Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanya, tasarruf için ışıkları kapatmayı öğrendikten sonra fiyatlardaki çöküşten yararlandı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Sadece iki yaz önce aileler klimanın sıcaklığını yükseltmeyi öğrendiler (eklenen her derece için ışık tüketiminin %8 oranında düştüğünü unutmayın); barlar kapılarını sürekli kapatmakla görevliydi; ve alışveriş merkezleri geceleri pencerelerini kapatma konusunda anlaştılar. Hükümet ile muhalefet arasında mürekkep akmasına ve sürtüşmeye yol açan tüm bu uygulamalar, artık elektrik tüketiminin artmamasına neden oluyor. Geçtiğimiz haftalardaki gibi fiyatlar, tarihi en düşük seviyelerde ve bu haftaki gibi günün bazı bölümleri 'negatif' olsa bile.


Elektrik talebi (evlerden büyük sanayiye kadar tüm ekonominin gerçekleştirdiği ışık tüketimi) geçen yıl yüzde 2,3 düştü; bu oran, Ukrayna'nın işgalinden sonraki enerji krizinin ortasında 2022'de zaten düşmüştü. Bugün bu tüketim hâlâ İspanya'nın 2019'da pandemi öncesinde kaydettiği tüketimden daha düşük.

Her zaman ekonomik büyümeyle bağlantılı olan bir değişken olarak GSYİH parlarken neden o parlamıyor?

Aleasoft CEO'su Antonio Delgado'ya göre talepteki düşüş, “kısmen gönüllü ve teknolojideki ilerlemeler nedeniyle, kısmen de elektriğin yüksek fiyatlarından kaynaklanan enerji verimliliğindeki artışla” açıklanıyor; ayrıca “öz tüketimin artması” nedeniyle; ve daha düşük endüstriyel faaliyet nedeniyle. Bu gerçeğe rağmen, çok daha normalleştirilmiş oranlar sayesinde “olası kademeli bir toparlanmanın ilk işaretleri”nin zaten mevcut olduğunu belirtti.


Dikkatli tüketiciler



Fiyatlar açısından en kötü zamanda elektrik tasarrufu yapma konusundaki ısrar öyle oldu ki, İspanyollar derslerini fazlasıyla aldılar. Aelec (Elektrik Enerjisi Şirketleri Birliği), bu verimlilik artışını tüketimin azalmasının bir nedeni olarak gösteriyor. Kuruluş, “Tüketiciler krize tepki gösterdi ve enerjiyi ne zaman ve nasıl kullanacakları konusunda daha temkinli olmaya başladı” dedi.

Elektrik piyasası

%60

bu yıl şu ana kadar yenilenebilir bitkilerden gelen ışık tüketiminin yüzdesidir


Her şey önemlidir: cihazların sıcaklıklarını ayarlayın; cihazlarda 'eko' modlarını kullanın; ucuz saatlerde ışıktan yoğun yararlanın… Ve uygun bir tarifeyle sözleşme yaparken çok daha dikkatli olun.

2022 yazında kilowatt/saatin (kwh) fiyatı 0,40 avronun üzerine çıktığında ve ortalama aylık faturalar 100 ya da 120 avroyu çok aştığında, birçok tüketici düzenlenmiş piyasadan seçeneklerden birine geçmeye karar verdi. elektrik şirketleri bunları ücretsiz olarak teklif etti.

İşte o zaman Iberdrola'nın başkanı Ignacio Galán onlara istikrarlı fiyatlı bir yöntemin yüksek bir PVPC'den daha iyi olduğunu hatırlattı. Son iki yılda yaklaşık iki milyon ev, maliyeti her gün ve her saat değişen bu kontrollü fiyat yönteminden vazgeçti. Yani en iyi serbest piyasa yöntemlerinden herhangi birine göre iki kat daha fazla para ödediler.


Şimdi ve gelecekte en iyi oran



Ancak şimdi, üretim fiyatlarının neredeyse sıfır avro seviyesinde olmasıyla durum tersine döndü. 8,5 milyon PVPC tarife kullanıcısı (toplamın %3'ü), 0 avroluk üretim fiyatına sabit maliyetler eklendiğinde, kwh başına yalnızca dört veya beş avro sentlik neredeyse gülünç bir elektrik maliyetinden yararlanıyor. Ancak serbest piyasadakiler tüketilen kW başına en az on sent ödüyor.

En iyi seçenek hangisi? Enerji uzmanları, elektrik şirketleri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmak için artık serbest sözleşmeleri yeniden müzakere etme zamanının geldiğini savunuyor.

Ayrıca, kendi faturalarınızda elektrikte beklenmedik bir artışla karşılaşma riskiyle karşı karşıya olsanız da, bugünlerde daha ucuz olan düzenlenmiş piyasaya gitme seçeneği de var. Üstelik PVPC, iki yıl önceki gibi dalgalanmaları tam olarak önleyecek şekilde tasarlanmış yeni fiyat oluşum sistemiyle, serbest oranlar gibi giderek daha istikrarlı hale geliyor.

Fiyat:% s

49
euro

İspanya'da düzenlenmiş piyasada elektrik faturasının ortalama tutarıdır


Fotovoltaik panellerin özel çatılara kurulumu da elektrik talep kayıtlarını değiştirdi. Geçen yıl kurulum 1,7 GW olmasına rağmen 2022'de 2,5 gigawatt (GW) zirvesine ulaşıldı.

UNEF Başkanı José Donoso bu hafta, yüksek elektrik fiyatlarının birçok evi kendi tesisatlarını kurmaya sevk ettiği gerçeğine atıfta bulunarak, “İstisnai koşulları nedeniyle 2022'nin zirve yılı olarak kabul edilmesi gerektiğini” vurguladı.


Elektriklenerek gelişecek



Ancak Neton Power CEO'su Alberto Martín Rivals, “talebin o kadar düşmediğine”, çünkü bireysel plakaların da sistemin bir parçası olduğunu hesaba katmadan “öz tüketimden sonra ölçüldüğüne” dikkat çekiyor. Fiili olarak İspanyolların göründüğü kadar az ışık tükettiklerini varsayıyorlar.

Martín Rivals, “verimlilik önlemleri nedeniyle elektrik tüketiminin azaldığını, ancak ağırlıklı olarak elektrifikasyona dayanan tüm karbondan arındırma önlemleriyle, muhtemelen iki veya üç yıl içinde elektrik tüketiminde bir artış göreceğimizi” açıklıyor.

Talep düşüşünü etkileyen son değişken, tam olarak büyük elektrik tüketicileri tarafından açıklanmaktadır: elektro-yoğun sanayi. AEGE (Büyük Enerji Tüketimi Olan Şirketler Derneği) genel müdürü Pedro González, faturasında yer alan maliyetler nedeniyle “İspanya'da bir sanayicinin ödediği bedelin diğer ülkelere göre çok daha yüksek olduğunu” hatırlıyor. Ve “şirketlerin üretimleri nedeniyle elektrik yükünün en az olduğu yere gittiklerini” belirtiyor ve bu nedenle Hükümet'ten aynı fiyatları ve rekabet gücünü korumak için “bizi çevremizdeki ülkelerle aynı seviyeye getirecek aktif politikalar” talep ediyor.
 
Üst