Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kabızlığa ne yeterli gelir? Kabızlığın niçinleri nelerdir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Kabızlık, öteki ismiyle konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yavaş olması niçiniyle haftada üç yahut daha az sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir.

Dışkılama kuvvetliğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik üzere olumsuz durumlara yol açan kabızlık, bağırsak bozuklukları içinde yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Kabızlık kimi vakit tıkayıcı tipte kimi vakit de bağırsak hareketlerinde yavaşlama olarak görülebilmektedir.

Uzun vadeli kabızlık durumlarının altında önemli sıhhat sıkıntıları yatıyor olabilir. Kabızlıkla bir arada karın ağrısı, kilo kaybı, makattan kan gelmesi üzere belirtileri var ise, kolonoskopi ve laboratuvar testleri ile bu sıkıntıya yol açan niye araştırılmalıdır.

KABIZLIĞIN niçinLERİ NELERDİR?

Kabızlık (konstipasyon), bir fazlaca niçine bağlı olarak görülebilir. Kişinin hayat usulünde yaptığı değişiklikler, hareketsizlik, yeteri kadar su içmeme ve seyahat üzere niçinlerle bağırsak hareketlerinde ve dışkılama döngüsünde çeşitli meseleler oluşabilir. Çoğunlukla kabızlığa niye olan durum ortadan kaldırıldığında, bağırsak hareketleri de bizatihi olağana döner.

Kronik kabızlığın ise daha önemli bir sorun olduğu ve bu durumda kesinlikle doktora gidilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kabızlığın esas niçinleri şöyledir:

•Beslenme nizamında yapılan değişiklikler

•Yetersiz sıvı alımı

•Yetersiz lif tüketimi

•Süt mamüllerinin çok tüketimi

•Dışkıyı uzun mühlet tutma ve erteleme

•Hareketsizlik

•Uzun müddet oturarak çalışma

•Antiasit ilaçların uzun müddetli ve çok kullanması

•Bazı antidepresan ilaçlar, ağrı kesiciler ve demir hapları

•Hamilelik

•Menstrüasyon (adet döngüsü)

•Yaşlılık (metabolizmadaki yavaşlamaya bağlı olarak)

•Stres, anksiyete, depresyon üzere ruhsal durumlar

Bu niçinlere ek olarak, yeme bozuklukları, sindirim sistemindeki hudut ve kaslarda görülen sorunlar, Parkinson ya da MS (multiple skleroz) üzere nörolojik hastalıklar, kolon kanseri, bağırsaklarda tıkanıklığa niye olan durumlar ya da bağırsak çapında daralma, hipotiroidi, spastik kolon (IBS-irritabl bağırsak sendromu) üzere kimi hastalıklar da kabızlığa niye olabilir.



KABIZLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bireylerde tuvalete çıkma sayısı azsa, tuvalet esnasında zorlanma hissi var ise, sert yahut fazlaca küçük dışkı çıkarılıyorsa, tuvaletten daha sonra bağırsakların büsbütün boşaldığı hissi yoksa ve göbek şişkinliği var ise, bunlar kabızlık semptomları olarak tanımlanır.

Bunun yanı sıra bağırsakları boşaltmak için göbeğe ya da karın bölgesine el ile bastırma, ya da parmak ile yardımcı olma gereksinimi hissediliyorsa, bu da kabızlık belirtisi olarak tanımlanabilir.

Ani kabızlığın yanı sıra karın ağrısı yahut kramp hissi var ise, bununla birlikte hiç bir biçimde tuvalet yapılamıyor ve gaz çıkarılamıyorsa kesinlikle ve ivedilikle doktora başvurmak gereklidir.

Eğer kabızlık yeni başladıysa ve alınan tedbirler kâfi gelmiyorsa, dışkıda kan var ise, istemsiz ve denemeden kilo kaybı var ise, bağırsak hareketleri şiddetli ağrıya niye oluyorsa, kabızlık iki haftadan uzun sürüyorsa yahut dışkının boyutları, biçimi ve kıvamında kıymetli ölçüde değiştiyse bir daha doktora başvurmak gereklidir.

Bitmeyen kabızlık için doktora başvurulduğunda, tabip kabızlık sebebini bulmak için kimi testler önerebilir: Bunlar içinde hormon seviyelerini denetim etmek için kan testleri, makat kaslarını denetim için testler, atıkların bağırsak boyunca nasıl ilerlediğini görmek için testler yahut kolon tıkanıklıklarını denetim etmek için kolonoskopi seçenekleri mevcuttur. Bağırsak hareketleri, dışkının özellikleri, diyet ve başka faktörlerin kaydını tutmak uygun bir tedavi bulmaya yardımcı olabilir.

KABIZLIĞA niye OLAN YİYECEKLER NELERDİR?

Kabızlığa yol açtığı bilinen kimi yiyecekleri tüketmekten kaçınmak ya da bu yiyecekleri mümkün olduğunca sınırlamak gerekmektedir. Bunlar, aşağıdaki biçimde sıralanabilir:

-Muz

-Makarna

-Pirinç lapası

-Pilav

-Fazla süt tüketimi

-Fast food yiyecekler

Beslenme nizamına ve hareketli hayat usulüne dikkat edilmiş bulunmasına karşın hala kabızlık sorunu yaşanıyorsa, kabızlık tedavisi için doktora başvurmak gerekmektedir.

KABIZLIĞA NE YETERLİ GELİR?

Kabızlığa yol açan en değerli niçinler içinde birinci sırada yanlış beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Bu niçinle, evvela beslenme programında küçük değişiklikler yapılarak kabızlık oluşumunun önüne geçilebilmektedir. Kabızlık yapan yiyecekleri tüketmekten kaçınıp bağırsak hareketlerini hızlandıran besinleri tercih ederek kabızlığa karşı tedbir alınabilmektedir.

-kucak kucak su ve sıvı besinler tüketmelidir

-Daha epey hareket edilmelidir

-Lif yüklü zerzevat, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdır

-Lokmalar uygunca çiğnendikten daha sonra yutulmalıdır

-Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalıdır

-Fazla süt ve süt eserleri tüketilmemelidir

-Tuvalet sistemi oluşturulması ve tuvalet muhtaçlığı ertelenmemelidir

Uzun periyodik geçmeyen kabızlık durumlarında online hastane randevusu alarak uzmana görünmekte yarar olacaktır.



KABIZLIK NASIL ÖNLENİR?

Elma, üzüm, avokado, erik üzere lifli ve kabızlığa uygun gelen meyveler, kabızlığı önlemektedir. Elmalar diyetinizde lif içeriğini arttırmanın ve kabızlığı hafifçeletmenin kolay yollarından biridir. Armut lif bakımından varlıklı, kabızlığa yeterli gelen bir öbür meyvedir. Orta büyüklükteki bir armutta (yaklaşık 178 gram) yaklaşık 5.5 gram lif vardır. Bu oran günlük önerilen lif alımının % 22’sidir. Kivi de kabızlığa düzgün gelen meyvelerdendir.

Kabızlık şikayeti olan bireylerin meselesinin çözülmesine yardımcı olabilecek bir başka meyve de incirdir. İncir, lif alımınızı arttırmanın ve sağlıklı bağırsak alışkanlıklarını teşvik etmenin olağanüstü bir yoludur. Portakal, greyfurt ve mandalina üzere narenciyeler de kabızlığa güzel gelen, serinletici bir atıştırmalık ve yeterli bir lif deposudur. Bu meyveler kabukta çözünür lif pektini bakımından zengindir. Gerçekten pektin kolonik geçiş müddetini hızlandırarak kabızlık şikayeti olanlara yardımcı olabilir. Turunçgiller bilhassa kabukta çözünür lif pektini bakımından da zengindir. Pektin kolonik geçiş müddetini hızlandırabilir ve kabızlığı azaltabilir.

BEBEKLERDE KABIZLIĞA NE UYGUN GELİR?

Sindirim sistemindeki anatomik sıkıntılar, genetik bağırsak yavaşlığı, gereğinden çok süt eseri tüketimi, daima katı besin ile beslenme, yahut ruhsal faktörler bebeklerde kabızlığa niye olabilir.

Bebeklerin kabız olduklarında bu durumu tabir edememeleri niçiniyle bebeği fazlaca uygun gözlemlemek gerekmektedir. Bebeklerde kabızlık olduğunu anlamak için bebeğin tuvalet alışkanlıkları takip edilmelidir.

Normalde her gün ya da gün çok kakasını yapan bebek 2-3 günde bir tuvalet yapmaya başladıysa, tuvalet yaparken huzursuzlanıyor ya da ağlıyorsa ve çıkan dışkı olağandan daha sert ise bunlar kabızlık semptomları olabilir.

Bebeğe yaptırılacak ılık banyolar, karın bölgesine yumuşak masaj, bebeğin poposuna vazelin üzere kayganlaştırıcı sürmek, antrenman yaptırmak, beşinci aydan daha sonra gereğince büyümüş bebeklere lifli meyvelerin suyunu vermek kabızlığı rahatlatabilir. Bebeklere doktora başvurmadan hiç bir koşul altında kabızlık ilacı, laksatif ya da müshil verilmemelidir.



ÇOCUKLARDA KABIZLIĞA NE DÜZGÜN GELİR?

Çocuklarda, yetişkinlerde olduğu üzere az su tüketmemek, fazla süt eseri tüketmek, ruhsal meseleler, gerilim, tuvalete gitmeyi geciktirmek, hormonal dengesizlikler ve lifli yiyeceklerin az tüketimi üzere niçinlerden dolayı kabızlık görülebilir. Çocuklarda kabızlığı geçirmek için bir daha yetişkinlerde kullanılan prosedürler tercih edilmelidir.

Bunlar içinde günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği üzere kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado üzere taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller üzere bol lifli zerzevat ve besinlerin tüketimine yer vermek en tesirli usuller içindedır.

bir daha zeytin ve zeytinyağı kullanması kabızlığı önlemek ve düzgünleştirmek için en tesirli teknikler içindedır. Çocuklara da doktora başvurmadan hiç bir kural altında kabızlık ilacı, laksatif ya da müshil verilmemelidir.

HAMİLELİKTE KABIZLIĞA NE YETERLİ GELİR?

Hamilelik devrinde hem bedenin tıpkı vakitte hormonların değişimi tuvalet alışkanlıklarında da değişikliğe niye olabilir.

Bu değişikliklerle birlikte demir ilaçları kullanması, sistemsiz yahut yanılgılı beslenme alışkanlıkları, gebelik hormonunun bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya sebep olması, günlük hareketlerde azalma, kabızlığa yatkın bünye, yahut kilo alımı kabızlığa niye olabilir.

Yetişkinlerde görülen kabızlık durumunda olduğu üzere günlük sıvı tüketiminin arttırılması, lifli besinlere öncelik ve tartı verilmesi, günlük idman yapılması gebelerde kabızlık problemini rahatlatabilir.

Okumaya devam et...
 
Üst