Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ibex, Çin’deki emlak gerginliğine karşı 9.400 puan tutuyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Yatırımcılar, düşük işlem hacminin başrolde olduğu birkaç referansın olduğu bir gün öncesinde kanatlarını kavuşturdu. Ibex-35, Pazartesi günü seansı %0,05’lik hafif bir düşüşle 9.429 puana kapatırken, bankacılık sektörü bu seviyenin düşmesini engelledi.


Spesifik olarak, Unicaja %2,87’lik bir artışla selektif lider olurken, Sabadell de %1’den fazla yükseldi ve sektörün İtalya’daki kuruluşlara uygulanan yeni bir verginin duyurulmasıyla yaşanan borsa korkusundan tamamen kurtulduğunu gösterdi. Avrupa’da referans olan Brent petrolün varili 86,2 dolardan seyrederken, petrol fiyatlarının yeniden düşüşe geçtiği bir seansta Repsol yüzde 1,8 civarında düşüşle tablonun en alt sıralarında yer aldı.

Yatırımcıların Çin’deki kalkınma sektörüne yakından dikkat etmesiyle, Avrupa borsalarının geri kalanında da hareketler ihtiyatlıydı. Country Garden sektörünün devinin Hong Kong Borsası’ndaki hisselerinin yeniden yaklaşık %18,5 oranında değer kaybetmesi, ülkede yeni bir emlak krizi hayaletini yeniden harekete geçirmesidir.

Şirket zaten geçen hafta bu yıl için beklenenden daha yüksek kayıplar bekliyordu. Ve yatırımcılara olan iki tahvil ihraç kuponuna karşılık gelen ödeme yükümlülüklerini yerine getirmedi. Ödeme gücüyle ilgili şüpheler fazlasıyla bariz. Ama daha ileri gidebilirler. Link Securities’den yapılan açıklamada, “Son günlerde gayrimenkul sorunlarıyla vurgulanan ülkenin olumsuz ekonomisi, bu pazara büyük ölçüde maruz kalan birçok şirketin sonuç beklentileri üzerinde baskı oluşturuyor” dedi.

Bankinter’ın analiz departmanı, Çin’deki bu senaryonun piyasa için başlı başına kötü bir haber olduğunu ekliyor. Ancak, “Evergrande davasında daha önce gördüğümüz gibi, Country Garden’ın borcunun büyük bir kısmının Çinli alacaklıların elinde olduğunu” hatırlıyorlar. Yani ‘temerrüde düşme’ (ödememe) durumuna düşme durumunda muhtemelen devlet müdahale edecektir. Bu nedenle, en kötü durum senaryosunun ülke sınırları dışında çok az doğrudan etkisinin olması gerektiğini düşünüyorlar. Her halükarda, “gayrimenkul sektöründeki düşüş, ekonomisinin gelişimini ve dolayısıyla küresel ekonomik büyümeyi bir kez daha sorguluyor” uyarısında bulunuyorlar.


enflasyon eğimleri



Yatırımcıları endişelendirmeye devam eden bir diğer faktör de enflasyondur, çünkü davranışı büyük ölçüde merkez bankalarının para politikasını belirleyecektir. Bu değişken, yüksek seviyelerinden bu yana hem Avrupa’da hem de ABD’de önemli ölçüde yumuşamış olsa da, bundan sonra özellikle çekirdek oran olmak üzere aşağı yönlü seyrini sürdürmek zor olacak gibi görünüyor.

Bu anlamda haftanın geri kalanında yatırımcılar para politikasının geleceğine dair yeni ipuçları verecek bazı referanslara sahip olacak. Diğerlerinin yanı sıra, euro bölgesindeki sanayi üretiminin yanı sıra ikinci GSYİH tahmini ve hepsinden önemlisi, Cuma günü bölgede yayınlanacak olan Temmuz ayı nihai enflasyon verileri. Beklenen veriler, TÜFE’yi %5,3’e, enerji ve taze gıdayı hesaba katmayan temel oran ise %5,5’e yerleştirdi.

Bankinter analistleri, 24-26 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ve piyasayla ilgili bir sonraki katalizör olabilecek merkez bankacılarının yıllık toplantısına atıfta bulunarak, “Makro bol olacak, ancak Jackson Hole’a kadar gerçekten alakalı hiçbir şey yok” diye açıklıyor. .
 
Üst