Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hipotermi nedir, nasıl olur? Hipotermi belirtileri neler?

Leila

Global Mod
Global Mod
Vücut sıcaklığıyla ilgili olan hipotermi durumu vefata sebep olabilecek kadar tehlikeli bir rahatsızlık. Hipoterminin en sık rastlanılan sebebi soğuk hava şartlarına yahut soğuk suya maruz kalması kararı oluşuyor. İşte beden sıcaklığının düşmesiyle meydana gelen hipotermi hakkında merak edilenler…

HİPOTERMİ NEDİR, NASIL OLUR?

Hipotermi, beden sıcaklığının 35 °C’den aşağı düşmesine denir.

Genellikle yağmur, rüzgâr, kar yahut soğuk suya maruz kalma üzere faktörler tarafınca tetiklenir.

Belirtiler sıcaklığa bağlıdır. yavaşça hipotermiyada şiddetli titreme görülürken sıcaklığın daha fazla düşmesi ile orta derecede hipotermiyada titreme durur ve zihinsel karışıklık artar. Şiddetli hipotermiya başlangıcında paradoksal soyunma yaşanabilir, hipotermik kişi şuurunu kaybeder ve kalp durması riski artar.

HİPOTERMİNİN TEHLİKESİ

İnsan bedeni bulunduğu ortamla ısı alışverişine girer ve bu alışverişten ortamın ısısına bakılırsa etkilenir. Ortam sıcak ise beden ısınır, soğuk ise üşür. Örneğin; bir insan soğuk suya çıplak olarak girdiğinde bedeni suya süratle ısısını verir ve beden ısı kaybeder. En sıcak havalarda bile fazlaca uzun mühlet suda kalındığında üşüme olmasının sebebi budur. Ayrıyeten, biroldukca deniz kazasında (Titanik kazası gibi) hayli kişi boğulmadan fazla beden ısısına bağlı mevt, yani hipotermi yüzünden ölmüştür. Bedenin bu ısı alışveriş suratı, ortamlar içindeki ısı taşınım katsayısına nazaran değişir. Örneğin, beden denizde olağan havadakine göre daha süratli ısı kaybeder, zira denizin ısı taşınım katsayısı kıymeti daha yüksektir. Bir insan cıva dolu bir havuza düşse 5-10 dakika daha sonra hipotermiden ölür, zira cıvanın taşınım katsayısı bedeli, denize bakılırsa epey daha büyüktür. Bir insanın ısı kaybı başladığında bedenin standart ısı düzeyi düşer. 32-35 derecede şuur kaybı, daha aşağı düşüşlerde mevt gerçekleşir.

Hipotermi çoklukla beden sıcaklığının 35.0 °C (95.0 °F) altına düştüğü durumlarda, iç organların sıcaklıkları baz alınarak sınıflandırır. Bir başka sınıflandırma sistemi ise İsviçre Derecelendirme sistemidir. Bu metot iç organların sıcaklık durumuna göre verdiği reaksiyonlardan yola çıkarak sınıflandırma yapar.

HİPOTERMİ BELİRTİLERİ NELER?

Belirti ve semptomlar hipoterminin derecesine göre değişir ve şiddetin üç kademesine bölünebilir.

hafifçe

35-32°C içindeki merkezî beden sıcaklığı aralığında şiddetli titreme, yüksek kan basıncı, süratli nefes alıp verme ve süratli kalp atışları görülür. Damarlar, kanı merkeze çekmek için daralır. Beden, güç üretimi için depo edilen glukozu yakmaya başlar. Zihinsel karışıklık başlar.

Orta

Merkezî beden sıcaklığı 32-28°C aralığına iner. Hipotermiya ilerledikçe, titreme durur, amnezi yaşanır ve refleksler yavaşlar. Kurbanlar tuhaf hareketler yapmaya ve mantıksız konuşmaya başlar. Motor marifetlerin kaybı olabilir.

Şiddetli

Şiddetli hipotermiya merkezî beden sıcaklığının 28°C altında düşmesidir. Bu sıcaklıklarda tüm fizyolojik sistemler yavaşlar, kalp ve nefes suratı düşer, kan basıncı azalır. Cilt soğuktur. Halüsinasyonlar görülmeye başlar, kişi donmakta bulunmasına karşın soyunabilir. Refleksler kaybolur, göz bebekleri büyümüş hâlde kalır. Şuur kaybı olabilir.

Daha fazla sıcaklık düşümlerinde hipotermik bireyler ısıtılana kadar ölmüş izlenimi verebilir. “Sıcak ve meyyit olana kadar meyyit değildir” kelamı bu durumu söz eder. Beden sıcaklığı 32°C üzere olağana yakın bir seviyeye geldiğinde kişi canlılık belirtileri göstermiyor ise ölmüş olarak kabul edilir.
 
Üst