Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İsveçli araştırmacılar uyardı… Plastik oyuncaklar kansere yol açıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Uzmanlar, heykelcikler ve bebekler üzere elle kullanılan plastik oyuncakların çocuklar için sıhhat riski oluşturduğu konusunda uyardı.

İsveç’te yapılan bir çalışma, birden fazla oyuncağın gençlerin büyümesini engelleyebilecek ve kanser yahut kısırlıkla temaslı tehlikeli düzeylerde toksik kimyasallar içerdiğini buldu.

Daily Mail’de yer alan habere nazaran, İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nden araştırmacılar, 150’den çok eski ve yeni oyuncakta iki ziyanlı toksin düzebir daha baktılar.

Her 10 yeni oyuncaktan yaklaşık üçü AB ve Birleşik Krallık yasal hudutlarını aşarken, eski oyuncakların yüzde 80’inden çoksı amacı ihlal etti.

Bazı eski oyuncaklar, bedende parçalanması yıllar alabilen yasal “sonsuza kadar kimyasal” konsantrasyonlarının 400 katına kadar içeriyordu.

Araştırmacılar, tek kullanımlık eserlerden uzaklaşan daha geniş toplumsal eğilimin “her vakit otomatik olarak uygun bir şey olmadığını” söylemiş oldu.

Hızlı moda mağazalarından süpermarketlere kadar şirketler üzerinde karbon emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğiyle uğraş etmek için bir daha kullanılabilir eserlere odaklanmaları tarafında artan bir baskı var.


157 FARKLI OYUNCAK İNCELENDİ

Göteborg Üniversitesi’ndeki uzmanlar, ftalatlar yahut klorlu parafinler için toplar, bebekler, heykelcikler ve süs eşyaları dahil 157 farklı oyuncağı test etti.

Ftalatlar astım, göğüs kanseri, obezite, diyabet, düşük IQ, gelişme ve doğurganlık meseleleri riskinin artmasıyla ilişkilendirilirken bu güçlü kimyasalların bir defa bedene girdiğinde, iç sistemlerimize müdahale ettikleri, DNA’mızı bozdukları ve bunun kansere yol açabileceği düşünülüyor.

Çalışma, yeni oyuncakların yüzde 30’unun bu gayeleri aşan düzeyler içerdiğini buldu. Daha eski oyuncaklar kıymetli ölçüde daha berbattı ve yüzde 84’ü yasa dışı düzeylerde kimyasal içeriyordu.

Plastik oyuncaklardaki kapalı kimyasallara ait yasal sınırlamalar lakin son vakit içinderda getirildi, yani eski eserler için geçerli değil.

Araştırmanın başındaki isim, Profesör Bethanie Carney Almroth, “Daha döngüsel bir iktisada geçiş, plastik ve öbür materyallerden tehlikeli kimyasalları ortadan kaldıran yasakları ve öteki siyaset tedbirlerini gerektiriyor” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst