Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

İzmir 79 bin 651 organ bağışıyla birinci sırada

Leila

Global Mod
Global Mod
İzmir Vilayet Sıhhat Müdürlüğü Sıhhat Hizmetleri Lider Yardımcısı Dr. Özgür Sönmez, kentteki organ bağış sayısının 79 bin 651’e ulaştığını deklare etti. İzmir’in Türkiye’de en çok bağış alan vilayet olduğunu belirten Dr. Sönmez, “Kent liderliğini yıllardır sürdürüyor. Her daim bu farkındalığı canlı tutmak zorundayız” dedi.

İl Sıhhat Müdürlüğü Sıhhat Hizmetleri Lider Yardımcısı Dr. Özgür Sönmez, pandemi niçiniyle azalan organ bağışına yönelik bir daha farkındalık oluşması gerektiğinin altını çizdi.

İzmir’de Nisan 2022 prestijiyle şimdiki organ bağış sayısını açıklayan Sönmez, “İzmir, Türkiye’de en çok bağış alan ilimiz. Liderliğini yıllardır sürdürüyor. Yeni sayılarımız 79 bin 651 ulaştı fakat organ bağışı konusundaki farkındalık fazlaca dinamik bir müddetç. Çekildiğimiz anda ne yazık ki sayılar geriliyor. Her daim bu farkındalığı canlı tutmak zorundayız” dedi.

‘PANDEMİ niçinİYLE SAYILAR DÜŞTÜ’

Kentte yılda ortalama 15 bin bağış yapıldığını belirten Dr. Sönmez, şunları söylemiş oldu:

– Bu sayı pandemi niçiniyle ne yazık ki düştü. Sıhhat sistemimizdeki evvelarimiz değişti ve toplumsal organizasyonlarımıza orta vermek durumunda kaldık. Pandeminin geldiği süreçle bir arada artık tekrar organ bağışı ile ilgili aktiviteler yaparak, bu mevzuya dikkat çekmeye çalışıyoruz. Çok değerli bir yaramız bu.


İl Sıhhat Müdürlüğü Sıhhat Hizmetleri Lider Yardımcısı Dr. Özgür Sönmez


– Binlerce insan ne yazık ki organ bağışı bekleme listelerinde. Donörlerin tespiti pek güç süreçler. Organ nakliyle hayata tutunabilecek bireyler ne yazık ki kaybediliyor. Biz de aktivitelerimize, toplumsal organizasyonlarımıza bir daha başlıyoruz.

’25 BİNİN ÜZERİNDE KİŞİ BEKLEME LİSTESİNDE’

Türkiye’de 25 binin üzerinde kişinin organ bağışı bekleme listelerinde yer aldığını hatırlatan Dr. Sönmez, şu sözleri kullandı:

– Organ bağışı hem beyin vefatı gerçekleşen donörlerden tıpkı vakitte canlılardan yapılıyor. Bizim ülkemizde canlıdan nakiller çok yüksek. Yüzde 80’in üzerinde canlıdan nakil gerçekleşiyor.

– Beyin vefatından daha sonra gerçekleşen organ nakillerinde yetersiziz. Beyin vefatı daha sonrası organ nakilleri fakat hastanede tedavi görüp hayatını kaybeden olaylarda oluyor. Tıbbi nezaret altında beyin mevti gerçekleşen şahısların aileleri ile hastanelerimizdeki koordinatörler görüşüyor. bu biçimde bir müddetç yaşandığında irtibata geçip durumu aktararak, onların onayını alarak donör oluşturulmaktadır.

‘KORNEALAR GÖRMEYEN GÖZLERE IŞIK OLUYOR’

– Kornea nakli pek geniş bir hizmet alanımız fakat o bahiste bile zorlanıyoruz. Kornealar, görmeyen gözlere ışık oluyor. hiç bir ziyan oluşturmadan, doku bütünlüğü bozulmadan naklediliyor. Kornea temin grubumuz, bu hususta onay alarak süreçleri gerçekleştiriyor. (DHA)

Okumaya devam et...
 
Üst