Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hükümet, iç ve dış belirsizliklerin hakim olduğu bütçe planını Brüksel’e gönderdi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hükümet, 2024 Bütçe Planını, her zamanki gibi son teslim tarihinin son gününde, bu Pazar günü Brüksel’e gönderdi.Makroekonomik ve mali rakamların gerçekliğini hedeflere uyarlamak her zaman zor olsa da, bu kez çeşitli engellerle karşı karşıya kalıyor. Birincisi, yeni Bütçe Planının Hükümeti görevde yakalaması, ikincisi ise enflasyonun yaz aylarında bir yükselişe geçmesi, bunun da savaştan kaynaklanan enerji ve enflasyon kriziyle yüzleşmek için onaylanan kamu yardımlarının geri çekilmesine yardımcı olmaması. Ukrayna. Enflasyon ise önceki aylarda düşüş eğilimindeydi, ta ki Haziran ayında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) belirlediği hedef olan %2’nin altına düşene kadar.


Bilinen en son veri, %3,5’lik enflasyonun söz konusu olduğu, gıdaya ilişkin enflasyonun ise %10,5 seviyesinde hızla yükselmeye devam ettiği Eylül ayı verisidir. Ne taşımacılara verilen akaryakıt desteği, ne elektrik fiyatlarındaki düşüş, ne de 1 Ocak’ta yürürlüğe giren temel gıda maddelerindeki KDV indirimi bile İspanyolların market alışveriş sepeti fiyatlarını yeterince düşürmeyi başaramadı. Dolayısıyla böyle bir senaryoda, Pedro Sánchez’in atanması sonuç vermezse, bu önlemlerin geri çekilmesi ve önümüzdeki Ocak ayından itibaren hanelerin gıda için daha fazla ödeme yapması, Hükümet oluşumu ve hatta seçim öncesi bağlamda verilmesi zor bir karardır. Mevcut yardımlar çekildikten sonra oy istemek kolay olmayacak. Yönetici, Ukrayna’daki savaşa ve sonuçlarına yanıt vermek için 47 milyar avrodan fazla paranın seferber edildiğini hatırlatıyor.

Uluslararası kuruluşların sürdürülmesinin imkansız olduğunu düşündüğü bir miktar. Her halükarda, Yönetim, İstikrar Programında kamu açığını gelecek yıl yüzde 3’e düşürmeyi planlıyor; bu, muhtemelen yıl sonundan önce onaylanacak olan Avrupa mali kurallarına uygun olacak ve kamu borcunu yüzde 110’un altına düşürecek. GSYİH’nın yüzdesi. Uluslararası Para Fonu (IMF), bu hafta kamuoyuna açıkladığı son Mali Monitör raporunda, İspanya’nın bütçe açığını 2024’te %3’e düşürebileceğini ve borcunu azaltabileceğini destekliyor. Ancak IMF, Mali Otorite (Airef) ve Avrupa Komisyonu, kamu açığını azaltmak için Hükümetin mali yardımı ortadan kaldırması veya bunu yalnızca çok belirli hassas grupların alacağı şekilde ayarlaması gerektiği konusunda uyarıyor.


Büyüme



Geçen yılki Bütçe Planı, ilk kez, Ukrayna’daki savaş ve bunun başta bazı hammadde ve enerji fiyatları olmak üzere ekonomik etkileri nedeniyle Genel Devlet Bütçelerinde öngörülen senaryoya alternatif bir senaryoya yer verdi. Şu anda jeopolitik durum iyileşmedi; Tam tersine Hamas ile İsrail arasındaki savaşla daha da karmaşık hale geldi.

Avrupa Komisyonu Kasım ayında görüşünü verecek ve İspanya’nın Bütçelerini onaylamadan önce bu görüşü dikkate alması gerekiyor

Tüm bunlar, yüksek fiyatlar nedeniyle hane halkı tüketimindeki kaçınılmaz düşüş ve değişken faiz oranıyla imzalanan ortalama ipotek kredilerini ayda yaklaşık 130 avro kadar pahalı hale getiren ECB’nin faiz oranlarındaki artışı nedeniyle ekonomik yavaşlamanın yaşandığı bir dönemde gerçekleşti. Eylül. Tüketimdeki bu azalma şirketlerin gelir tablolarına doğrudan etki ediyor.

Dolayısıyla, her ne kadar Hükümet bu yıl için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSYİH) %2,3’lük bir büyüme öngörüyorsa ve tüm ulusal ve uluslararası kuruluşlar art arda makroekonomik tahmin güncellemelerinde bunu onaylıyor olsa da, 2024 için senaryo değişebilir. Yönetim şu ana kadar %2,4’lük bir GSYİH büyümesi tahmin ediyor, ancak Brüksel’e sunduğu yeni Bütçe Planı bu rakamı yeniden hesaplayabilir ve kendisini ekonomik organizasyonlarla daha uyumlu hale getirebilir. Beklentilerini en son düşüren IMF, geçtiğimiz hafta İspanyol ekonomisinin gelecek yıl %1,7 büyüyeceğini, önceki tahminin onda üç altında ve Hükümet tahmininin onda yedi altında büyüyeceğini belirtti.

Normalde Bütçe Planı, Genel Devlet Bütçelerinin Kongre’de işlenmesiyle aynı anda Brüksel’e gönderilir. Bu yıl, Hükümet görevdeyken Bütçe yok, ancak Maliye Bakanı María Jesús Montero, Sánchez’in yatırımı tamamlaması halinde Bütçeleri Ocak ayında İspanya Parlamentosu’na göndermek istediğini belirtti.

Kasım ayında Avrupa Komisyonu ülkelerin bütçe taslaklarına ilişkin görüşünü verecek ve bunlar Aralık ayı başında Eurogroup’ta tartışılacak. İspanya’nın kamu hesaplarını onaylamadan önce Brüksel ve Eurogroup’un görüşlerini dikkate alması gerekiyor.
 
Üst