Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ibex, ABD’de beklemede olan pozitif bir denge ile haftayı kapattı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Dünya borsaları için konsolidasyon haftası, önümüzdeki günlerde ABD’de borç tavanını yükseltmek için kesin bir anlaşmaya varılmasını bekliyor Son günlerde yatırımcı alımlarını iten bu ihtimal oldu ve Ibex-35 çok ılımlı da olsa yükseldi. Cuma günü %0,4 artışla 9.254 puana ulaştıktan sonra haftada %0,2 arttı.


En büyük artışlar Grifols (%+2,77), Sacyr (%+1,49), Endesa (%+1,40), Mapfre (%+1,38), Logista (%+1,37) ve Colonial’da (%+1,10) görüldü. Öte yandan IAG %1,68 oranında değer kaybederken, onu Naturgy (%-1,48), Meliá (%-0,68), Acerinox (%-0,65), Bankinter (%-0,42) ve Banco Sabadell (%-0,25) izledi.

Avrupa piyasalarının kapanışında ABD’deki Cumhuriyetçiler sürpriz bir şekilde müzakerelere ara vererek, ülkenin temerrüde düşmesini önleyecek nihai bir anlaşma umuduyla önümüzdeki günlerde yeniden başlaması bekleniyor.

Ancak dikkatli olun, çünkü düşük finansal gerilimlere eklenen bu olumlu durum, yatırımcıların gözlerini makroekonomik haberlere çevirebilir ve yüksek faiz oranları korkusunu daha uzun süre yeniden canlandırabilir. Ve ABD Federal Rezervinin (Fed) yıl sonundan önce faiz oranlarını düşürmeyeceğine dair sesler yeniden su yüzüne çıkmaya başlıyor.

Ayrıca, beklenenden çok daha dirençli görünen istihdam gibi referanslar, yatırımcıların Haziran’da faiz oranlarında yeni bir artışa izin verme olasılığını bir kez daha (%5’ten %30’a yakına) yükseltti. Fed Başkanı Jerome Powell’ın örgütün son toplantısında bir duraklama öngördüğü gerçeği.

Bu nedenle bu Cuma günü Washington’da düzenlenen bir konferansta yaptığı müdahale piyasa tarafından özellikle bekleniyordu. Ancak birkaç hafta önce yaptığı muğlak konuşmada yeni bir şey yok: Bir yandan mevcut kredi stresinin enflasyonla mücadelede yardımcı olabileceğini garanti ediyor. Diğer bir deyişle, faiz artırım döngüsünde uzun süredir beklenen duraklamanın kapısı yeniden aralanıyor.

Ayrıca Powell, “ekonomik verileri gözlemleme ve buna göre hareket etme lüksünü kendimize vermeye devam edebiliriz” dedi. Ancak öte yandan önceliğinin enflasyonu yüzde 2 hedefine getirmek olduğunu da açıkça belirtti. Bunun için de faizlerin yükseltilmesi gerekiyorsa yükseltilmeye devam edilecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz oranlarının enflasyonu düşürmek için gerekli olduğu sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelere yükseltileceğini ve bu seviyelerde kalacağını açıklayarak bugünlerde aynı çizgide kendini ifade etti.

Bu arada hammadde piyasasında Brent’in varil fiyatı %1’den fazla toparlanarak 76,74 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas’ı 73 dolara yakın.
 
Üst