Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Iryo ve Ouigo ile olan fiyat savaşından dolayı tren uçağı yer.

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Yüksek hızın serbestleştirilmesi İspanya’da tren seyahatini tetikledi. Rekabet, sektöre her gün iş ya da eğlence amacıyla ülke çapında hareket eden ve çoğunlukla treni uçağa tercih eden milyonlarca gezgin için daha iyi fiyatlar ve daha fazla zaman esnekliği getirdi. Bu, 2022 yıllık raporunda demiryolu sektörüne yeni operatörlerin (Ouigo ve Iryo) girmesinin hava taşımacılığına kıyasla tren payını artırdığını belirten Ulusal Piyasalar ve Rekabet Komisyonu’nun (CNMC) kendisi tarafından onaylandı.


2022’de toplamda 23,7 milyon yolcu, bir önceki yıla göre %76 ve hatta 22,4 milyon tren yolcusunun %6 üzerinde yüksek hızlı tren kullandı.

Bu demiryolu serbestleşmesinden en çok yararlanan koridor, Iberia tarafından işletilen hava ikmalinin kolaylığına rağmen beş yolcudan dördünün (%78) uçakla gitmektense trenle gitmeyi tercih ettiği Madrid-Barselona’dır. 2019’a kıyasla artış çok güçlü oldu, o zamandan beri yolcuların sadece %64’ü uçak yerine treni seçti.



Geçen yıl Madrid’den Barselona’ya trenle giden yolcuların %58’i AVE, %26’sı Ouigo ve %14,2’si Renfe’nin ‘düşük maliyetli’ trenleri Avlo’yu tercih etti. Diğer bir deyişle, Ouigo’nun bu koridorda hizmet vermeye başlamasından bu yana geçen bir buçuk yıldan biraz daha uzun bir süre içinde, AVE yolcularının neredeyse yarısı, esas olarak fiyatlardaki düşüş nedeniyle, diğer işletmecilerin trenlerine geçiş yaptı.

Trainline platformunun sağladığı veriler, 2022’nin son çeyreğinde Madrid-Barselona güzergahındaki fiyatların, rekabetin girmesi nedeniyle 2019’un aynı dönemine kıyasla neredeyse yarı yarıya (-%43) düştüğünü doğruluyor. aynı çeyrekte rezervler neredeyse %70 arttı. Tren biletlerinin satışı ve karşılaştırılması konusunda uzmanlaşmış acenteye göre, bu güzergahın ortalama fiyatı 2019’da 81 Euro’dan 2022’de 46 Euro’ya çıktı.

CNMC verilerine göre, Madrid-Valencia koridoru gibi yeni operatörlerin halihazırda mevcut olduğu diğer güzergahlarda, yolcuların uçak yerine tren tercihi artarak 2021’de %86’dan 2022’de %90’a ulaştı. . Geçen yıl toplamda 2,9 milyon insan, Renfe’nin yeni rakiplerinin girmesi nedeniyle 2021’dekinin iki katından fazla (%108) bu iki şehir arasında trenle seyahat etti.


güneyin fethi



Öte yandan 2022’de bu firmaların henüz gelmediği destinasyonlarda trenlerin uçaklara göre payı sabit kaldı veya bir miktar düştü. Böylece Madrid-Sevilla güzergahı 2015 yılında tren lehine %90’lık bir paya sahipken, 2022’de %85’e ulaşana kadar kademeli olarak azalmıştır. Benzer bir şey, 2015’te %84 tren tercihinden 2022’de %78’e düşen Madrid-Málaga güzergahında da yaşanıyor.

Bu rotalara yeni operatörlerin girişinin (Iryo geçen Mart’ta Madrid-Güney koridorunda giriş yaptı ve Avlo bunu Haziran’da yaptı) fiyatlardaki düşüşün burada artıp artmadığını öğrenmek için 2023 CNMC raporunu beklememiz gerekecek. Trenin uçağa tercih oranı Barselona ve Valensiya’da olduğu gibi.

Bu anlamda hava sektörü, demiryolu sektörünü ana rakibi olarak görmediğini ve aslında İspanya’nın herhangi bir noktasından gelen yolculara izin veren her iki ulaşım modu arasında “daha fazla intermodalite” gerektiğini düşündüğünü defalarca savundu. Madrid’e giden trenler, Avrupa veya uluslararası varış noktalarına giden bir uçağı kolayca yakalayabilir. Havayolları Birliği (ALA), Fransa üç ay önce İspanya’da sektörün “gereksiz” gördüğü kısa uçuşları yasakladığında bu intermodaliteyi savundu.


Yabancı turistler



Bu yaza bakıldığında, İspanya’da tren yolculuğu geçen yıla göre on bir kata kadar arttı. Trainline’dan alınan ön veriler, trenle gelen turistlerin bir yılda en az %540 arttığı Malaga gibi şehirlerde yeni yüksek hızlı operatörlerin kurulması sayesinde kıyı turizminin muazzam bir büyüme kaydettiğini ortaya koyuyor; ve %400 artışla Valencia.

Üstelik bu geziler sadece yerli turistlerle de sınırlı değil. Platformdan alınan rakamlar, 2022 yazına göre trende %66 artışla yabancıların da ülkemizi dolaşma şeklini değiştirdiğini gösteriyor. İspanya üzerinden trenle seyahat eden Amerikalıların artışı %18 ile öne çıkıyor. daha, ardından İngiliz, Fransız ve İtalyan turistler geliyor.
 
Üst