Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hidrojenin taşınması, depolanması ve dağıtılması

Hasan

New member
Üretime ek olarak, hidrojenin ekonomik ve güvenilir şekilde taşınması da gelecekteki bir hidrojen ekonomisi için belirleyici bir faktördür. Bu, hem küresel üretim tesislerinden müşteri ülkelerindeki merkezlere ulaşım yollarını hem de son kullanıcıya yerel dağıtımı içerir. Taşıma biçimi için farklı yaklaşımlar mümkündür: sıvı hidrojen, hidrojenin amonyak, metan veya sıvı organik hidrojen taşıyıcılarına dönüştürülmesi. Şu anda bu yaklaşımlardan hangisinin en ekonomik olacağı net değil.

Ayrıca doğalgaz şebekesinin kademeli olarak hidrojen şebekesine dönüştürülmesi araştırılmaktadır. Alman gaz şebekesi, 40.000 kilometrelik bir iletim ağı ve 470.000 kilometrelik bir dağıtım ağından oluşmaktadır. Halihazırda belirli bir hidrojen uygunluğuna sahiptir. Daha yüksek oranda hidrojen için, malzemeler, bileşenler, çalıştırma ve kullanıcı gereksinimleri ayrıntılı olarak incelenmeli ve optimize edilmelidir.

Elektrik enerjisinin gerekli kapasite aralığında depolanması mümkün olmadığından, büyük depolama tesisleri genel hidrojen altyapısının önemli bir parçası olacaktır. Burada, depolanabilir bir enerji taşıyıcısı olarak hidrojen önemli bir rol oynar. Büyük hidrojen depolama sistemleriyle, ısıtma mevsiminin başlangıcı veya karanlık durgunluklar gibi mevsimsel talep artışları güvenilir bir şekilde karşılanabilir. Almanya’da tuz mağaralarındaki yer altı depolama tesisleri en uygun olanıdır. DLR, bu tür depolama tesislerinde kullanılan malzemelerin güvenliğini, hidrojen kalitesini ve dayanıklılığını araştırır.

Proje örneği:

• HyCavMobil – HyCavMobil (Hydrogen Cavern for Mobility) projesinde, tuz mağaralarında depolama ve ardından hidrojenin yakıt hücresi hareketliliği alanında kullanımı araştırılmakta ve değerlendirilmektedir.