Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanyol borsası, on yılın en iyi döneminde yüzde 16,5 yükseldi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Enflasyon, ABD’deki iflaslar, Avrupa’da Credit Suisse’in düşüşü, Ukrayna’daki savaşın neden olduğu jeopolitik gerilim ve hepsinden önemlisi, durgunluk davullarını çalan bazı faiz artışları. Avrupa piyasaları, her şeyden önce ve her şeye rağmen İspanyol borsasının bölgenin yıldızı olduğu çalkantılı bir ilk yarıda başları dik bir şekilde direndi.


Ibex-35’in %5,56 kaybettiği karmaşık bir 2022’nin ardından seçici, pillerini bitirdi ve yılın bu ilk yarısında %16,57’lik bir artış biriktirdi. Cuma günü %0,8 artışla 9.593 puana yükseldi ve bununla, Haziran ve Aralık 2013 arasında kaydettiği %26,2’lik toparlanmadan bu yana göstergenin son on yıldaki en iyi dönemi olduğu söylenebilir.

Alman Dax’ın %14’lük, Paris Menkul Kıymetler Borsası’nın 12’sinin veya Ocak ayından itibaren %15’lik artış gösteren genel gösterge Eurostoxx’un kazançlarıyla karşılaştırıldığında daha da fazla keyif veren bir yeniden değerleme yatırımcıları tatmin edebilir. .

Aslında, tacirlerin yapay zeka ve bağlantılı menkul kıymetlerdeki patlamadan yararlanarak Nasdaq 100 için %33’ten fazla kazançla teknoloji şirketlerine yönelik iştahının geri döndüğü Japon pazarını veya Wall Street’i ancak kıskanabiliriz. Bu seçiciyi oluşturan sektörler.

Ama dikkat et. Öforiye kapılmayın. İlk yarıdaki birikimli kazanımlar az da olsa elde edildi. Ve Ibex-35, pandemi öncesi seviyelerine geri dönmeyen tek gösterge olmaya devam ediyor. Spesifik olarak, Şubat 2020’de de ulaştığı 10.000 noktaya ulaşmak için daha kat etmesi gereken belirli bir yol var.

İspanya’da parkeyi çeken klasikler olmuştur. Mart ayındaki şoka rağmen, büyük bankalar BBVA ve Santander için sırasıyla %30 ve %23’ün üzerinde kümülatif artışlarla toparlanmayı başarırken, CaixaBank ve Sabadell de çift haneli rakamlara yükseldi.

Turizmin toparlanması, Amadeus, Meliá veya IAG’yi de %35 ila %43 arasında yeniden değerlemelerle geride bıraktı. Ama diğerlerinin üzerinde öne çıkan bir değer varsa o da %45’lik bir yeniden değerleme ile yılın başından bu yana en iyisi haline gelen Inditex. Bu yükselişin ardından tekstil devinin hisselerinin 35 euro civarında olması, şirketin borsa değerinin piyasanın en yüksek seviyesi olan 112 milyar euro’nun üzerine çıkmasını tetikliyor.


Merkez bankaları, kahramanlar



Yılın ikinci yarısında da gözler, Merkez Bankalarının Borsaların gelişimine damgasını vuracak para politikalarından büyük ölçüde etkilenen bankacılık sektörüne çevrilmiş durumda. Ve şu da giderek netleşiyor ki, faiz artış döngüsü sona ermek üzere olmasına rağmen, hem ABD’de Federal Rezerv (Fed) hem de avro bölgesinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) en az bir veya bu yıl için iki tırmanış daha kaydedildi.

Enflasyonla mücadele, son dönemde fiyatlardaki gevşemeye rağmen öncelik olmaya devam ediyor, ancak ekonomilerin bu ortama karşı direnç derecesi göz önüne alındığında ‘daha uzun süre zıplama’ mantrası bir miktar korku yaratmaya devam ediyor.

Bankinter’in analiz departmanından, “durgunluk olasılığının düşük olmaya devam ettiğini” düşündüklerini belirtiyorlar. Böylece, merkez bankaları faiz oranlarıyla gelecekte manevra alanı elde etme fırsatını değerlendirecekler: «Ekonominin önemli ölçüde zarar görmediğini doğruladıktan sonra, ekonomik olarak aşağı inecek alana sahip olmak için gereğinden fazla yükselecekler. Döngü zayıflarsa, enflasyonu riske atmadan faiz oranlarını düşürerek ekonomiyi canlandırmaları gerekiyor” diyor uzmanlar.

Hisse senedi piyasalarındaki son toparlanmanın ardından, şimdi soru, piyasanın bu yıl zaten kendisinin en iyisini sunup sunmadığıdır. Uzmanlar, “İhtimal dışı, ancak bir mantıksal konsolidasyon aşamasından geçebilir” öngörüsünde bulunuyor. Önümüzdeki aylara bakıldığında ise hisse senedi piyasalarının yükselişini sürdürmesinde belirleyici unsurun şirket kârlarındaki iyileşme olacağını belirtiyorlar.

«Bizi biraz endişelendiren en hassas an, Amerikan bankalarının ikinci çeyrek rakamlarını yayınlayacakları Temmuz ayının sonu. Bir daha mevduat çıkışı yaşayıp yaşamadıkları o zaman ortaya çıkacak” diyerek ülkedeki bazı bölgesel oluşumların bu yıl yaşadığı şoka atıfta bulunuyorlar.
 
Üst