Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İdrar kanalı darlığı 15 yıl ömrünü kabusa çevirdi

Leila

Global Mod
Global Mod
Adana’da idrarını yapmakta kuvvetlik çeken bir bayan bunu utanıp senelerca kocasına bile söyleyemezken 15 yıl daha sonra gittiği hastanede idrar kanalı darlığı teşhisi konup, dar olan kısım kesilerek ağzından alınan bir dokunun buraya dikilmesiyle sıhhatine kavuştu.

Leyla Şahin (42) bundan 21 yıl evvel özel güvenlik bakılırsavlisi olan Nuri Şahin (52) ile ömrünü birleştirdi. Şahin’in bu evliliğinden 4 çocuğu oldu. Ailesiyle bir arada memnun bir hayat süren Şahin’in hayatı, 2007 yılında yaşadığı idrar yapamama ve zorlanmaya başlamasıyla kabusa döndü. Şahin, birinci başta utandığı için yaşadıklarını eşi dahi kimselerle paylaşamadı, lakin sıhhat sorunu baş edilemez bir noktaya gelince bu durumunu eşine anlattı.

Nuri Şahin, eşine sık sık su içmesini tavsiye etti, lakin bu da tahlil olmadı. Leyla Şahin’in durumu daha da kötüleşince çift, hastanenin yolunu tuttu. Buradaki hekim Şahin’e; ‘kemik eğriliği’ teşhisi koydu ve ameliyata aldı. Evvel her şey yolundaydı, lakin bir hafta daha sonra bir daha tıpkı sıkıntıları yaşadı Şahin. Bir öteki tabip ona; idrar kanalında darlık olduğunu belirtip, ameliyata aldı ‘sonda’ tedavisi uyguladı ancak geçen 15 yılda kaygısına deva bulamadı.

Son bir umut, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne başvuran Şahin, Üroloji Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keyifli Kıymet tarafınca tedavi altına alındı. Yapılan ameliyat daha sonrasında Şahin’in idrar kanalında dar olan kısmı kesildi; yerine de ağız ortasından alınan kesim dikildi. İdrar kanalı genişletilen Şahin, yaklaşık 2 hafta süren bir tedavinin akabinde idrar yollarındaki sonda da çıkartılarak hastaniçin taburcu edildi.

Leyla Şahin, “İdrarımı yapmakta zorlanınca birinci başta bundan epey utanmıştım. Eşim dahi hiç kimseye bu problemimi anlatmadım, fakat daha sonrasında durumum kötüleşince kocama kederimi anlattım. O da bana; ‘Sık sık su iç’ diye tavsiyede bulundu lakin bu biçimde olmayacağını biliyordum. 15 yılda 5 defa ameliyat oldum ve her ameliyat daha sonrası yalnızca bir hafta huzur buldum, daha sonrasında daima başa dönmekten yorulmuştum” dedi.


“ALLAHIM AL CANIMI DA KURTULAYIM”

Şahin, “bir daha sıhhatime kavuşmak için gitmedik hastane, çalmadık kapı bırakmadık lakin hiç biri kaygıma deva olamadı. Kimi tabip teşhis koyamadı, kimisi tedavi edemeyeceğini söylemiş oldu. 15 yıldır kederime deva arıyordum. Yaşadığım gerginlik ve gerilim niçiniyle eşim ve çocuklarımla daima tartışıyordum. kimi vakit oturduğum yerde ağlayıp, ‘Allah’ım canımı al da kurtulayım’ diye yakarıyordum. Çok güç günlerdi” sözünü kullandı.

Rahatsızlığı niçiniyle konuta kapanıp kaldığını, hiç bir yere gidemediğini anlatan Şahin, “Dışarı çıksam da soluğu bulduğum birinci tuvalette alıyordum. Sık sık tuvalete gitsem de damla damla idrarımı yapabiliyordum. Bu durum beni epeyce yıpratıyordu. Moralim ve de psikolojim altüst oluyordu. O kadar güç günler geçirmiştim ki, kendi kendime; ‘Çık kendini damdan aşağıya at da kurtul’ dediğim bile oldu. Çok sıkıntı bir durum. Allah kimseye bu biçimde sıkıntı vermesin” dedi.

“UTANIP DA SORUNU GİZLEMESİNLER”

Son 15 yılda 6. sefer ameliyata girdiğinde telaşlı olduğunu, lakin 2 hafta süren bir tedavi daha sonrasında bir daha sıhhatine kavuştuğunu ve şu anda kendisini epey düzgün hissettiğini lisana getiren Şahin, “Benimle birebir durumda olan bayanlar, asla utanmasınlar ve sıhhatlerini ihmal etmesinler. Güzel bir doktora mı denk gelmedim, Rabbim beni mi sınıyordu bilmiyorum lakin 15 yıl bu sıkıntıyı çektim. Buna da şükür” yorumunu yaptı.

“NADİR GÖRÜLEN BİR HASTALIK”

Doç. Dr. Memnun Paha, “Hastamızın; idrar yapamama, sık sık tuvalete gitme ve idrarını yaparken zorlanma şikayeti vardı. Yaklaşık 15 yıldır da bu hastalıktan yana muzdaripti. Tanısı geç konulmuş bir hastaydı. Bize başvurduktan daha sonra yapılan tetkikler daha sonrasında kendisine idrar kanalı darlığı teşhisi koyduk. Bu pek az görünen bir hastalık olduğu üzere tanısı da pek sıkıntı temalıyor. Bu niçinle tedavisi de az merkezlerde yapılabiliyor” dedi.

Bedel, “Biz bu hastamıza teşhis koyduktan daha sonra ağız ortasından bir modül alarak, oral mukozayı kullanarak, idrar kanalı darlığını tedavi ettik. Ameliyattan daha sonra da sondasını çıkarttık. Tüm bu cerrahi müdahale daha sonrasında da hastanın şikayetlerinin azaldığını tespit ettik ve bu da bizi memnun etti. Bayanlarda idrar kaçırma, idrar yapamama üzere durumlarda bundan utanıp gizliyorlar. Bu hayli yanlış olduğu üzere teşhis ve tedaviyi de geciktiriyor” tabirini kullandı. (İHA)

Okumaya devam et...
 
Üst