Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ibex, haftalık %5 yükseldikten sonra bankacılık fırtınasının kayıplarını en aza indiriyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Avrupa borsaları, son haftalarda yeni bir küresel mali krizle ilgili tüm alarmları yeniden harekete geçiren tehdidi bir miktar başarıyla savuşturmayı başardı. Bu Cuma günü %0,28’lik artışla Ibex-35, haftalık %5’lik pozitif bir denge ile 9.232 puanın üzerinde kapandı.


Son beş seansta kaydedilen artışlar, Silicon Valley Bank ve ABD’deki diğer bölgesel bankaların düşüşünün ardından aşırı dalgalanmanın yaşandığı Mart ayı kayıplarını %1,7’ye indirmeyi mümkün kıldı. %12’nin üzerinde hala bozulmamış durumda.

Uzmanlar, çanları anında atmamanız gerektiğine dikkat çekiyor. Avrupa’da Credit Suisse’in iflas etmesiyle birlikte kendi faslına sahip olan bankacılık şokunun reel ekonomiyi nasıl etkileyeceğine dair belirsizlik hala piyasada asılı duruyor. Ancak denetçilerden ve düzenleyicilerden gelen sükunet çağrısının yatırımcıları en azından şimdilik ikna ettiği doğru.

Artık tüm dikkatler, merkez bankalarının bundan sonraki faiz kararlarına damgasını vuracak olan enflasyon ve istihdam başta olmak üzere makroekonomik verilere çevrildi.

Genel olarak, yatırımcılar avro bölgesinin daha ılımlı bir enflasyon kaydetmeye başladığını öğrendikten sonra nefes alıyor, ancak temel oranlar yükselmeye devam ediyor ve herhangi bir değişiklik eğilimi belirtisi göstermiyor. Link Securities analistleri, “Gelişmiş ekonomilerde hizmet fiyatlarıyla yakından bağlantılı olan bu enflasyonla mücadele edilmesi en zor olanıdır” diyor.

ABD’de Federal Rezerv’in (Fed) en çok takip ettiği fiyat değişkeni olan kişisel tüketim fiyat endeksi PCE de Cuma günü açıklandı. Ve tepki de rahatladı. Gösterge Şubat ayında %5,3’ten %5’e düşerek beklenenden daha iyi oldu. Aylık bazda, bir önceki aya göre %0,6 ve %0,5 beklentisinden %0,3 düştü.


Krizin olumlu tarafı



Ayrıca, bazı analistler, bankacılık krizinin bazı dezenflasyonist etkilerinin olabileceğini tahmin etmeye başlıyor; bu, ECB’nin faiz artırım sürecini beklenenden daha erken bitirmesi halinde piyasayı neşelendirmesine yardımcı olabilecek bir şey.

Özellikle son haftalarda yaşanan güven krizinin vurduğu ve şimdi daha fazla düzenleme olasılığıyla karşı karşıya olan bankacılık sektörünün geleceğine ilişkin daha fazla şüphe var. Aynı hafta ABD, en büyük kuruluşlarda gelecekte kriz riskini azaltmak için yeni önlemler üzerinde çalıştığını duyurdu. Bunların arasında, daha yüksek likidite ve sermaye gereksinimleri, daha katı stres testleri ve varlıkların olası tasfiye süreçlerini detaylandırmak için bir tür “yaşayan vasiyet” yer alıyor.

Şimdiye kadar, Avrupa bu konuda bir açıklama yapmadı, ancak orta vadede daha fazla düzenleyici gerilimin kaçınılmaz olacağından ve sektör üzerinde bir miktar aşağı yönlü baskı oluşturacağından çok az kişi şüphe duyuyor.

Aslında sektör, Bankinter ve Sabadell için %2, CaixaBank için %1,8, Unicaja için %1,6 ve Santander için %0,75’ten fazla düşüşle Cuma günü bir kez daha kayıplara öncülük etti. Altı kuruluşun hiçbiri, krizin zirvesinde olan 9 Mart Perşembe günü kapanıştan önce fiyatını henüz toparlayamadı. Sabadell ve Bankinter en kötü durumdalar ve hala bu seviyelerin %20’sinden fazlasındalar.
 
Üst