Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Ibex şirketlerinin üst düzey yöneticileri 2022’de çalışanlarından 54 kat daha fazla kazandı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
13 Eylül 2023 Çarşamba, 14:10.


Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • heyecan






  • LinkedIn






  • Telgraf

CNMV tarafından hazırlanan Yıllık Yönetim Kurulu Ücretlendirme Raporu’na göre, Ibex 35’te listelenen şirketlerin icra direktörleri 2022’de çalışanlarının maaşının ortalama 54 katını temsil eden bir ücret alıyordu. Bu, şirketlerin yöneticilerin ücretleri, olağan sonuçlar ve çalışanların ortalama ücretleri arasında karşılaştırma yapmak zorunda kaldıkları ikinci yıl oldu. Geçtiğimiz yıl, 2021 verileriyle ilk kez yaşandı ve üst düzey yöneticilerin ücretleri, çalışanlarının maaşının ortalama 60 katını temsil ediyordu, dolayısıyla maaş farkı bir miktar azaldı. Bu karşılaştırmada olağanüstü kavramlar dikkate alınmaz. Ibex’in parçası olmayan borsada işlem gören diğer şirketlerin icra direktörleri durumunda, icra direktörleri çalışanlarından 17 kat daha fazla kazandılar; bu oran 2021’de kaydettikleri oran ile aynı. Borsada listelenen şirketlerin toplam sayısı alınırsa Ücret eşitsizliği 31 kattı, bir yıl önce bu oran 32 kattı, yani küçük bir azalma. İcrada görev almayan yöneticiler ise ortalama olarak çalışanların ortalamasının üç katı ücret alıyorlardı.


Genel olarak, hem yöneticiler hem de yönetici olmayanlar için ortalama yönetici maaşı 2022’de azaldı. Bir şirkette yöneticilerin görevden alınması nedeniyle önceki yılda daha fazla olağanüstü ücret alınması nedeniyle yönetim kurulu maaşları geçen yıl %4,4 oranında düştü. Bu olağanüstü ücretler olmasaydı düşüş %2,6 olacaktı. İcracı yöneticilerin ortalama maaşı 2022’de yüzde 4,3 düşüşle 1,6 milyon avroya, icracı olmayan yöneticilerin maaşı ise yüzde 8,4 düşüşle 153 bin avroya geriledi.

CNMV, borsada işlem gören şirketlere, değişken ücretlerin bağlantılı olduğu mali olmayan hedeflere uygunluk değerlendirmelerini daha iyi açıklamaya çağırıyor.


Cinsiyete göre ücret farkı



Cinsiyetler arası ücret farkına ilişkin olarak, kadın icra direktörleri erkeklerden %0,3 daha fazla ücret alırken, Ibex’in kadın icra direktörlerinin ortalama ücretinin en yüksek olması durumunda bu fark %41,7’ye çıkıyor. söz konusu indeks. Ancak CNMV, “yönetici sayısının az olmasının söz konusu ortalamanın temsil edilebilirliğini azalttığını” kabul ediyor. İcrada görevli olmayan direktörler söz konusu olduğunda, erkeklerin ücretleri kadınlarınkinden %20 daha fazladır.

Öte yandan kadınların yönetim kurullarındaki varlığı 2,6 puan artarak toplam katılımcı sayısında %31,9’a yükseldi ve ilk kez %30’un üzerine çıktı. Sadece Ibex 35’te kadın yönetici sayısı toplamın %37,6’sını oluşturdu. Ayrıca üst düzey yönetici pozisyonundaki kadınların oranı toplamın %21,7’sini oluşturuyor, bu da 2,1 puan daha fazla.






Yorum





Hata bildir
 
Üst