Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanyollar alışveriş sepetlerinde %12 daha fazla harcıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Zeytinyağı fiyatlarındaki durdurulamayan artış, son aylarda İspanyol tüketiciler için gerçek bir baş ağrısı haline geldi. INE’nin son resmi verilerine göre litre fiyatının 8 avronun altına düştüğü hiçbir süpermarket yok ve sarı altının fiyatı sadece bir yıl içinde %50’yi aştı. Danışmanlık firması NIQ tarafından hazırlanan bir araştırmaya göre, hane halkının alışveriş sepetindeki harcamalarının bir önceki yıla kıyasla %12 oranında artmasında kilit rol oynayan bir olgu.


Sorun şu ki, analiz edilen dönemde tüketim mallarının satış hacmi ancak %2,7 oranında arttı. Yani, İspanyollar neredeyse aynı şeyi satın almak için fiyatlardaki artış nedeniyle çok daha fazla harcamak zorunda kaldı.

Firma tarafından yönetilen veriler, özellikle zeytinyağının Ağustos ayında fiyatını bir önceki yıla göre %62,3 oranında artırdığını, sızma çeşitlerinin ise %60’tan fazla daha pahalı hale geldiğini gösteriyor. Sızma yağdaki düşüşe rağmen satış hacmini artırmayı başaran ayçiçek yağında ise %39,9 oranında düşüş yaşandı.

Olumsuz bir hasat mevsiminin yarattığı karmaşık ortam yalnızca tüketicileri etkilemedi. Carbonell, Koipe ve Hojiblanca gibi markaların üreticisi Deoleo’nun bu hafta açıkladığı gibi üretici markaları da etkilendi. Şirket, fiyatlardaki artışın birçok tüketicinin daha uygun fiyatlı ürünler aramak için beyaz etiketlere bahis yapmasına neden olduğu bir dönemde, satışlarında 2022’ye kıyasla neredeyse %22’lik bir düşüşle ilk yarıda 9,7 milyon euro kaybetti.

Bu tahminler şirketin Pazartesi günü borsada %5 oranında düşmesine neden oldu. Salı günü %3 daha genişleyen düşüş.

Şirket aslında üretimde yeni düşüşler ve dolayısıyla yeni fiyat artışları öngörüyor. Ancak aile bütçelerini etkileyen tek şey petrol değil. NIQ çalışması aynı zamanda yılın sekizinci ayında %22 daha pahalı olan şeker, dondurulmuş sebze ve pirincin maliyetinde de dikkate değer bir artışı yansıtıyor. Bebek maması ve kitlesel pazardaki eczaneler neredeyse %20 daha pahalı hale geldi. Peynir ve tahıllar gibi diğer günlük ürünler de çift haneli artış gösterdi.

Çalışma aslında, analiz edilen dönemde İspanyollar için en büyük harcamayı gerektiren kategorinin gıda olduğunu ve içecek veya yiyecek fiyatlarındaki %7,4’lük artışa kıyasla toplam fiyatta %9,3’lük bir artış olduğunu yansıtıyor. eczane ve parfümeri.

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) en son resmi verileri dikkate alınırsa, enflasyonu hesaplamak için kayıtlı tüm ürünlerden 46’ya kadar üründe son 12 ayda %10’un üzerinde artış kaydedildi. Yalnızca elektrik (baz etkisi ve Hükümet tarafından onaylanan gaz tavanı gibi önlemler nedeniyle) veya toplu taşıma (artık sübvansiyonlu) kayıtları bir önceki yıla göre düşüyor.
 
Üst