Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İstatistikler, üç yıldır mercek altında ve başkanlıkta ani bir değişiklik

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
INE’nin son üç yılda dahil olduğu istatistiksel tartışmalar kurumun imajını o kadar etkiledi ki, pandeminin en zor zamanlarında başkanlığını yapan Juan Manuel Rodríguez Poo, raporunu sunmaya geldi. Örgüt ile Ekonomi Bakanlığı arasında İspanya’nın içinden geçtiği durumun nabzını kontrol etmek için en önemli iki veri olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) konusunda aylarca süren tartışmaların ardından geçen yılın yazında görevinden istifa etti. yani ülkenin büyümesi; ve son aylarda önemi daha da artan enflasyonu ölçen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE).


Başkan Yardımcısı Nadia Calviño liderliğindeki departman, bu hareketi kurumun “güçlendirilmesi” olarak nitelendirdi ve müdahaleyi reddetti. Hükümet kaynakları, “Burada herhangi bir baskı olmadı ve çalışma kabul edildi” dedi. Birkaç hafta sonra bu göreve Endülüs İstatistik Ajansı’ndan Elena Manzanera atandı.

O zamana kadar selefi, örgütün yanlışlıklarına özel olarak dikkat çeken bazı bakanların az çok örtülü suçlamalarıyla bile uğraşmak zorunda kaldı. Yine İspanya Merkez Bankası’ndan: Ekim 2021’de, başkan Pablo Hernández de Cos, INE tarafından gerçekleştirilen kayıtlarda değişiklik yapılmasının ardından o yıl için İspanya’da “büyümede önemli bir aşağı yönlü revizyon” olacağı konusunda uyardı. ikinci çeyrek ve çeşitli uluslararası kuruluşların GSYİH’nın gelişimi konusunda dikkat çekme çağrıları.

Ancak en şok edici olay, fiyatların hala o yaz %10’un üzerine yükseldiklerine yakın bir yerde yükselmediği 2022’nin başında enflasyon nedeniyle ortaya çıktı. CaixaBank Research, raporlarından birinde, INE’nin 2021 için ortalama enflasyonu neredeyse bir puan fazla tahmin ettiğini, çünkü kuruluşun elektrik fiyatlarının gelişimini doğru bir şekilde ölçmediğini ve bunun da “2021 boyunca TÜFE tahmininde açık bir yukarı yönlü eğilime yol açtığını” belirtti.

Gerçekte INE, elektrik enflasyonunu yalnızca toplamın %40’ından azını temsil eden düzenlenmiş sözleşmelerle ölçtü ve geri kalan ücretsiz oranları dışarıda bıraktı. İstatistikler, TÜFE’yi hesaplarken Avrupa kurallarına uygun olarak “açık ve kesin metodolojiyi” savunduğu alışılmadık bir açıklamayla yanıt verdi. INE ve elektrik şirketleri aylardır bu bedava elektrik oranlarına ilişkin verileri enflasyon tahminine dahil etmek için cilalıyorlardı, ta ki artık yeni başkanın kurumun başına geçmesiyle bu yılın başında bunu yapana kadar.
 
Üst