Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

her insanın Başına Gelebilir! Panik Atak Geçirdikten daha sonra Kendimizi niye Çok Yorgun Hissederiz?

Leila

Global Mod
Global Mod
Eğer panik atak geçmişiniz var ise panik ataklardan daha sonra bedeninizin olağandan daha yavaş çalıştığı dikkatinizi çekmiştir. Güya gözlerinizin önünde bir perde vardır, asla düzgün odaklanamazsınız, nefes almak bile fazlaca yorucu gelir ve hatta bütün vücudunuz sızlar. Pekala bu semptomların niçini nedir?


Kaynak: https://www.huffpost.com/entry/anxiet…

Panik atak sırasında bedeninizde biroldukça kimyasal değişim gerçekleşiyor. Beyniniz panik atak geçirdiğiniz sırada bedeninizi nitekim tehlike içerisinde olduğuna ikna ettiği için bedeniniz da tehlikeye karşı reaksiyon verir.


Adrenalin düzeyiniz tavan yapar, kalp atışlarınız hızlanır ve bedeninize daha fazla kan pompalanır.


Anksiyete atakları ve panik ataklar içinde pek büyük bir fark vardır.


Öncelikle bu semptomların niçinine bakmadan evvel çok fazla karıştırılan iki ataktan bahsedelim. Panik ataklar beyninizdeki hengame et-kaç yansısının tetiklenmesiyle başlar. Beyin nitekim hayati bir tehlikede olduğuna ikna olmuştur ve bedeni da bu tehlikeye hazırlar. Panik atak geçiren beşerler ekseriyetle tecrübelerini ‘Kalp krizi geçiriyormuşum üzereydi.’ yahut ‘Ölecekmişim üzere hissettim.’ üzere cümlelerle tanımlar.

Anksiyete atağı ise beşerler anksiyetelerinin denetimini kaybettiklerini hissettiğinde ortaya çıkan bir ataktır. Panik ataklara nazaran daha uzun sürebileceği kanıtlanmıştır. Semptomları emsal olsa da bu iki hastalık birbirinden farklıdır.


Peki panik atak daha sonrası yorgunluk yol açar?


Panik atak sırasında bedeninizin verdiği yansılardan birisi de nefes alışverişlerinizi hızlandırmaktır. Adrenalin salgılandığı vakit kalp atışlarınızın hızlanması üzere, kanınıza daha fazla oksijen pompalayabilmek için ciğerleriniz de daha süratli çalışır. Adrenalin düzeyi azaldıkça olağandan daha süratli çalışan bedeniniz ağrımaya başlar. Bunu hiç spor yapmayan birisinin spordan daha sonra yorgun hissetmesi üzere düşünebilirsiniz.


Peki bu yorgunluk ne vakit geçer?


Panik atakların, anksiyete ataklarına bakılırsa bedeni daha fazlaca yorduğu çalışmalar kararı kanıtlanmıştır. Bedeninizin ne kadar yorulduğuna ve bünyenizin ne kadar kuvvetli olduğuna bağlı olarak şahıstan şahsa nazaran bu yorgunluk kimi vakit saatler, günler, hatta haftalar sürebiliyor.


Panik atakların daha yavaşça geçmesi için yapabileceğiniz ufak tefek şeyler bile büyük bir fark yaratır.


Eğer sık sık panik ataklar geçiren birisiyseniz bu hastalıkla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek ömrünüzü pek kolaylaştıracaktır. Şayet bir atağın geldiğini hissediyorsanız kendinizi derin ve yavaş nefesler almaya zorlayın. Yapabiliyorsanız etrafınızın sizin için rahat olduğundan emin olun. Kendinizi rahatlatmak için müzik da dinleyebilirsiniz.


Profesyonel yardım almak hayat kalitenizi yükseltecektir.


normal olarak ruhsal meselelerle başa çıkmak için alınabilecek en âlâ tedbir profesyonel yardım almaktır. Psikoloğunuzun ya da psikiyatristinizin sizin için sunacağı seçenekler ve tedaviler panik ataklarınızı daha kolay atlatabilmenizi ve daha sonrasında da yorgunluğunuzun daha yavaşça olmasını sağlayacaktır.


yaşamınızda yapacağınız ufak değişiklikler de yorgunluğunuzu hafifçeletecektir.


Eğer bedeniniz daha dirençli olursa panik ataklardan daha sonra gelen yorgunluk daha yavaşça olacaktır. Bu niçinle ömrünüzde yapacağınız spor ya da daha sağlıklı beslenme üzere ufak tefek değişiklikler bu yorgunlukla başa çıkmanız konusunda size sandığınızdan daha epey yardımcı olacaktır.

Okumaya devam et...
 
Üst