Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İnsanların niye Göbek Delikleri Vardır?

Leila

Global Mod
Global Mod
Kir toplamaktan öteki bir işe yaramıyormuş üzere görünen göbek deliklerinin aslında hala kimi misyonları var! faydalarıyla birlikte göbek deliğinin ne olduğu ve ne işe yaradığına dair her ayrıntısı içeriğimizde inceledik. Kimi farklı ayrıntıları de keşfedeceğiniz göbek delikleri hakkında her şeyi öğrenmek için haydi okumaya! ????


Kaynak: https://www.mentalfloss.com/article/6…

Göbek deliğinin doğmadan evvel göbek bağı yoluyla bebeğin beslenmesini sağladığını hepimiz biliyoruz.


Ancak doğduktan daha sonra pamuk ve kir toplamaktan öbür bir işe yaramayıp öylece duran bir delikten ibaretmiş üzere gelmeye başlıyor. Lakin aslında göbek deliği bedenimizde hala fonksiyonu olan değerli bir kesimimiz. Gelin ayrıntılara bir bakalım.


bahsetmiş olduğumiz üzere göbek deliği, daha fetüs biçimdeyken göbek bağının çıktığı ve plasenta ile annenin rahim duvarına bağlandığı bir yol.


Bu bağ yardımıyla bebek, plasentadan muhtaçlığı olan besin hususlarını ve oksijeni alıyor; dışkısını da bir daha bu yolla dışarı atıyor. Doğduktan daha sonra kesilen göbek bağının geride bıraktığı iz ise bizim göbek deliği olarak isimlendirdiğimiz şeyin ta kendisi. Kesildikten daha sonra beşerden beşere değişen bir hali olduğunu da biliyoruz.


Bu biçim değişikliğinin genel kanının tersine hekimin estetik yetenekleriyle de hiç alakası yok!


Yeni doğan bebeklerin gelişmeninde uzman olan Dr. Dan Polk’un dediğine bakılırsa göbek deliklerinin farklı hallerde olması, bebeğin derisinin ne kadarının göbek bağına aktarıldığıyla alakalı. Şayet ölçü fazlaysa dışa hakikat, azsa içe yanlışsız şekilleniyorlar. İnsanların yüzde 90’ının içe dönük göbek deliğine sahip oldukları biliniyor.


Şekli bir yana göbek deliğini günlük ömrünüzde hiç aklınıza bile getirmiyorsunuzdur.


Ancak tıp alanında alanında çalışanlar, anatomi ile ilgilenenler ve benzeri konularda araştırma yapan başka kısımlar bununla sık sık karşılaşıyor. Görseldeki üzere kısımlara ayrılan karın bölgesinde göbeğin tam ortada olduğunu fark etmişsinizdir. Bu durum en azından bu alanlarda çalışan beşerler için manalı zira adeta bir hudut fonksiyonu görüyor.


Göbek deliği bunun haricinde ‘laparoskopik’ ameliyatlarda yani karın bölgesini kesmeden yapılan operasyonlarda işe yarıyor.


Göbek deliği kullanılarak iç organlara ulaşılan bu ameliyatlar yardımıyla karın bölgesinde deriyi kesmeden süreç yapılabiliyor. bu biçimdece bedeninizde kalıcı yara izleri de kalmamış oluyor.


Göbek deliği hudut işareti olarak yalnızca tıp alanında kullanılmıyor!


bununla birlikte birtakım spor tiplerinde de bu biçimde bir fonksiyonu olduğunu görüyoruz. Göbek deliğinin pozisyonu yük ve istikrar merkezinde olduğu için pilates ya da yoga üzere sporlarda eğitmenlerin öğrencilerini kolay kolay yönlendirmesini sağlıyor.


Araştırmaların da gösterdiği kadarıyla göbek deliğinin biyolojik bir yararı olmasa da tıp ve spor alanında işe yaradığını görüyoruz.


www.flickr.com

Ama göbek deliği hakkında öğreneceklerimiz bu kadarla da kalmıyor. 2012 yılında yapılan biyoloji alanındaki bir araştırmada göbek deliğinin bir nevi doğal hayat alanı olduğu keşfedildi. Bundan kasıt doğal ki de bakteriler! Binlerce bakterinin hayatına devam ettiği göbek deliklerimiz bu bakımdan oldukça etkileyici…


Ayrıca insanların hiç göbek deliği olmayabiliyor da… Bu durum cerrahi yahut tıbbi kimi şartlardan kaynaklanıyor.


www.reddit.com

Bebeğin sıhhatini tehlikeye atan mesane extrofisi, karın duvarında doğuştan çatlak olması üzere hastalık ve sendromlar göbek deliğinin olmamasıyla sonuçlanan durumlar. Ayrıyeten büyüdükten yahut doğduktan daha sonrasında gerçekleşen birtakım cerrahi müdahaleler de göbek deliğinin kesilmesine sebep olabiliyor.


Son olarak ufak bir ikazımız var. Göbek deliğinizle fazla oynamak düzgün sonuçlanmayabilir!


Bakteri üretmeye epey müsait olan göbek deliğinde meydana gelen faydalanmaların enfeksiyon kapma riski daha yüksek olduğu için mümkün olduğunca kaşımaktan yahut piercing’iniz var ise onunla oynamaktan kaçınmalısınız!

Bu husus hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! ????

Okumaya devam et...
 
Üst