlikte aşması”, ikinci amaç ise “aşkın seksi ve hoş sevişme sanatını öğrenmek ve geriye dönüşü engellemek” biçimindedir. Yalnızca penisin vajinaya girmesini içeren “çözüm odaklı” bir tedavi değil “sevgi ve hazzın karşılıklı paylaşılması”na ve aşkın sekse odaklı vajinismus tedavisi, bilimsel ve bütüncül olduğu kadar insani ve etik bir tedavidir. Ayrıyeten cinsel terapi, yalnızca bedensel mahzurları aşmayı amaçlayan vajinismus tedavisi daha sonrası, ağrılı cinsel bağ, cinsel isteksizlik yahut orgazm olamama üzere ikincil cinsel fonksiyon bozukluklarının ortaya çıkmasını mahzurlar, sağlıklı ve memnun bir evlilik için sağlam temellerin atılmasını da sağlar.


MetaSeks


Benzerlerinden üstün manasına gelen aşkınlık; en sıradan manasıyla “kendini aşma durumu”dur, beş duyunun ötesine geçip beş duyu ile algılanamayan ve fark edilemeyen gerçeklikler manasındadır, görülen, bilinen, yaşanılan, deneyimsel dünyanın ötesine geçerek ya da tabir yerindeyse üstüne çıkarak “başka bir aleme geçme durumu”dur, fark etmektir, fark ettiğini fark etmektir, fark ettiğini fark ettiğini fark etmektir, dünyaya bir nevi dünya haricinden bakabilme yetisidir. MetaSeks ise, “aşkın seks”tir, “seksin bir daha sonraki evrimi”dir, “geleceğin seksi”dir, cinsel sıhhat biliminin yeni gelişme ve dönüşüm alanıdır, yeni bir dünya ve yeni bir gelecektir, “öteki ve manalı seks” demektir, “aydınlanmış ve bilgece seks” demektir, insanın tabiat ile, kadınsı Venüs ve erkesi Mars tabiatı ile bir’liği hissetmesidir. Kendini bilmek aydınlanmak’tır, oburunu bilmek bilgelik’tir. Farkındalık ve içgörü aydınlanmayı sağlar, empati yapmak bilgelik getirir. Aydınlanmak, asıl gerçekliğe yani varlığın hakikatine uyanma, her şeyin an be an farkında olma ve açılma sürecidir, şuurlu farkındalıktır, derin bir farkındalık halidir, şuurun şuurunda olmaktır, şimdiki ana yargısız ve açık olarak dikkati vermektir ve bu anda her ne meydana geliyorsa kabullenmektir, hissetmek’tir, varlığı hissetmek’tir. Buradaki varlık kavramı her şeyin özünde ve derinliklerinde olan tek bir bilinç’tir. Var’lığı hissedilebilmek için zihnin sessizleştirilmesi, dikkattin tam ve ağır bir halde şimdi’de bulunması gerekir. Bilgeleşmek ise, bilgeliktir, başkasını bilmektir, bilgili olmaktır, bilgiyi hayata uygulamaktır, hoş işler yapmaktır. Bilgeleşmek için olumlu istikamette değişmek ve başkasını bilmek için emek vermek gerekir. İnsan kusurlarını azaltıp, ötekine paha verdikçe ve olumlu tarafta değiştikçe bilgelik yolunda da süratle ilerler. Çift MetaSeks ile hem kendini tanır tıpkı vakitte partnerini bilirse vajinismus kâbusunu geride bırakabilir, sağlıklı ve memnun bir cinsel yaşama da sahip olur.

WebInstagramFacebookTwitterYouTube

Okumaya devam et...
 
Üst