Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanya Merkez Bankası’na göre şirketler kısa vadede fiyatlarda düşüş bekliyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
2022’nin son yarısında ve 2023’ün ilk çeyreğinde şirketlerin maliyetleri ılımlı seyrediyor ve bu eğilimin yılın geri kalanında da devam etmesi bekleniyor. İspanya Merkez Bankası tarafından hazırlanan ilk çeyrekte İspanyol şirketlerine yönelik anket.


Çalışma, ilk çeyrekte şirketlerin üretim maliyetlerinin baskısının nasıl hafiflediğini görmesini sağlıyor, ancak yılın ilk iki ayı için INE’den alınan enflasyon verilerinde görüldüğü gibi (sırasıyla %5,9 ve %6) satış fiyatları toparlandı. . Ancak beklentiler, kısa ve orta vadede maliyetlerin düşmesine ve daha düşük satış fiyatı artışlarına işaret ediyor.

Ankete göre, İspanyol şirketlerinin %44’ü Ocak’tan Mart’a kadar fiyatlarını bir önceki çeyreğin 10 puan üzerinde artırdığını iddia ediyor. Ancak, şirketlerin sadece %35’i fiyatlarını artırmayı düşündüklerini söylediğinden, ikinci çeyreğe ilişkin beklentiler ılımlı. Ancak fiyat artışına rağmen, ilk çeyrek karında düşüş bildiren şirketlerin oranı (%35), artış görenlerin sayısından (%15) çok daha fazla.


İspanya Merkez Bankası, marjlardaki düşüşün enerjiye en bağımlı şirketlerde daha yoğun olduğunu belirtiyor. Cironun en kötü gelişimi yılın başında tarım, ticaret ve inşaatta görülürken, sanayi 2022 sonuna göre değişmedi.


KOBİ’ler artan maliyetlerden mustarip



Yüksek maliyetler ve fiyatlar bağlamında, Cepyme tarafından bu Salı günü yayınlanan bir rapor, küçük ve orta ölçekli şirketlerin maliyetlerinin satışların üzerine çıkmaya devam ederek “iş marjlarını zayıflattığını” gösteriyor. Böylelikle 9 yılda ilk kez -pandemi dönemi hariç- İspanya’da kayıtlı şirket sayısı 2022’de 1.151 KOBİ’ye düşürüldü.

Dolayısıyla veriler, küçük şirketlerde maliyetlerin, satışların yaptığı %10,6’ya kıyasla 2022’de %13,6’dan fazla arttığını gösteriyor. Dahası, küçük şirketlerin reel satışları – enflasyonu ortadan kaldırırsak – 2022’nin son çeyreğinde %0,1’de dondu ve medyan olarak %3 arttı. Raporda, son iki yılın verileri incelendiğinde ise maliyetlerin birikerek yüzde 33 arttığı belirtiliyor.


Aynı zamanda, fiyatlardaki artışın ve Meslekler Arası Asgari Ücretin (SMI) etkisiyle küçük şirketlerde neredeyse %6 oranında artan enerji ve işçilik maliyetleri nedeniyle maliyetler de artmaya devam etti. Sadece yılın son çeyreğinde, küresel maliyetler küçük şirketlerde bir puan daha artarak %12,6 arttı.


İşçilik maliyetleri yükselir



2018’den bu yana asgari katkı tabanları %50’ye yakın, azami katkı tabanları ise %18,5 arttı. Ayrıca, son 40 yılda ilk kez katkı payı oranlarında artış kaydedildiğini, şimdi yeni onaylanan emeklilik reformuyla oldukça genişlediğini Cepyme’den yakınıyorlar.

Bu nedenle yılın son çeyreğinde KOBİ faaliyetlerinde trend değişikliği olmuş, bu da istihdamın zayıflamasına ve 2013 yılından bu yana ilk kez şirket sayısında yıllık düşüşe neden olmuştur. mikro işletmeler: 10’dan az çalışanı olan 6.262 şirket ortadan kaybolana kadar %0,6 düştüler. Küçük olanlar ise 4.164’te %2,6 ve 948’de orta olanlar %3,7 arttı.

Sektörler itibarıyla 2022 yılı boyunca tarımsal faaliyetlerde 7.057 KOBİ (%-6,8) ve sanayide 876 (%-0,8) KOBİ kaybı öne çıkıyor. Ancak inşaat (+2.895) ve hizmet (+3.888) sektörlerindeki şirket sayısı sırasıyla %2,1 ve %0,4 arttı.


maaş sözleşmesi



Bu bağlamda Cepyme’den KOBİ’lerin marjları üzerindeki bu “baskı”nın önümüzdeki yıllar için maaş çerçevesini belirlerken dikkate alınmasını istiyorlar çünkü şirketler “borçluluk oranına yansıyan pandeminin sonuçlarını hâlâ taşıyorlar. küçüklerde %80’den fazla” diye belirtiyorlar.

Toplu pazarlık için bir ücret anlaşmasına varmanın gerçek olasılıklarını araştırmak üzere bu Çarşamba günü sendikalar ve işverenler toplantısında öne sürülecek iddialardan biri de bu. Bu anlamda son anlaşma 2020 yılında sona erdi ve o zamandan beri yeni bir anlaşmaya varmak mümkün olmadı. Sendikalar 2022 için %5, 2023 için %4,5 ve 2024 için %3,75 olmak üzere enflasyondan sapma nedeniyle ek zam istiyor.
 
Üst