Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Havayolları, Avrupa havalimanlarındaki çökmelerin yazın rekor kırabileceği konusunda uyardı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanya’da Paskalya’da yaşanan turist patlaması tüm tahminlere göre artarak devam edecek. Geçen hafta Exceltur işverenlerinin turizm GSYİH’sının yılı 2022’ye göre %9,4 daha fazla 172.000 milyon avro ile kapatacağını tahmin etmesinden sonra, şimdi Havayolları Birliği (ALA) 219 milyon yolcu koltuğu olduğunu belirtiyor. Sektör için rekor bir yıl olan 2019’un aynı döneminde işgal edilen 213 milyondan %3 daha fazla.


Ancak bu iyi tahminler, geçen yaz olduğu gibi bu yıl bazı Avrupa havalimanlarında tekrar yaşanabilecek operasyonel sorunlar nedeniyle yarıda kalabilir. Bu nedenle Fransa’da en çok hava trafik kontrolörlerini etkileyen grevlerin İspanya’da büyük sorun oluşturmaması için işverenlerden yardım istiyorlar. Özellikle bir Eurocontrol raporunun İspanya’nın bu grevlerden en fazla etkilenecek ülke olacağını hesapladığını öğrendikten sonra, 400’den fazla gecikmeli uçuş ve normalden %63 daha fazla iptal.

Ayrıca Schiphol Havalimanı (Amsterdam), daha yapısal bir sorun olmasına rağmen Birleşik Krallık’ta olduğu gibi operasyonel kapasiteye sahip olmadığı için bu yaz uçuş sayısını azaltmak zorunda kalacakları konusunda şimdiden uyarılarda bulunuyor. Ve ‘brexit’, taşıyıcılarda olduğu gibi, zincirin çeşitli halkaları için personel alımını zorlaştırıyor. ALA başkanı Javier Gándara raporun sunumu sırasında “İspanya, pandemiden sonra iyi bir yönetim modeli oldu, ancak bu durum dolaylı olarak üzerimizde büyük bir etkiye sahip olabilir” uyarısında bulundu.

Yaz sezonu tahminlerine gelince, tüm bölgeler aynı şekilde davranmıyor. Kanarya Adaları, Balear Adaları ve Endülüs gibi destinasyonlar bu yaz için koltuk programlamasında büyümeye öncülük ederken, Madrid ve Barselona hala pandemi öncesi seviyelerin altında. Spesifik olarak, ALA verileri Endülüs’ün 25,6 milyon tarifeli koltukla 2019’a kıyasla en hızlı artan uçuş (%8,2) ile destinasyon olacağını gösteriyor. Arkasında %7,8 artış ve 31,2 milyon koltuk ile Kanarya Adaları yer alıyor; ve 43,1 milyon koltukla Balear Adaları (%7,4 daha fazla).

Öte yandan, Madrid ve Barselona henüz pandemi öncesi seviyeyi yakalayamadı ve sırasıyla %3,1 ve %7,9’un altında. Gándara ayrıca, kurumsal iş seyahati trafiğinin her iki merkezde de sahip olduğu “büyük ağırlık” nedeniyle 2019 rakamlarını geri kazanamayan tek büyük havalimanlarının bunlar olduğunu doğruladı.


Yıla iyi bir başlangıç



İlk çeyrekte hava trafiği, pandemi öncesine göre Ocak’ta %2,1, Şubat’ta %2,2 ve Mart’ta %0,6 büyüme ile 2019’un üzerinde veriler kaydetti. Gándara, “Veriler hareket etme arzusunu gösteriyor, seyahatin önceliği yeniden belirleniyor” dedi.

2019 yılına kıyasla Mart ayında kıtalararası trafik %5, iç trafik ise %6 büyüme kaydetti. Aşağıdaki kısım, Almanya ve Birleşik Krallık’ın 2019 trafiğini henüz toparlayamamış olması nedeniyle Avrupa kısmıdır (%-2). ve tüm Avrupa üzerinde ağır bir yük. Gándara, Birleşik Krallık’ın %2 aşağıda kaldığına, ancak Almanya’nın pandemi öncesine göre %15 daha düşük bir seviyede olduğuna dair güvence verdi. Avrupa içi trafiği en çok destekleyen ülkeler Fransa ve İtalya’dır.
 
Üst