Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hazine, gelir vergisi beyannamenizi çevrimiçi olarak vermenizi istiyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Artık Gelirler çevrimiçi olarak sunulacak. Hükümet, Kişisel Gelir Vergisi (IRPF) beyanını elektronik yollarla sunma yükümlülüğünü, “Vergi İdaresi’nin bu tür medya aracılığıyla doldurulması için yardıma ihtiyaç duyan vergi mükelleflerine kişisel ilgi göstermesi koşuluyla” belirlemiştir.


Bu perşembe günü Resmi Devlet Gazetesi’nde (BOE) yayınlanan kraliyet krizle mücadele tedbirlerine ilişkin kanun hükmünde kararname, kişisel gelir vergisini elektronik yollarla beyan etme yükümlülüğü olan resmi bir vergi yükümlülüğüne uyum şeklini etkileyen bu kuralı içeriyor.

Hazine’den gelen bu açıklama, bu yıl Yüksek Mahkeme’nin kişisel gelir vergisi beyannamesinin sunulmasında tek kanal olarak elektronik araçların oluşturulması konusunda “düzenleyici yetersizlik” olduğunu ortaya koyan kararının ardından geldi.


Genel Vergi Hukuku



Mahkeme, bu yılın temmuz ayında yayınlanan kararında, Maliye Bakanlığı’nın 4 Mart 2019 tarihli Kararında vergi mükelleflerinin internet üzerinden elektronik ortamda kişisel gelir vergisi beyannamesi verme zorunluluğunu iptal etti.


Ona göre emir, ekonomik, teknik kapasite, mesleki adanmışlık veya böyle bir yükümlülüğün getirilmesine ilişkin diğer nedenleri haklı kılan “varsayımlar ve koşullar” belirlenmeden, bu yükümlülüğü herkes için genel bir şekilde tesis etmiştir.

Yüksek Mahkeme daha sonra Genel Vergi Kanununun vatandaşların elektronik medyayı kullanma “yükümlülüğünü değil hakkını tanıdığını” ve ayrıca İdarenin elektronik medya kullanımını teşvik etme görevi olduğunu açıkladı.

Aynı şekilde, Genel Vergi Kanunu’nun mükelleflere elektronik, bilgisayar veya telematik teknik ve araçlarla İdare ile etkileşimde bulunma ve bunu gerekli garantilerle yapma hakkını tanıdığını, ancak bunu yapma zorunluluğunun veya kesinlikle bir yaptırımın sonucu olmadığını sözlerine ekledi. Bu kuralın vergi hukuk düzeninin genel ilkesi olarak önemi ortadadır.


Tedbir vergiyi değiştirmiyor



Bu karardan neredeyse yarım yıl sonra Hükümet, son on yılın Gelir Kampanyalarında ortaya çıkan pratik gerçekliğe dayanarak, Yüksek Mahkeme tarafından uyarılan bu düzenleme eksikliğini gidermek için yasada yapılan bir değişikliği onayladı. Mükelleflere sunulan farklı yardımlar sayesinde kişisel gelir vergisi beyannamelerinin kendilerinin, üçüncü kişilerin elektronik araçlarıyla veya Kurum tarafından sağlanan elektronik araçlarla verilmesi mümkün hale gelmiştir.

Yürütme’ye göre, bu tedbir, halihazırda yürürlükte olan düzenlemelerde belirlenenler olmaya devam eden, vergi mükellefleri için vergi oranının belirlenmesi veya ölçülmesine ilişkin farklı unsurları hiçbir şekilde değiştirmemektedir.

Aynı şekilde, bir sonraki Gelir Kampanyası başlamadan önce bu açık yasal yetkilendirmenin “gerekli ve acil” olduğunu ve 2023 yılına ilişkin kişisel gelir vergisi beyannamesi modelini düzenleyen düzenlemenin onaylandığını belirtiyor.

Büyük Servetlerin Geçici Dayanışma Vergisi ile ilgili olarak, vergiyi elektronik ortamda beyan etme yükümlülüğü de yasal olarak sağlanmaktadır, çünkü vergi mükelleflerinin niteliği göz önüne alındığında – çok önemli miktarda net varlığa sahip gerçek kişiler – anlaşılmaktadır. miktar – bunu tamamlamak için gerekli elektronik araçlara erişim ve kullanılabilirliğe sahip olmalıdır.
 
Üst