Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İklimi tehdit eden tehlike: İnek geğirmeleri

Leila

Global Mod
Global Mod
İneklerin geğirmeleri, iklim değişikliğini hızlandıran metan üretimine yol açıyor. Bunun önüne geçmek isteyen bir tasarım şirketi sığırlar için yeni bir yüz maskesi geliştirdi. Maske, ineklerin çıkardığı gazı yakalayıp metanı karbondioksit ve su buharına dönüştürüyor. Bu tasarım, Terra Cart Design Lab yarışında ödül kazandı.

İngiltere merkezli bir tasarım kümesi olan Zelp tarafınca geliştirilen maske, müsabakanın dört şampiyonundan biri oldu. Sürdürülebilir Piyasalar Teşebbüsü kapsamında müsabakanın startını veren Prens Charles, geçen hafta Londra’da düzenlenen ödül merasiminde tasarımı “büyüleyici” olarak nitelendirdi.

FİKRİN YOLA ÇIKIŞ ÖYKÜSÜ

İnekler, atmosferdeki ısıyı tutmada karbondioksitten 25 kat daha tesirli kokusuz bir sera gazı olan metan gazından hayli önemli oranlarda salgılıyor. Tek bir süt ineği National Library of Medicine’da yayımlanan bir çalışmaya göre bir günde 130 galon (0.52 metreküp) metan üretebiliyor. Araştırma şirketi Statista ise dünyada yaklaşık 1 milyar sığır olduğunu hesaplıyor. Buna bakılırsa bir gün ortasında dünyadaki tüm sığırlar 130 milyar galon (yani 520 milyon metreküp) metan gazı üretiyor. Dünya Besin ve Tarım Örgütü’ne nazaran inekler ve başka çiftlik hayvanları insan kaynaklı iklim emisyonlarınının yaklaşık yüzde 14’ünün sebebi…

DİYETLE ÇÖZÜLEMEYİNCE

Geçmişte sığır sanayisi metan meselesini ineklerin diyetlerini değiştirerek çözmeye çalışıyordu. Zelp, ineklerin geğirmelerindeki metanı algılayıp, yakalayan bir maske tasarlayarak ineklerin klasik yiyeceklerini yiyerek sindirim yapmasına imkan tanıdı. Wired Mecmuası tarafınca yer alan bir habere bakılırsa maskelerin ucundaki bir sensör, bir ineğin ne vakit nefes verdiğini ve tıpkı vakitte dışarı atılan metan yüzdesini algılıyor. Maske, metan düzeyleri devasa yükseklikte olduğunda oksidasyon düzeneğini hareket geçirerek bu metanı, karbondioksit ve su buharına dönüştürüyor. bu biçimdece karbondioksite dönüşen metan emisyonun 25’te 1 oranında daha az ziyanlı gaz tesiri ortaya çıkıyor.

Okumaya devam et...
 
Üst