Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanya'da konut fiyatları son on yılda yüzde 34 arttı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Flats.com emlak portalı tarafından yürütülen rapora göre, İspanya'da konut fiyatları son on yılda %34 arttı; bu da ortalama maaştan 10 puan daha fazla. Toplumun büyük bir kesiminin gücü ve ev sahibi olma zorluğu, mevcut emlak piyasasının yaşadığı en büyük sorunlardan ikisidir.


Çalışma özellikle Mart 2014'te metrekare başına fiyatın ülke genelinde ortalama 1.658 avro, yani bu yılın aynı ayına (2.231 avro) göre %34,56 daha düşük olduğunu gösteriyor.

«Veriler çok açık ve son on yılda konut fiyatları seviyesinde açık bir yükseliş eğilimi gösteriyor; bu eğilim Bask Bölgesi, Madrid gibi yüksek talebin olduğu bölgelere özel vurgu yapılarak ulusal toprakların tamamına az ya da çok düzenli bir şekilde yayılıyor. Katalonya ya da Balear Adaları,” diye açıklıyor apartment.com'un araştırma direktörü Ferran Font.

Bu şekilde, on yıl önce metrekaresi 2.000 avroyu aşan yalnızca üç özerk topluluk olsaydı: Bask Ülkesi (2.879 avro/metrekare), Balear Adaları (2.172 avro/metrekare) ve Madrid (2.143 avro/metrekare) metre) – Şu anda bu rakamı çok aşan altı bölge var; bunların arasında Balear Adaları (4.268 euro/m2), Madrid (4.020 euro/metrekare), Bask Ülkesi (3.119 euro/metrekare) ve Katalonya (m2) yer alıyor. 2.758 euro/metrekare) öne çıkıyor.


Rapor, maaşların dondurulması nedeniyle vatandaşların satın alma gücünü ve tasarruf kapasitesini kaybettiğini doğruluyor. Dolayısıyla, Vergi Dairesi'nden (2022) elde edilen en son verilere göre, İspanya'da ortalama yıllık maaş 22.781 avrodur; bu, on yıl öncesine göre 'yalnızca' %23,68 daha fazla (18.420 avro), yani 11 puanlık bir artış. konut fiyatlarından daha düşüktür.

«Bu, hiç şüphesiz, emlak sektörünün masadaki en büyük zorluklarından biri. Farklı nesilleri ve ekonomik kapasiteleri pazara dahil etmek için kamu yönetimlerinin sektörle birlikte bunu aşması gerekecek.” diye konuştu.
 
Üst