Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Isı ucuz mu? | leonoticias.com

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
6 Temmuz 2024 Cumartesi, 10:01





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X (eski adıyla Twitter)






  • LinkedIn






  • Telgraf






  • İş Parçacığı

Bu makale, günlük yaşamımızda ev ekonomisi için pratik tavsiyelerin sunulacağı yeni 'Hesapların Yerleştirilmesi' haber bültenine karşılık gelmektedir.

Son birkaç gündür sahte yaz tazeliği hissine kapılmıştık, ancak Yarımada'nın pek çok yerindeki aşırı yüksek sıcaklıklar bir kez daha etkisini gösteriyor ve kanımızı donduracak herhangi bir uygulanabilir alternatif olup olmadığını merak edebiliyoruz. Geçen yazdan bu yana saklanan bir çekmecede vantilatör aramanın ötesinde ışık sönüyor.

Elektrik fiyatları iki yaz önce olduğu gibi rekor seviyede değil. Ancak kalıcı bir ateşkes de yapmıyorlar: Elektrikteki KDV'nin bu Temmuz ayında yeniden %10'a düştüğünü, ancak enerji üretme maliyetinin hızla arttığını unutmayın. Ve dışarıya çıkamadığımız kavurucu öğle saatlerini düşündükçe ceplerimiz yeniden titriyor; uyumamızı engelleyen uzun tropik geceler; veya kasabadaki evin veya plajın tam donanımlı olup olmayacağını bilmediğimiz tatil yerleri, oraya ayak basmadan 12 ay sonra.

Tasarruf alternatifleri var. Ve hatta bazı durumlarda, bize birkaç avro kazandıracak kararlar verebileceğimizin giderek daha fazla farkına varan bir nüfus arasında, tamamen bilinmeyen seçenekler bile yavaş yavaş zafer kazanıyor. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda.

Klima, yazın sıcak basmalarının üstesinden gelmek için en büyük müttefikimiz haline geldi. Hem alıştığımız konutlarda hem de tatilimizi geçirmek için gittiğimiz ikinci evlerimizde, evlerde giderek daha fazla cihaz bulunuyor. Satın alırken rekabetçi fiyatlar bu cihazları evlerin başka bir parçası haline getirdi. Sorun şu ki, bugün hâlâ onları nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz.


IDAE, özellikle yaz aylarında ve klimayla birlikte bu cihazlarda 23 ila 25 derece arasında bir sıcaklık uygulanmasını öneriyor. Kış aylarında bu ısıtma sistemiyle enerji açısından en verimli olan sıcaklık 19 ile 21 derece arasında olacaktır. Hatta bir klimanın veya kışlık ısıtma cihazının sıcaklığını değiştirdiğimiz her derece için %8 daha fazla elektrik tüketimi harcamış olacağız. Yani klimayı 18 dereceye düşürürsek maliyetini %50 artırmış oluruz.





Yaz aylarında ideal sıcaklık:


Sabit bir sıcaklığı koruyun

Açıp kapatmaktan daha iyidir


Her °C'de düşürdüğünüzde,

bir tane harcıyorsun %8 daha fazla ışık


ECO moduyla,

bir tanesini kurtar %30






Yaz aylarında ideal sıcaklık:


Sabit bir sıcaklığı koruyun

Açıp kapatmaktan daha iyidir


Her °C'de düşürdüğünüzde,

bir tane harcıyorsun %8 daha fazla ışık


ECO moduyla,

bir tanesini kurtar %30






Yaz aylarında ideal sıcaklık:


Sabit bir sıcaklığı koruyun

Açıp kapatmaktan daha iyidir


Her ºC'yi düşürdüğünüzde, bir tane harcarsınız %8 daha fazla ışık


ECO moduyla tasarruf edersiniz %30


Ayrıca o küçük beyaz uzaktan kumandanın bize sunduğu tüm seçenekler ve kullanımından tasarruf ederek sahip olacağımız olanaklar konusunda da pek net değiliz. Santigrat derece kuralının ötesinde, kullanımın otomatik moda uyarlanması da tavsiye edilir. Böylece gücümüzün ötesinde enerji harcamayacağız veya gereksiz yere ısı geçirmeyeceğiz.

Bu kontrollerde her zaman tartışma yaratan bir düğme bulunur: ECO modu. “Cihaz harcamayı bırakmazsa bu seçenek nasıl tasarruf edecek?” diye her zaman kendimize sorarız. Anahtar orada. Görünüşe göre daha fazla harcıyorlar çünkü daha uzun çalışıyorlar. Ancak gerçekte bunu normalden daha yavaş bir hızda yapıyorlar ve bu nedenle elektrik tasarrufu yapmayı başarıyorlar. Bu yol, örneğin bulaşık makinelerinde, çamaşır makinelerinde veya kurutucularda tüketimi optimize etmenin anahtarıdır. Ekolojik modlar, bir modelden diğerine önemli ölçüde farklılık gösterse de normalde klimaların tükettiği enerjinin yaklaşık %30'unu tasarruf etmeyi başarıyor.





Güç tüketimi %55'ten az


Işık tasarrufu: 50 euro/yıl






Güç tüketimi %55'ten az


Işık tasarrufu:

50 euro/yıl






Işık tasarrufu:

50 euro/yıl


Geçen yıldan bu yana cihaz etiketlerinde yeni bir sınıflandırma var. A'dan (en verimli) G'ye (en az verimli) kadar yedi konumlu bir ölçekte dağıtılırlar. Her programda yıllık enerji tüketimini dikkate alan bir enerji verimliliği endeksine (EEI) dayanmaktadır. Pratik anlamda, en verimli cihazlar, en az verimli olanlara kıyasla %70'e kadar daha az enerji tüketebilir. Aslında, B sınıfı bir cihazı A sınıfı bir cihazla değiştirmek, kullanım ömrü boyunca 500 Euro'ya kadar tasarruf sağlayabilir. Ve en önemlisi: İki yıllık kullanımdan sonra, ürettikleri enerji tasarrufu sayesinde bu daha pahalı cihazlardan birini satın almaya değer.





Tüketim: arası 30 ve 120 watt/saat

(klima 800 ila 2.000 watt/saat arasında tüketir)


Odadaki hava dağıtımı






Tüketim: arası 30 ve 120 watt/saat

(klima tüketiyor

800 ile 2.000 Watt/saat arası)


Odadaki hava dağıtımı






Tüketim: arası 30 ve 120 watt/saat

(klima tüketiyor

800 ile 2.000 Watt/saat arası)


Odadaki hava dağıtımı


Tavan vantilatörleri, bir odayı serin tutmak ve aynı zamanda ışıktan tasarruf etmek için her geçen gün daha fazla takipçi kazanan bir başka seçenek haline geldi. Ama biraz ışık değil, karşılık gelen avroyla birlikte çok fazla elektrik. Bir tavan vantilatörünün enerji tüketimi, iyi bir klima ünitesinin enerji tüketiminden 10 kat daha düşük olabilir. Yani, fahiş bir elektrik faturası endişesi yaşamadan bütün gece açık bırakabilirsiniz. Son olarak, giriş kapısı ve pencerelerin harekete geçilecek en iyi unsurlar olduğunu unutmayın. Ayrıca, eğer varsa verandalara, teraslara veya bahçelere erişim. Ancak tasarrufların gerçekleştirilebileceği bir anahtar var ve bu da evin düzeniyle bağlantılı. Bir kişinin bir odada bulunmayacağı durumlarda, o odadaki buzdolabının kapatılmasında fayda vardır.

Bu bültenden elde edilen toplam tasarruf: 200 Euro




Yorum





Hata bildir
 
Üst