Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hükümet Devlet anlaşmalarını bütçesine daha fazla park ediyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Alex Sanchez



7 Temmuz 2024 Pazar, 00:04





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X (eski adıyla Twitter)






  • LinkedIn






  • Telgraf






  • İş Parçacığı

«Siyasetçi yarın, gelecek ay ve gelecek yıl ne olacağını tahmin edebilmelidir; 1940'tan 1945'e kadar – İkinci Dünya Savaşı sırasında – ve yine 1951'den 1955'e kadar Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill, “ve sonra tahminlerinin neden gerçekleşmediğini açıklayın” dedi. Genel Devlet Bütçe Tasarısı Benzer bir şey: hedefler belirlenir, GSYİH veya istihdam gibi temel ekonomik büyüklüklerin gelişimi için gelir ve giderlere ilişkin tahminler yapılır. Daha sonra neden tam olarak bu şekilde yerine getirilmediği açıklanacak – ya da açıklanmayacak.

Her durumda Genel Bütçeler bir Hükümetin temel ekonomi politikası aracıdır. Bu nedenle genişletilmiş bütçelerle yönetmek zorunda kalmamız önemsiz bir şey değil. Pedro Sánchez Hükümeti 2025 bütçesini gerçekleştiremezse, 2023 bütçesi üçüncü yıl için uygulanacak (bu yılın bütçesi destek yetersizliği nedeniyle Kongre'den geri çekildi). Funcas'ın Ekonomik Durum direktörü Raymond Torres, 2023 bütçelerinin 2022'de “şu ankinden tamamen farklı bir ekonomik bağlamda” hazırlandığını söylüyor. Şu anda küreselleşmeden kurtulma ve farklı yatırımlar gerektiren yapay zekanın ortaya çıkma sürecindeyiz. Torres, “Ekonomi politikasının ana unsurunun yeni bağlama uyum sağlamaması bir sorundur” diye vurguluyor. Aynı zamanda, Avrupa fonlarından yararlanmaya devam etmek için eksik olan reformların gerçekleştirilmesi de şarttır; ve bütçeler olmadan uygulanması çok daha karmaşık hale gelir. Bütçe uzatımından etkilenmeyecek olan kalemler, enflasyonla yeniden değerlemesi kanunla belirlenen emekli maaşlarına yapılan harcamalar, kamu borçlarının faiz ödemeleri ve memur maaşlarıdır.

Her ne kadar Hükümet şu anda 2025 bütçesini gerçekleştirmek için yeterli desteğe sahip olmaktan çok uzak olsa da müzakereler henüz başlamadı. Ancak 2025 yılı kriterlerini ve hedeflerini belirleyen Hazine Müsteşarlığı Kararnamesi ile başlangıç sinyali verildi. Bu Pazartesi, bakanlık daireleri taleplerini María Jesús Montero başkanlığındaki bakanlığa sunmak zorunda kalacak. Hazine, Haziran ayı sonunda yayınladığı bu bakanlık kararnamesinde bütçelerin ana kriterleri ve hedeflerinin belirlendiğini teyit ediyor. Buna göre Hükümet, ekonomik alanda Devlet Paktları yapmaktan vazgeçti.

Yargı Genel Kurulu'nun yenilenmesi konusunda Halk Partisi ile yapılan anlaşmanın ardından yeni anlaşmaların önünün açıldığı düşünülebilir. Ancak Maliye Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçelerine ilişkin aldığı bu pozisyonda buna dair herhangi bir ima bulunmamaktadır. “Maaşların satın alma gücünün toparlanmasını garanti eden fiyat istikrarı için büyük bir gelir anlaşmasının imzalanmasının teşvik edilmesi”nin konuşulduğu, hüsrana uğrayan 2024 projesinde olduğu gibi, bu bütçeler için anlaşma yapma isteği yok. Enflasyonun artık eskisi kadar baskıcı olmadığı ve toplu pazarlığın maaş gelişmeleri konusunda anlaşma sağladığı doğrudur. Ancak yedi ay önce Hükümet bu anlaşmaya doğrudan dahil olmayı planlamıştı ve şimdi, mevcut Toplu İş Sözleşmesinin geçerliliği tam olarak 2025'te sona erdiğinde, ayrılmaya karar verdi. Belki de bu, sahneye çıkan en büyük değişiklikle açıklanabilir: gerginlik. ikinci başkan yardımcısı ve Çalışma Bakanının işverenlerle ilişkisi.


Ancak bu bir gelir paktı olmasaydı, Hükümet, tüm uzmanların bir Devlet Paktı talep ettiği en acil sorun olan konut konusunda bir anlaşmaya varma hedefini belirleyebilirdi. Torres, konuta erişim zorluğunun “ekonomik büyüme, gençlerin özgürleşmesi ve doğum oranı üzerindeki ana kısıtlamalardan biri olduğu ve olmaya devam edeceği” konusunda uyarıyor.


Vergi kuralları



Öte yandan, bu bütçelerin yeni Avrupa mali kurallarını uygulaması gerekecek ve bu da bir dizi az ya da çok yumuşak ayarlamayı zorunlu kılacak. Gelecek yıldan itibaren kamu borcunun yılda en az yüzde bir puan azaltılması gerekecek ve kamu açığı yüzde 3'ün altına düşecek. Son yıllarda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) ve enflasyonun büyümesi, kamu borcunun GSYH'ye oranının hiç zorlanmadan düşürülmesini mümkün kıldı.

Artık yüksek enflasyon beklenmiyor ve GSYİH büyümeyi yavaşlatacak, dolayısıyla Bütçenin işbirliği yapması gerekecek. Harcama kuralı Eylül ayından itibaren Brüksel'le müzakere edilecek olsa da bunun %2,6 civarında olabileceği tahmin ediliyor; bu da Devlet harcamalarındaki artış (borç faiz ödemeleri veya yapısal olmayan gelirler hariç) anlamına geliyor.


Bütçe Zayıflıkları



Bütçe, ekonomi politikasının rotasını belirleyen dümendir ve bu nedenle sağlam ve güvenilir olmalıdır. Bağımsız Mali Sorumluluk Otoritesi (AIReF), Genel Devlet Bütçesi projesinin mali ve ekonomik politikanın yanı sıra “hesap verebilirlik ve kontrol” aracı olarak “zayıflığını” vurguladı. AIReF, Hükümet'ten, alınan ve yılın ötesine geçen kararların kamu hesaplarının mali sürdürülebilirliği üzerindeki etkilerinin (örneğin çoğu mali önlemde) analiz edilebilmesi için çok yıllı bütçe senaryoları sunmasını talep etmektedir. Ancak 2023 bütçeleri, enerji krizini ve Ukrayna'daki savaşı hafifletmeye yönelik tedbirlerin nihai olarak genişletilmesine ilişkin bilgi içermiyordu ve kamu maliyesi üzerindeki önemli etkisi göz önüne alındığında, bir ekonomi politikası ve denetim aracı olarak “çarpıtılmıştı”. kontrol.

Ayrıca AIReF, Hazine'nin mali risklere ilişkin bilgilerinin (örneğin kararlardan veya garantilerin uygulanmasından elde edilen) “yetersiz” olduğu konusunda uyarıyor. Ayrıca bütçelerin bir önceki yılla karşılaştırılmasında harcamaların tahminiyle değil, başlangıç ödenekleriyle yapılması ve yıl içinde yapılan bütçe değişiklikleri hakkında bilgi verilmemesi nedeniyle sınırlı olduğunu da kınadı.

Funcas'ın Ekonomik Durum Direktörü, bütçeleme yönteminin “sadece ne kadar harcandığına veya ne kadar kazanıldığına değil, bu giderle hedeflerin karşılanıp karşılanmadığına bağlı olacak şekilde” değiştirilmesini savunuyor. Örneğin, aktif istihdam politikalarına yönelik harcamalar, işsizlerin yeniden istihdam edilmesi hedefiyle ilişkilendirilmelidir; veya üniversite eğitimine yapılan harcamaları üniversite öğrencileri arasındaki işsizlik oranını düşürmeye bağlayın. Torres, “Bütçe, kamu eyleminin etkinliğini artıran, daha iyi çalışan ve dolayısıyla daha iyi harcama yapan programları veya kurumları teşvik eden bir unsurdur” diye açıklıyor. Örneğin İsveç'te işler böyle yürüyor.

AIReF ayrıca hedeflerin genel olarak sonuçlar veya nihai etki açısından tanımlanmamasını da eleştiriyor. Sonuçlara yönelik bütçe ve harcama merkezlerine bütçe tahsislerinin önceki yıllardaki hedeflere uyum düzeyine göre modüle edilmesi. AIReF, bu değerlendirmenin elbette halka açık olması gerektiği sonucuna varıyor.





Yorum





Hata bildir
 
Üst