Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanya bu sefer bitti

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
7 Mart 2025, 10:11 Cuma

9 Mart 2020 idi. Zamanı tam olarak hatırlamıyorum, ancak öğleden sonra 7 veya 8 yaşında olmalılar. Sana da gelip gelmediğini bilmiyorum, sevgili okuyucu (evet hayal ediyorum), yangın üzerinde belirli anıları kaydedildi. Bir düğün (sizin) ya da çocuklarının doğumundan bahsetmiyorum … Yani bugünün öncesi ve sonra varsayılan olaylar.

Çok fazla ve maalesef iyi olmadığı doğrudur (aya varış onu yaşamadı). Ellerin parmaklarına (bire eşit) güvenebilirim (bire eşit), ortaya koydukları kesin anda ne yaptığım hakkında net bir imajım var: Miguel Ángel Blanco'nun öldürülmesi, 11-s'nin kaderi 11-s'si, 9 Mart'taki saldırılara, beş yıl önce. Covid'in sadece Çinlilerin bir hastalığı olmadığı gerçek bir farkındalık olmaya başladığım gündü.

O öğleden sonra bir grup gazeteci Valencia'daki San Nicolás Şapeli'nin rehberli bir turu yapan bir çalışma gezisinde, çok iyi bilinmeyen ama tamamen dikkat edemediğimiz (geri dönmeyi beklemem var) küçük bir sanatsal mücevher. O zaman Madrid Başkanı Isabel Díaz Ayuso, bir basın toplantısında 15 gün boyunca tüm okulların kapatıldığını duyurdu. Cep telefonlarımızdan sersemlemiş, sersemletiyoruz.

Valencia'daki San Nicolás Şapeli.

Valencia'daki San Nicolás Şapeli.

Rober Solsona

Madrid bu kararı veren ilk topluluktu. Prensip olarak 15 gün boyunca, çocuklar Eylül ayına kadar okula dönmediler. Ayrıca bir yıl ve sekiz ay sonra Kasım 2021'e kadar fiziksel olarak yazıma geri dönmedim.

Bu hafta, piyasalar üzerinde zaten bir etki yaratmaya başlayan yeni Trump tarifeleri, ECB'nin yeni inişi veya La Caixa Katalonisi'ne dönüş gibi yeni bir ekonomik alaka düzeyinde yorum yapabileceğini biliyorum. Ama sevgili okuyucuyu seçtim, şimdiye kadar o kadar yakın olan pandemiyi, unutulmayacak şekilde ve aynı zamanda, bu sefer İspanya'nın kendisine bağlı olduğunu ve gece en büyük sağlık krizinden güçlendirilmeye hazırlandığını kanıtladığını hatırlamak için seçtim.

Llanes (Asturias) pandemi sırasında iş kapalı.

Llanes (Asturias) pandemi sırasında iş kapalı.

Xuan Cueto

Kayıt süresinde, sadece 15 gün içinde, lanet virüs isimler ve soyadı ile neredeyse bir milyon iş aldı. Temel olarak genç ve geçici olan bu işçiler, zaten Avrupa'nın başında olan ve barut olarak büyümeye başlayan bir grev olan işsizliğe gitti: iki ay içinde 600.000'den fazla yeni işsiz. Ve işlerinin körünü azaltmak veya orta gazda tutmak ve aynı zamanda devletten yardım alan (asgari fiyat süresi talep etmeyen faaliyetin kesilmesi) için güçlü bir şekilde etkilenen 1,4 milyondan fazla serbest çalışanlara sayılmamıştır.

İspanya,% 4,5'lik ani bir düşüşle yok etmek için% 2 oranında istihdam yaratmaktan gitti. O yazın üstesinden gelme zorluğu, 20 milyon bağlı kuruluşun bariyeri zaten 18,5 milyon sürdürülmedi; Kendimizi 2017 seviyelerine yerleştirene kadar tam hızda geri döndük, işsizlerin sayısı dört milyon bariyerin üstesinden gelmek için sonraki aylarda büyümeye devam etti (bu durumda 2016'nın kötü kayıtlarına geri döndük).

Ancak bu sefer, yayınlanmamış bir hapsetmenin ortasında İspanya, işgücü piyasasının – ve dolayısıyla ekonomi – nasıl tepki vereceğini biliyordu, diğer şeylerin yanı sıra, yeni olmayan ancak ölümlülerin ortakları tarafından tamamen bilinmeyen bir figüre teşekkür etti. Hatta Çalışma Bakanı için, onları açıklarken basın toplantısında karmaşa yapan ve hesaplayıp hesaplamadıklarını açıklayan Yolanda Díaz'ın (işsizlik için, fiyat için …) olduğu söylenebilir.

Kimse ne olduklarını veya nasıl çalıştıklarını bilmiyordu (şimdi zaten), ama onlara birçok hayat kurtardılar (iş). İki yıllık pandemide 4.4 milyon işçiyi korumaya geldiler, yarım milyon şirkete nefes verdiler ve birçoğunun pozisyonlarına geri dönmeyeceği korkularına rağmen, etkilenen büyük çoğunluğu önceki faaliyetlerine geri döndü.

İstihdamın kış uykusunu için bu mekanizma o zamana kadar İspanya'da pratik olarak kullanılmamıştı, ancak koronavirüs pandemi tarafından krizle başa çıkmak için hükümetin ve sosyal ajanların yıldızı oldu. Ve bugün, La Palma'daki yanardağın patlaması veya Valencia'daki son Dana gibi afetlerde işçileri de koruyan çok etkili bir araç olmaya devam ediyor.

Hızlı iyileşme

İspanyol işgücü piyasası, birçok Aşil topuklu (yüksek işsizlik, zamansallık, kısmi …) bir dönüş döndü: İstihdam, geçmişte her zaman olduğu gibi GSYİH ile aynı düşmedi, ancak çok daha az sözleşmeli. Ve bugün, ekonomiyi çeken ve tam tersi değil, neredeyse işgücü piyasası söylenebilir.

Neredeyse rekor sürede yaptı. 2008 gayrimenkul krizinin üstesinden gelmesi on yıl sürerse, yakın tarihteki en büyük pandemi İspanya'nın iki yıldan az bir sürede iyileşmesi. Şubat 2020'den bu yana iki milyon daha iş daha ekleniyor ve Sosyal Güvenlik 21.2 milyon alıntıya dokunuyor. İşsizlik 1,4 milyon kişi tarafından azaldı, çünkü bu maksimum dört milyona ulaştı (şu anda 2,6 milyondan az). Ve zamansallık, işgücü reformunun yürürlüğe girmesiyle% 12'nin altına düşene kadar yarıdan fazla kesildi, ancak kamu yönetimi% 30'a yakın oranlarda kaldı.

Sürekli olarak bunu varsayan Yolanda Díaz'ın bir uzantısı gibi görünmek istemiyorum … Her şeyin yolunda gittiğini söylemek istemiyorum. Ama bir kez, bazen unutalım, ancak hapsedilmemiz için yaptığımız bu amaçların çoğu yerine getirilmemesine rağmen, daha fazla avantaj elde etmiş olsak da, pandeminin bizi daha güçlü hale getirdiğine inanıyorum. Her zaman geçmiş zaman daha iyi değildi …

Yorum

Bir Hata Bildir