Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İspanyollar sadece iki ayda mevduatlardan 18.000 milyon çekti

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Hanehalkları ve şirketler birikimlerini günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kullanırken, aynı zamanda pandemiden bu yana biriken birikimlerini kârlı hale getirmek için başka seçenekler aramaya devam ediyor. İspanya Merkez Bankası’na göre mevduat ve çek hesaplarında biriken para kesintisi, Ocak ve Şubat arasında 18 milyar avrodan fazla düşerek büyük mali krizden bu yana iki ayda bir görülen en yüksek düşüş oldu.


2022 sonundaki trilyona kıyasla, Şubat sonunda İspanyollar bu ürünler aracılığıyla bankalarda yaklaşık 986.000 milyon avro tasarruf sağladı. Daha şimdiden yılın ilk ayında, Ocak ayında, bankadan para çekilmesi 2022’nin sonunda bu ürünlerde biriken rekordan 13.000 milyon avroluk bir düşüşü temsil ediyordu. Bu, 2023’ün ilk haftalarında kamu borcu ve bireysel ve azınlık tasarruf sahiplerinin mektupları tarafından salınan hararetle aynı zamana denk geldi. Şubat ayında, geleneksel bankacılık tasarruf ürünlerinde 5.000 milyon daha az olan bu düşüş eğilimi devam etti.

Ekonomik ve finansal gerçeklik, bu tasarruf seçeneğinden parayı alıp götüren büyük hareketlerle mevduatta tasarruf edilen miktarı değiştiriyor. Bir yandan fon çıkışı, alışveriş sepetinin aile ve şirket bütçelerinde neden olduğu kanamayla açıklanıyor. Günlük bazda üstlendikleri maliyetler giderek daha yüksek, enflasyon yıllık bazda hala %6’ya yakın (geçen Ağustos’ta %10’da zirve yaptı) ve altta yatan enflasyon %8’e yakın.

Fiyatlardaki bu artış, INE’nin en son güncellenen verilerine göre, 2022’nin üçüncü çeyreğinde tasarruf oranları harcanabilir gelirlerinin %3,2’si kadar düşen hane halklarında bir çentik oluşturuyor. Veriler, bir önceki çeyreğe göre eksi 9,6 puanlık bir değişimi temsil ediyor.

Öte yandan vatandaşlar, klasik mevduatın ötesinde, Euro Bölgesi’ndeki son izinli yükselişin ardından şimdiden yüzde 3,5 seviyesinde olan yeni faiz oranlarına uygun getiri sağlayabilecek başka ürünler arayışına da yöneldi. ECB. Şimdilik, mevduat% 0,06 olarak ödenmektedir.

Mektuplar ve yatırım fonları

Bu koşullarda Hazine bonoları 2023’ün başında yatırımın yıldızı oldu. %3’e yakın getiri sunarak faiz artışını fiyatına doğru yansıttı. Gerçekte sahibine cazip getiri sağlayan, aynı zamanda Devletin kendi kendini finanse etmesine olanak sağlayan bir üründür. Ayrıca, Hazine tarafından garanti altına alındığından İspanya’nın iflas etme olasılığı uzak olduğundan risk minimumdur. Bu varlığa yatırılan 1.000 Euro karşılığında, bir yıl sonra 30 Euro alacaksınız.

Ayrıca ECB’nin Temmuz ayındaki %0’dan çeşitli oran artışlarına izin verdiği son aylarda bankalar, mevduattan Garantili yatırım fonları gibi ürünlere para aboneliklerini teşvik etmek için ticari politikalarını yeniden etkinleştirdiler. İspanya’nın ve İtalya gibi diğer ülkelerin devlet borcuna bağlı olup, tasarruf sahiplerinin bir kısmının katıldığı bu seçeneği teşvik etmektedir.

Inverco’ya göre fonların varlık hacmi Şubat ayında 1.586 milyon Euro artarak 319.198 milyon Euro’ya yükseldi. Yılın ilk iki ayında fonlarda 13.000 milyonluk artış yaşandı.
 
Üst