Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanya neredeyse 72.000 iş yaratıyor ancak 21,4 milyon üyenin gerisinde kalıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Salı, 2 Temmuz 2024, 09:05





Yorum








olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.


Giriş yapmak











  • Bağlantıyı kopyala






  • Naber






  • Facebook






  • X (eski adıyla Twitter)






  • LinkedIn






  • Telgraf






  • İş Parçacığı

Yaz tatilleri çoktan başladı ve İspanya istihdam yaratmaya devam ediyor. Haziran ayında Sosyal Güvenlik'e 71.095 yeni katkıda bulunan kişi katıldı. Bu rakam, geçen yıla göre (54.541) daha yüksek ve 2019'a paraleldir; ancak 2022'dekinin (115.606) yarısı ve 233.056 pozisyonun oluşturulduğu 2021'in üçte biri kadardır. Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu Salı günü yayınladığı verilere göre, covid-19'un neden olduğu fiyaskonun ardından.

Yaratma oranının art arda üçüncü ayda neredeyse onda bir oranında artarak %2,5'u aşmasına rağmen sistem ortalama 2,4 milyon üye sayısına ulaşmayı başaramadı. Tarihte ilk kez bu engeli aştık. Üstelik bu, bu yıl şimdiye kadarki en düşük istihdam artışı ve Mayıs ayında yaratılan istihdamın yalnızca üçte birini temsil ediyor. Bu durum mevsimsellikten arındırılmış verilere de yansıyor (ki bu da takvimin etkilerini ortadan kaldırıyor): 31.300 istihdam yaratıldı; bu, art arda 50 ay boyunca büyüme olmasına rağmen tüm yılın en zayıf rakamı.

Madalyonun diğer tarafında işsizlik azalmaya devam ediyor ancak frene biraz basıyor ve 2013-2019 dönemindeki Büyük Durgunluktan toparlanma yıllarında görülen düşüş oranından çok uzak. Böylece, Çalışma Bakanlığı'nın Salı günü yayınladığı verilere göre işsiz sayısı 46 bin 783 kişi azalarak toplam rakam 16 yıl aradan sonra ilk kez 2,6 milyonun altına düşerek 2 milyon 561 bin 67 oldu.


Öğretmen girintisi



Ancak çalışmak isteyip de çalışamayanların hepsi burada değil, çünkü çalışma reformunun getirdiği ve aktif olmasalar da işsiz olarak sayılmayan onbinlerce kesintili sürekli işçiyi de eklemek zorundayız. İşsizlik rakamı artık iş bulamayan kişilerin sayısını kesin olarak göstermiyor. Aslında Haziran ayında, iş ilişkisi olan 80.000 yeni iş arayan ekleniyor; bu aralıklı işçilerin de sayıldığı bir grup; bu, okul yılı sonunda sözleşmelerini sona erdiren geçici işçilerden kaynaklanan güçlü bir artış.


Aslında Haziran ayı, okulların kapatılmasıyla 51.000'den fazla öğretmenin kaybedildiği eğitim sektöründe güçlü bir istihdam yıkımı bırakıyor; bu da İspanya'nın bu faaliyet için geçici istihdamı kötüye kullanmaya devam ettiğinin bir yansıması olmaya devam ediyor.

Aksine, istihdamdaki artış, yüksek turizm sezonu öncesinde 32.030 ve 30.000'den fazla işçi ekleyerek yeni üyelerin neredeyse %90'ını oluşturan konaklama endüstrisi ve ticaretten, ardından idari faaliyetlerden (+27.820) ve sağlık hizmetlerinden geliyor. (+21.129).





Yorum





Hata bildir
 
Üst