Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Hükümet, Rekabet’ten bankaların neden mevduat için ödeme yapmadığını incelemesini istiyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hükümetin, bankaların vadeli mevduatları daha fazla ödemeye başlaması için yürüttüğü haçlı seferi yoğunlaşıyor. Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nadia Calviño Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yürütmenin Ulusal Piyasalar ve Rekabet Komisyonu’ndan (CNMC) İspanya Merkez Bankası ile birlikte “bu piyasada etkin rekabeti sınırlayan” olası unsurları tanımlayan bir çalışma talep ettiğini duyurdu. .”


Başka bir deyişle, büyük kuruluşların, kredileri daha pahalı hale getirerek zaten daha yoğun bir şekilde yaptıkları gibi, faiz oranlarındaki artışı müşterilerinin tasarruflarına aktarmamaya devam etmelerinin nedenlerini analiz etmek.

Calviño, sektör işverenleri ve farklı tüketici dernekleri ile yaptığı görüşmenin ardından bir adım daha ileri gideceklerini ve bu analizin ardından “bu alanda hareket edebilmek için herhangi bir mevzuat değişikliğinin gerekli olup olmadığını değerlendireceklerini” belirtti. ”

Sadece birkaç gün önce, CNMC’nin başkanı Cani Fernández, olası bir zımni gizli anlaşma durumunu araştırmak için araçlara ihtiyaç duyulduğunu çoktan dile getirdi. Başka bir deyişle, bankaların piyasadaki kendi davranışları aracılığıyla dolaylı olarak koordine olmalarıdır.

“Diğerlerinin de öyle olmadığını sakince görmedikçe, müşteri kazanmak veya pazar payını artırmak isteyen hiçbir banka olmadığını düşünmek benim için çok zor.”

Banka, mevcut likidite fazlasının bu olasılığı yavaşlattığını savunuyor. Ayrıca, müşterilerine daha yüksek komisyon geliri sağlayan yatırım fonları gibi alternatifler sunduklarını savunuyor. Ancak Finansal Kullanıcılar Derneği’nden (Asufin) “ülkemizdeki çoğunluk profili, sermaye garantili ürünler istiyor” diye eleştiriyor, fonlarda olmayan bir şey.


İyi Uygulamalar Kodu



Mevduat konusundaki tartışma, sektörü rahatsız edecek şekilde, başlangıçta Euribor’da güçlü bir artış gören değişken oranlı ipoteklerin borç yükünü hafifletmek için yeni İyi Uygulamalar İlkelerini analiz etmeyi amaçlayan bir toplantıya sızdı. Haziran’ı %4’ün üzerinde kapatacak, hisselerini önemli ölçüde daha pahalı hale getirdi.

Ekonomi Bakanlığı, kuruluşlara, ilk konutun edinilmesine yönelik değişken oranlı ipoteklerde, taksitlerde indirime izin verecek şekilde, otomatik olarak üç yıllık bir uzatma tesis etmeye yönelik bir plan önerdi. Ancak Calviño, İspanya Merkez Bankası’nın ve bankaların bu olasılığa karşı kesin muhalefetiyle karşı karşıya kaldı. Diğer sebeplerin yanı sıra, vadelerin uzatılması, hanehalkı borçluluğunun vadesinin de uzatılması anlamına geleceği için. Başkan yardımcısı “Bunun erken olduğunu düşünüyorlar” dedi.

Borçlular için yaratabileceği belirsizlik göz önüne alındığında, işverenler haftalardır “koda dokunmanın zamanı olmadığını” savunuyorlar. Bu nedenle, yararlanıcı tabanını genişletmek için mevcut yasayı değiştirme konusundaki isteksizlik göz önüne alındığında, her iki taraf da durumu yeniden analiz etmek için Eylül ayında bir araya geldi. Ancak Pablo Hernández de Cos liderliğindeki grubun geçmeye istekli olmadığı kırmızı çizgiler var.

Şimdiye kadar, planın uygulanmasından bu yana geçen beş ayda, kuruluşlar, 19.000’i eski yasaya karşılık gelen yardıma katılmak için 33.000 başvuru aldı.

Rakam, Mart ayında kaydedilen 9.000’den yükseldi, ancak kotaların dondurulması veya vadelerin uzatılmasının yanı sıra, değişken oranlı kredilerin sabit oranlara ücretsiz dönüşümü.

Calviño, “Veriler çok geçici, çünkü başvuruların %40’ı hâlâ işleniyor,” diye ısrar etti. İspanya Merkez Bankası’nın kendisi de geçtiğimiz günlerde birçok hanenin kredilerini geri ödemek için pandemide oluşan tasarruflardan yararlandığını ima etti. Calviño’ya göre bu beş ayda 29.000 ipotek yeniden finanse edildi, bu geçen yılın aynı dönemine göre %139 daha fazla. Sektörün direnci göz önüne alındığında, Yöneticinin iyi uygulamalar kodunun dışındaki her şeyi değiştirmek çok zor olacaktır.
 
Üst