Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanya'nın üçüncü servetinin hükümete karşı kazanıldığı yıl

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Neredeyse bir yıl önce Ferrovial Hissedarlar Toplantısı, Ferrovial'ın genel merkezinin Hollanda'ya devredilmesini ve Amsterdam Menkul Kıymetler Borsası'na kote edilmesini çoğunluk oyu ile onayladı.

Şirketin Nasdaq'a kote edilmesini kolaylaştırmak için haklı olan ancak Hükümeti oldukça rahatsız eden bir karar. Forbes'a göre Pedro Sánchez, 5,9 milyar avroyla üçüncü İspanyol serveti olan Ferrovial'ın başkanı Rafael del Pino'ya dava açtı. Sánchez, “Vatan sadece miras yaratmak değil, ülkenizin ihtiyacı olduğunda yardım etmektir” dedi. Hatta Bakan José Luis Escrivá onu “açgözlülükle” suçladı. Aylar sonra, Hükümet Başkanı, aralarında Rafael del Pino'nun da bulunduğu, Dünya Forumu'na katılan İspanyol işadamlarını Davos'ta bir toplantıya zorlayarak normallik imajı vermeye çalıştı.


2024'ün başında Pedro Sánchez, Davos'ta aralarında Rafael del Pino'nun da bulunduğu İspanyol işadamları ve yöneticilerle bir araya geldi.


R.C.


Ferrovial, ayrılışın arkasında vergisel nedenlerin olduğunu her zaman reddetti ancak Hollanda'da vergilendirmenin İspanya'ya göre daha düşük olduğu doğru.

Hükümetin hamlesi ve açıklama eksikliği ilk başta Ferrovial'ın imajına zarar verdi. Ferrovial, yılın başında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC'e gönderdiği belgelerde, genel merkezin Amsterdam'a taşınmasının itibar kaybına yol açtığını ve Hazine'nin devrilebileceği için olumsuz vergi yansımalarının da olabileceğini kabul etti. faydalar, merkezin devriyle ilgili vergiler. Şimdilik 2023 Raporunda Ferrovial, Vergi Dairesi'nin şirket ve bağlı ortaklıkları hakkında 2017-2020 yılları için soruşturma başlattığını belirtiyor.

Hükümet ile Rafael del Pino arasındaki kamuoyundaki husumet devam etti ve diğer işadamları da mücadelede yer almaya başladı. CEOE başkanı Antonio Garamendi, Ferrovial başkanına karşı yürüttükleri “av ve yakalamayı” eleştirdi. Ve Mercadona'nın başkanı Juan Roig, Ferrovial'in “bir hakkı kullandığını” savundu.

Hissedarlar toplantısı sırasında Ferrovial CEO'su Ignacio Madridejos ve başkan Rafael del Pino.


Hissedarlar toplantısı sırasında Ferrovial CEO'su Ignacio Madridejos ve başkan Rafael del Pino.


John Medine


Hükümete yönelik baskılara rağmen, Ferrovial Hissedarlar Toplantısı 13 Nisan 2023'te çoğunluk oyu ile genel merkezin Amsterdam'a taşınmasını onayladı. Oyların yalnızca %5,8'i taşınmaya karşı oy kullandı; bunların büyük bir kısmı Rafael del Pino'nun kardeşi Leopoldo'dan geldi; ancak İspanya'dan ayrılmaya karşı olmasına rağmen hisselerini satmadı. Birkaç gün sonra sermayeden ayrılan ise %3,176 hissesinden kurtulan BlackRock fonu oldu.

Haziran 2023'te Ferrovial, Ferrovial SA'nın yan kuruluşu Ferrovial Internacional SE tarafından devralınmasının ardından Amsterdam Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başladı. Şirket, Amerika Birleşik Devletleri'nde borsaya kote olmak için genel merkezini yalnızca beş çalışanının bulunduğu Hollanda'ya taşıması gerektiğini, çünkü İspanya'da aynı anda hem burada hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde hiçbir şirketin borsaya kayıtlı olmadığını öne sürmüştü. Santander, BBVA veya Telefónica gibi birkaç İspanyol şirketi de Amerika Birleşik Devletleri'nde listeleniyor, ancak bunu Ferrovial'ın yapmayı planladığı gibi adi hisselerle değil, ADR (Amerikan Emanet Makbuzları) ve ADS (Amerikan Emanet Hissesi) aracılığıyla yapıyorlar.


24.799

Ferrovial'ın 15 ülkeye yayılmış çalışanları var


Şirket, kararını güçlendirmek için gelirinin %82'sinin İspanya dışından elde edildiğini ve şirketin kurumsal yatırımcılarının %93'ünün uluslararası olduğunu savundu.

Hükümetle ihtilafların ortasında hazırlanan bir CNMV raporu, İspanya'nın Amerika Birleşik Devletleri'nde listelenmesine herhangi bir engel olmadığını, ancak belki de sürecin Hollanda'dan “daha kısa ve daha basit” olabileceğini belirtti.

Nasdaq, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük ikinci borsa ve elektronik otomatik borsadır.


Nasdaq, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük ikinci borsa ve elektronik otomatik borsadır.


Reuters


Altyapı şirketi, Hollanda'ya taşındıktan aylar sonra hâlâ Apple veya Microsoft gibi çok uluslu şirketlere eşlik edeceği Nasdaq'ta listelenmeyi bekliyor. Borsa denetçisi SEC, listelenmeye izin vermeden önce daha fazla bilgi talep etti. Ancak artık bu yılın ilk çeyreğinde New York'ta listelenme hedefine ulaşamayacak.

Amerika Birleşik Devletleri öncelikli bir pazardır ve yeni 2024-2026 stratejik planında en büyük yatırım çabalarını göstereceği yerdir. Ücretli yol gelirlerinin %83'ünden fazlası, çift haneli büyüme gösteren ve “cazip yatırım fırsatları” görmeye devam eden bu ülkeden geliyor.


Altyapı pazarı



Ferrovial, SEC'in iç kontrollerindeki kusurlarını ve “maddi zayıflıklarını” düzelttiğini kabul etti ve Hindistan'daki operasyonları hakkında daha fazla ayrıntı verdi. Hindistan altyapı pazarı, Ferrovial'in otoyol yatırımlarında büyük ilgi odağı haline geldi ve stratejik planında bu alanda ABD ile birlikte tercih edilen destinasyon olarak yer alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki otoyol ağı.


Amerika Birleşik Devletleri'ndeki otoyol ağı.


Ferrovial


Hindistan, GSYİH bakımından dünyanın en büyük beşinci ekonomisidir ve Ferrovial'in 1 Şubat'ta analistlere ve yatırımcılara belirttiği gibi, tahminler araç sahiplerinin sayısının bugün ile 2040 arasında altı katına çıkacağını göstermektedir. Şirket, Asya ülkesinde 12 imtiyazlı yatırım fonu olan IRB Infrastructure Trust'ın %24'ünü satın almak için anlaşmaya vardı. Çeşitli düzenleyici kurumların onaylarını bekleyen operasyonun kapanışının Nisan ayı sonunda yapılması planlanıyor.

Heathrow havaalanının satışı da beklemede ve burada Fransız fon Ardian ve Suudi Kamu Yatırım Fonu (PIF) ile %25 hissesinden 2,7 milyar avro karşılığında vazgeçme konusunda anlaşmaya vardı. Ancak diğer üç ortağın sermayenin %35'ini temsil eden hisselerini satma kararı, operasyonun kapanmasına engel oldu. Her iki alıcının da Heathrow'daki diğer hissedarların ek hisselerini almak için yeni ortaklar eklemesi gerekiyor.

Her şeye rağmen 2023 yılı sonuçları iyi oldu ve şirketin net kârı iki buçuk kat artarak 460 milyon euroya ulaştı. Gelirler %13,2 artışla 8 milyar 514 milyon Euro'ya yükseldi ve brüt faaliyet sonucu (favda) %40,6 artarak 991 milyon Euro'yu aştı.


Borsada Ferrovial



Ferrovial'ın bu aylarda borsada listelenmesi şirket yönetimini destekledi. Hissedarlar Kurulu'nun Hollanda'ya transferin onaylandığı 13 Nisan 2023 tarihiyle karşılaştırıldığında hisse senedi borsada %35 arttı.

Ve Amsterdam Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başladığı 16 Haziran 2023'ten bu yana fiyat %24'ten fazla arttı.

Ferrovial'in ana hissedarı, inşaat mühendisi, çok uluslu şirketin 2000'den bu yana başkanı ve 1992'den beri CEO'su olan Rafael del Pino y Calvo-Sotelo'dur. Şu anda çok uluslu şirketin %20,56'sına sahiptir (kız kardeşi María'nın %8,26'sı ve erkek kardeşi Leopoldo, %4,17). Babası Rafael del Pino, 1952 yılında Renfe'ye malzeme tedarik etmeye başlayan ve neredeyse elli yıl boyunca yönettiği Ferrovial şirketini kurdu. Dört büyük alanda (otoyollar, havalimanları, inşaat, enerji ve mobilite altyapısı) faaliyet gösteren çok uluslu şirketin şu anda 15 ülkede 25.000'e yakın çalışanı bulunuyor ve aileyi milyoner yaptı.
 
Üst