Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hükümet, ekonomideki yeni toparlanma nedeniyle 2026’da işsizliği %10’a düşürmeyi umuyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hükümetin istikrar planında bu Cuma günü Avrupa Komisyonu’na gönderdiği tahminlere göre, ne enflasyon ne de oranlardaki artış İspanyol ekonomisini yavaşlatmayacak. İşgücü piyasasında, 2008 balonunun patlamasından önceki duruma benzer bir duruma geri dönmesini sağlayacak bir iyileşme bekleyen bazı planlar.Yönetim Brüksel’e, İspanya’nın üç yıl içinde %10’luk işsizlik oranını geri kazanabileceğini tahmin ediyor. , 2026’da.


Ekonominin gayrimenkulün tam anlamıyla genişlemekte olduğu 15 yıldır görmediği bir referanstır. Tarihte yalnızca bir kez, İspanya’da işsizlik oranı %7,9 ile 2007’de daha düşük oldu. O zaman, 20.7 milyon çalışan ve iki milyonun biraz üzerinde işsiz vardı ve bununla arzu edilen ‘tam istihdam’ın var olduğu düşünülüyordu.

Moncloa tarafından yapılan bu yeni işgücü hesaplaması, 2026 yılına kadar her yıl ortalama 400.000 kişi daha olmak üzere, 1,1 milyon daha istihdam edilmesinin beklenmesine dayanmaktadır. Ekonomi, AB’ye bu rakamın “pandemi sonrası yaratılan milyon istihdama” bir katkı sağladığını ve Nadia Calviño liderliğindeki Bakanlığın tahminlerine göre “rekor istihdam seviyelerine ulaşılmasını sağlayacağını” hatırlatıyor. Ve İspanya’nın bunu “aktif nüfusta artış ve istihdam kalitesinde iyileşme” ile başaracağı konusunda ısrar ediyor.


Alakalı haberler







Bu yeni tahminler, ilk çeyrek için EPA’dan (Aktif Nüfus Araştırması) yakın zamanda yayınlanan ve istihdamda bu dönem için olağandışı olan ve genellikle tarihsel olarak ekonomiye zarar veren hafif bir düşüş gösteren verilerle birlikte gelir. Mart ayı sonunda işsizlik oranı %13,2 iken, hedef bu yılı %12,2 ile kapatmak. Diğer hesaplamalarla karşılaştırmak için İspanya Merkez Bankası oranı %12,7’ye yükseltiyor ve 2025’te %12’ye ulaşması bekleniyor.

AMB’nin hedefine yakın enflasyonla bağlantılı olan ve yükseliş veya düşüş ekonomik döngülerine bağlı olmayan yapısal işsizlik durumunda, %9 civarında belirlendi. Belge, bu şekilde taahhüdün “Avrupa düzeyinde yakınsama”dan geçtiğini belirtiyor.

Hükümetin belge boyunca işaret etmekte ısrar ettiği bir “yapısal değişim” için İspanyol ekonomisinin beklentilerinin yeniden düzenlenmesi. Ayrıca önümüzdeki yıllarda azalmaya devam etmeyi planlayan zamansallık alanında. 2023’ün ilk çeyreğine kadar geçici istihdam oranı, İspanya’nın 2021’in sonunda sahip olduğu %30’dan fazla olan azaltma yoluna çoktan başlamış olmasına rağmen %17’nin üzerindeydi. Sabit-sürekli olmayan figürün dürtüsü, istihdam belgesine göre “geçici istihdamın azaltılmasına imkan veriyor”.


Avrupa’dan daha yüksek büyüme



Yürütme tüm emek hesaplamalarını ekonominin şu ana kadar beklenenden daha yoğun olacak şekilde toparlanmasına emanet ediyor. Bu nedenle, GSYİH’nın bu yıl %2,1 büyüyeceğinden (geçmişi %5,5’te kapattıktan sonra), ancak 2024’te geri kalan ekonomik organizmaların tahminlerinin üzerinde %2,4’e çıkacağından emin.

Yeni makroekonomik çerçeve, bu yıl iç talebin ve özellikle özel tüketimin büyümenin ana motoru olacağını öngörüyor. Tahmini %2,1’lik büyüme tahmini, büyük ölçüde istihdamdaki gelişimi destekliyor.


Alakalı haberler








Ekonominin yüzde 0,5 büyüdüğü ilk çeyrekte de devam eden ve son yıllardaki “güçlü ekonomik büyüme”nin ardından, Ekonomi Bakanlığı’nın medyaya gönderdiği bir notta, bunlar “ihtiyatlı” tahminler. veriler bu Cuma günü INE- tarafından ileri sürüldü. Ancak ekonomik analiz kuruluşları tahminlerinde o kadar iyimser değil. İspanya Merkez Bankası, 2024 için %2,3 tahmini ile Hükümetin hesaplamalarına en yakın olan ülke ama Uluslararası Para Fonu (IMF) %1,5’in üzerine çıkmıyor ve OECD %1,7 olarak hesaplıyor.

Buna rağmen Hükümet, Brüksel’e gönderilen metinde, bu makroekonomik senaryonun, para politikalarının hızla sıkılaştırılması, mali gerilim dönemleri ve jeopolitik ve enerji alanlarındaki belirsizliğin damgasını vurduğu uluslararası bir bağlamda çerçevelendiğini kabul etmektedir. Bu anlamda Yönetici, İspanya’nın salgının sona ermesinden bu yana “sağlam” ekonomik büyümesini sürdürmesini ve 2023’te üst üste üçüncü kez avro bölgesinin ana ülkeleri arasında GSYİH büyümesine liderlik etmesini sağlıyor.

Nisan ayında %4,1’e ulaşan yüksek enflasyon konusunda, alınan tedbirlerin -diğerlerinin yanı sıra KDV ve elektrik ve gaz vergilerinin düşürülmesi- “TÜFE’nin kademeli olarak ortalama seviyeye geri dönmesini” kolaylaştıracağını öngörüyorlar, belirtiyorlar. ekonomiden.


Tedbirler satın alma gücü kaybını %20 azalttı



Hatta 2022’de alınan ve yıl sonunda sona eren litre başına 20 kuruşluk ikramiyeyi de içeren bir dizi önlemin hanehalkının satın alma gücü kaybını yüzde 20 oranında azalttığını tahmin ediyorlar. gelir düzeyi düşük olanlar üzerindeki etkisi daha fazladır.

Spesifik olarak, tazminatın en düşük gelirli hanelerin %20’si için %50 ve en düşük gelirli hanelerin %40’ı için %35 olmasını sağlarlar. 2022’de kabul edilen bir dizi önlemin maliyeti, GSYİH’nın 1,7 puanı, yaklaşık 20.000 milyon avro tutarındaydı ve hesaplamalarına göre, 2022’de kaydedilen TÜFE’nin (%8,4) iki puandan fazla düşürülmesine izin verdi.


GSYİH Mart ayına kadar %0,5 büyüdü



Brüksel’e gönderilen bu tahminler, 2023’ün beklenenden daha güçlü bir ilk çeyreğine dayanıyor. INE’nin bu Cuma günü yayınlanan verilerine göre, İspanya ekonomisi, 2022’nin son çeyreğinde artan %0,2’ye kıyasla -şu anda %0,4’e revize edilmiş olsa da- ağırlıklı olarak ihracat ve yatırımdaki artış sayesinde %0,5 büyüdü. .

GSYİH, geçen yılın son yarısında yüksek enflasyon nedeniyle tüketimdeki düşüş nedeniyle yavaşlamış, ancak yine de 2022’yi %5,5’lik büyüme ile kapatmayı başarmıştı. Yılın bu ilk yarısında ekonomi hava alır ve pandemi öncesi GSYİH seviyesini neredeyse kurtarana kadar hızlanır ve İspanya, avro bölgesinde bunu başaran son büyük ülke olur.

Bu üç aylık ilerleme, ekonominin yıllık bazda %3,8, yani 2022’nin son bölümüne göre onda dokuz daha fazla büyümesini sağlıyor. Ukrayna’daki savaşa yılın ilk yarısında ABD’de mali krizin patlak vermesi damgasını vurdu.

Bu iyi verilere rağmen, yüksek enflasyon, faiz oranlarındaki artış ve mali krizin baskıladığı son çeyreğe göre hanehalkı tüketiminin %1,3 düştüğünü, ancak Avrupa’nın desteğiyle ihracatın %1,9 ve yatırımın %5,8 düştüğünü belirtmek gerekir. para kaynağı. Ancak geçen yılın ilk çeyreğine göre hanehalkı tüketimi %1,5 artarak hala son iki yılın en düşük oranını yakaladı. Enflasyon göz önüne alındığında, hane halkı 2022’nin aynı dönemine göre %6,5 daha fazla harcadı, ancak o zamana göre yalnızca %1,5 daha fazla satın alabildi.
 
Üst