Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanya, geçiş ücreti uygulamamak için Brüksel’den kesin ‘evet’ bekliyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hükümet, kurtarma planında taahhüt ettiği gibi İspanya otoyollarının çoğunda geçiş ücreti uygulanmasını önlemek amacıyla Avrupa Komisyonu ile bir anlaşmanın ana hatlarını çiziyor. Konu müzakerelerin son aşamasında ancak Ulaştırma Bakanlığı Brüksel’den henüz resmi bir yanıt gelmediğini itiraf ediyor.


İspanya’nın yaptığı şey, AB’den, Brüksel’le o dönemde yapılan, tüm İspanyol otoyollarında ücret sistemi uygulanması karşılığında Avrupa fonları alma taahhüdünün değiştirilmesini istemek oldu. Yani, Komisyon kaynaklarının belirttiği gibi, Yürütme bu planın bir kısmını gözden geçirmiştir. Bu kaynaklar, “Üzerinde büyük ilerleme kaydedilen yapıcı çalışmalar var” diye açıklıyor. Sorunun “mümkün olan en kısa sürede” çözülmesini umuyorlar, ısrar ediyorlar. Ancak henüz hiçbir şey %100 kapanmış değil.

Ulaştırma Bakanı Raquel Sánchez, bu hafta Brüksel’de medyaya yaptığı açıklamalarda, Yürütmenin bu konuyu Komisyon ile müzakere ettiğini zaten göstermişti. Bakanlıktan kaynaklar, Brüksel’in “yaklaşımımızı analiz ettiğini ve iyimser olmamızı sağlayan ortak bir vizyonun bulunduğunu”, bunun da ilerlemeyi temsil ettiğini açıklıyor. Aynı kaynaklar, “Ancak Komisyon’dan hâlâ resmi bir yanıt alamadık” diye itiraf ediyorlar.

İspanya’nın geçiş ücretlerinin uygulanmasını önlemek için Avrupa Birliği ile yaptığı müzakereler, diğer önlemlerin yanı sıra, demiryolu ağı yoluyla yük taşımacılığının geliştirilmesini veya toplu taşımacılığın teşvik edilmesini içerecektir. Bu, Kongre’nin 2024 yılı boyunca onaylaması gereken bir yasa aracılığıyla hayata geçirilecek. Bu, Brüksel tarafından görülen çok daha iyi bir çevresel seçenek ve İspanya’da otoyolların kullanımı için ödeme yapılmasının yaratacağı ekonomik ve sosyal etkiyi ortadan kaldırıyor. Özerk toplulukların çoğunda geçiş ücreti kullanmaya alışkın olan bu durum, diğerlerinin yanı sıra Burgos otoyolu veya Cádiz otoyolu gibi tarihi geçişlerden bazılarının son yıllarda geri çekilmesinden sonra daha da alışılmıştır.

Ulaştırma Bakanı’nın daha önce belirttiklerini geri çekmesinin ardından, Avrupa Komisyonu’nun Hükümetin bu konudaki tutumunu kesin bir şekilde düzeltmesinin ardından, karayollarının kullanımı için ödeme yapma olasılığı, 23-J seçim kampanyasına bir kez daha sızdı. Brüksel, Yönetim dışından farklı seslerin uyarıda bulunduğunu, yani İspanya Kurtarma Planının sürdürülebilir hareketlilik ve ulaşım finansmanına ilişkin bir yasayı ve bu ödemeleri uygulamaya koyma taahhüdünü içerdiğini doğruladı.


‘Kim kirletirse bedelini öder’



Topluluk Yönetiminin ekonomi sözcüsü Veerle Nuyts gazetecilere verdiği demeçte, İspanya tarafından sunulan planın “‘kirleten’ ilkesi doğrultusunda 2024’te başlayacak yolların kullanımına ilişkin bir ödeme mekanizmasına atıfta bulunduğunu” anladıklarını söyledi. ödemek'”.

Gerçekte, tartışmalı tedbir hem Brüksel hem de Üye Devletler tarafından onaylanan planda yer alıyor. Bu taahhüt, özellikle 8.000 milyon Euro’yu aşan beşinci fon diliminin ödenmesiyle bağlantılıdır.

Bu metin, “diğer altyapılarda olduğu gibi, bakım maliyetlerini karşılamayı ve karayolu taşımacılığının olumsuz dışsallıklarını entegre etmeyi mümkün kılan yüksek kapasiteli karayolu ağının kullanımı için bir ödeme sisteminin geliştirilmesinin gerekli olduğunu” ortaya koymaktadır. Hedef, 12.000’i yüksek kapasiteli olmak üzere 26.466 kilometrelik yolun bakım açığını yılda 20.000 milyon Euro ile daraltmak.

Her halükarda topluluk sözcüsü, AB’nin tedbirin uygulanmasını 1 Ocak 2024’ten itibaren zorlayıp zorlamayacağını Temmuz ayında onaylamayı reddetti. Özellikle, Komisyon’un söz konusu tedbiri “beşinciye ulaştığımızda Madrid Yönetimi ile birlikte değerlendireceğini” açıkladı. İspanya’nın ödeme talebi o nedenle bugünlük tartışılacak bir konu değil.


Ölçüyü “yeniden tanımlayın”



Hükümetin, bizzat başkandan başlayarak, seçim kampanyasında Brüksel’e geçiş ücreti taahhüt ettiğini inkar ederek içine düştüğü bahçeden çıkmak için tutunduğu fikir budur. Aslında Pedro Sánchez, topluluk sözcüsünün açıklamalarına rağmen, geçiş ücretlerinin PP ve VOX tarafından seçim yarışını körüklemek için yapılan “bir aldatmaca” olduğu konusunda ısrar etti.

Ulaştırma Bakanı Raquel Sánchez “kategorik bir inkar”dan söz etti, ancak bakanlığı “bu kilometre taşını yeniden tanımlamak için Avrupa ile görüştüklerini” kabul ediyor ve erteleme, ortadan kaldırma veya ulaşımı değiştirme dahil tüm seçeneklerin açık olduğunu söylüyor Sistem başlangıçta önerilen geçiş ücretleri.

2021 yılında plana dahil olmasına rağmen, 2022 yılında Hükümet’in Kongre’ye gönderdiği Sürdürülebilir Ulaşım Kanunu taslağında sürücüleri etkileyen akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle bunu bir daha yapmadığına dikkat çekiyorlar. Ukrayna’daki savaş için.
 
Üst