Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kadınlar erkeklerden yılda 5.000 Euro daha az kazanıyor

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Kadınlarla erkekler arasındaki ücret farkının sona ermesi için bu gidişle 25 yıla ihtiyaç olacak. Kaybedenler ise erkeklerden yılda ortalama 5 bin euro daha az kazanan kadınlar oldu. Bu, erkeklerin kazandığıyla karşılaştırıldığında kadınların maaşında neredeyse %25'lik bir kaybı temsil ediyor. Hazine Teknisyenleri (Gestha) tarafından 2022 yılına ait kişisel gelir vergisi stopajı istatistiklerinden elde edilen son verilere göre tam olarak %24,8 daha az. Fark, geçen yıla göre biraz azalmış olsa da önceki yılla aynı kalıyor. önceki yıl %25,5 seviyesinde olduğu 2020 yılına kadar.


Verilerin mevcut olduğu son yılda yüzde aynı kalsa da, maaş farkı mutlak anlamda yıllık 286 avro artarak ortalama 4.999 avroya yükseldi. Özerk topluluk tarafından analiz edildiğinde, en yüksek ücret farkının Madrid'de kaydedildiği görülüyor; burada kadınlar erkeklerden ortalama 7.971 euro daha az kazanıyor ve fark %31,5; onu Asturias (6.251 euro ve %31), Aragon (5.520 euro ve %27,9), Cantabria (5.227 euro ve %27,1) ve Endülüs (4.308 euro ve %26,6) takip ediyor. Katalonya'da kadınlar 5.568 avro daha az kazanıyor ancak fark %24,6'da kalıyor. Vergi Dairesi'nin stopaj istatistiklerine bakıldığında Bask Ülkesi veya Navarra'dan veri bulunmamaktadır.

Sektör bazında bakıldığında, Finansal Kurumlar ve Sigorta Şirketleri, yıllık 15.913 Euro'luk farkla, kadın ve erkekler arasındaki gelir açısından en büyük farkları göstermeye devam edecek. Daha sonra Bilgi ve İletişim sektörü (8.096 euro) ve Ticari Hizmetler (6.940 euro) geliyor. Bu rapora göre ücret farkının en az olduğu faaliyet, 1.000 Euro'dan (983 Euro) az farkla İnşaat ve Emlak Faaliyetleri olacak. Çok uzakta Tarım, Hayvancılık, Ormancılık ve Balıkçılık (3.702 Euro) ve Diğer Kişisel ve Eğlence Hizmetleri (3.929 Euro) bulunmaktadır.

Bununla birlikte, kadınların maaş miktarı açısından göreceli olarak açığın en fazla olduğu sektör Tarım, Hayvancılık, Ormancılık ve Balıkçılık (%51,3) olurken, onu Mali Kuruluşlar ve Sigorta Şirketleri (%42) ve Ticari Hizmetler (%41,2) takip ediyor. ). Yüzde olarak en az boşluktan etkilenenler ise İnşaat (%4,8), Madencilik Sanayi, Enerji ve Su (%17,9) ve Sosyal Hizmetler (%23,4) oldu.


Her sektör içinde özerk topluluğa veya eyalete bağlı olarak önemli farklılıklar vardır. Örneğin bankacılıkta maaş farkı Madrid'de 27 bin 618 avroya ulaşıyor, Katalonya'da 11 bin 519 avro, Kanarya Adaları'nda ise 4 bin 646 avroyu geçmiyor. Aksine, inşaat ve gayrimenkul faaliyetleri sektöründe mutlak değerlerde en küçük maaş farkı Madrid'de kaydedildi: Aragon'da 3.869, Cantabria'da 3.225 veya Castilla-La Mancha'da 3.217 ve Murcia'da 3.117 avroya kıyasla 137 avro daha az. .

Üst düzey yöneticilerin büyük bir kısmının yoğunlaştığı Madrid'de finans sektöründeki maaş farklılıkları göreceli olarak %58'in üzerine çıkıyor; Yani kadınlar ortalama olarak erkeklerin yarısından az kazanıyor. En küçük maaş farkı genel olarak yüzde 17,9'luk farkla sektörde, özel olarak ise yüzde 4,3'lük farkla Cantabria'da yaşanıyor.

Ücret farkının varlığının cam tavanla değil, aynı zamanda her ekonomik sektörde kadınların varlığıyla da ilgisi var. Sosyal hizmetlerde kadınlar istihdam edilenlerin %63,9'unu temsil etmektedir; bu sektörde kadın maaşları daha fazla olduğu için fark daha küçüktür (%23,4). İnşaat sektöründe her beş işten yalnızca biri kadın tarafından yapılıyor ve sektörde çalışanların üçte birini temsil ediyor.

Hazine teknisyenleri, yıl boyunca 3,9 milyonu aşkın kadının Asgari Mesleklerarası Maaş (SMI) miktarını, yani %42,5'ini alamamasından dolayı ücret farkının temel nedenlerinin güvencesizlik ve cam tavan olabileceğini belirtiyor. Toplam istihdam yılda 14.000 Euro'ya ulaşmıyor.

Ayrıca Gestha, işlerin ücret düzeyi arttıkça kadın istihdamının azaldığını, dolayısıyla 56.000 avrodan başlayan maaşlı pozisyonlarda kadınların varlığının açıkça %40'ın altına düştüğünü, ta ki 105.000 avronun üzerindeki pozisyonların dörtte birinden biraz fazlasını işgal edene kadar altını çiziyor. veya yılda 140.000 Euro'dan fazla kazanan her on yönetim pozisyonunda ikiden biraz fazla kadın var.

«SMI'daki artışlar maaş farkını azaltıyor ancak daha eşit bir terfi için kültürel değişimi teşvik etmek gerekiyor»



José María Mollinedo


Gestha Genel Sekreteri


Özellikle anneliğin ve yaşlı bakımının yoğunlaştığı yaşlarda maaş farklılıkları ağırlaşmakta; Bu nedenle Gestha, 0'dan 3 yaşa kadar olan devlet çocuk okullarındaki kontenjanların ve yaşlıların veya bakıma muhtaç kişilerin bakımı ve dikkatine yönelik uzmanlaşmış merkezlerdeki kontenjanların arttırılması için bütçe tahsisinin güçlendirilmesini talep etmektedir.

“Asgari ücrette art arda yapılan artışlar maaş farkının azaltılmasına katkıda bulunuyor, ancak aynı zamanda kadınların işe daha fazla katılımını ve kültürel değişimi teşvik etmeye devam etmek de gerekiyor, böylece her iki ebeveyn de taraflılık ve cam tavandan kurtulmak için uzlaşmaya dahil oluyor. Gestha'nın genel sekreteri José María Mollinedo şu sonuca varıyor: “Kadınların daha eşitlikçi mesleki terfi yoluyla desteklenmesi, Devlet Paktı'nın parçası olması gereken konular.”
 
Üst