Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kamu borcu Haziran’da 27.000 milyon arttı ve yeni bir rekor kırdı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Kamu borcu, uzun yıllardır İspanyol ekonomisinin en büyük kötülüklerinden biri olmuştur. Ancak pandemi sırasında alınan önlemler ve ardından Ukrayna’daki savaş nedeniyle ortaya çıkan enerji krizi, verileri aşırıya götürdü ve Haziran ayında ulusal ekonomi toplam 1.568 trilyon avroluk borç bakiyesi biriktirdi.


Rakam daha önce hiç bu kadar büyük olmamıştı ve İspanya Merkez Bankası’nın Perşembe günü ekonomideki ağırlığını doğrulamak için son dört çeyreğin nominal GSYİH’sını kullanarak yayınladığı verilere göre, oran GSYİH’nın %113,1’i oldu.

Mutlak olarak, Haziran ayında biriken borç, Mayıs ayına göre 27.000 milyon avro daha fazla anlamına geliyor. Ve sadece bir yıl önce kaydedilenden 93.700 milyon avro daha yüksek.

2019’un sonundan bu yana, kamu borcu yaklaşık 345.000 milyon avro arttı, bu rakam, büyük ölçüde salgının patlak vermesinden sonra başlatılan genişletici önlemler ve fiyatları tetikleyen son enflasyonist senaryoyla başa çıkmak için onaylanan çeşitli kriz karşıtı planlarla şartlandı. ve hanelerin satın alma gücüne önemli ölçüde zarar verdi.

Ayrıca bu uygulama, seçim dönemlerinde olağandan daha fazla kamu harcaması üzerinde de etkili oluyor. Ve İspanya’da iki tane olduğu göz ardı edilmemelidir: belediye ve genel olanlar. Haziran ayındaki artışın büyük bölümünü devlet borçluluğu üstlendi. Spesifik olarak, Merkezi Yönetim, farklı alt sektörler arasında en yüksek artışı yaşayan 1.39 trilyon Euro’dan fazla bir borç biriktiriyor ve aynı zamanda, açığı kapatmak için Sosyal Güvenlik’e yapılan transferler veya özerk topluluklara yapılan farklı ödemeler gibi çeşitli nedenlerle.

Bu noktada, özerk bölgelerin borcu yıllık %3,3 artışla 327.248 milyon avroya, yerel şirketlerin borcu ise yeniden 23.790 milyon avroya yükseldi.

Her iki alt sektör de kamu hesapları üzerinde daha fazla kontrole sahip olma eğiliminde olmasına rağmen, yeni faiz oranları artışı senaryosu, bunların yönetimi konusunda alarm zillerini çalmıştır. Bu konuda en son uyarıda bulunanlar, yakın tarihli bir çalışmada, borcun faizini ödemek için bölgesel harcamaların 2022’de 3.600 milyon Euro’dan 2022’ye gideceğine işaret eden Uygulamalı Ekonomi Araştırmaları Vakfı’ndan (Fedea) analistler oldu. Bu yıl 4.174 milyon, 2026’da şimdiden 8.659 milyon avroya fırlayacak. Diğer bir deyişle, özerklikler sırf bu daha büyük borç yükünü karşılamak için 2022’dekinden daha fazla 5.051 milyon avro tahsis etmek zorunda kalacaklar. , diğer oyunlardan çekmek gerekli olacaktır.

İspanya Bankası tarafından bu Perşembe günü yayınlanan veriler, Sosyal Güvenlik borcunun yılın ilk yarısında 106.174 milyon avro olduğunu da yansıtıyor. Rakam son aylarla aynı çizgide olmakla birlikte, sadece bir yıl önce kaydedilen rakamdan neredeyse 7.000 milyon avro daha yüksek olmaya devam ediyor. Son rakamda, devletin bütçe dengesizliğini finanse etmek için organizmanın Genel Hazinesine verdiği kredilerin etkisini hesaba katmak gerekir.


vergi kuralları



Her halükarda, yüksek borçluluk seviyeleri, bir sonraki Hükümetin ekonomi politikasının en büyük endişesi olmaya devam edecektir. Özellikle birkaç yıl askıya alındıktan sonra, Avrupa vergi kuralları 2024’te tam olarak yürürlüğe girecek. Reformlarıyla ilgili çözülmesi gereken ayrıntılar olsa da, ‘cezalandırılmaması’ sınırlarının %3’te devam ettiği fikri var. bütçe açığı ve kamu borcunun %60’ı. Ancak, İspanya gibi bu seviyeleri aşan ülkeler, ayarlama yaparken her birinin gerçekliğine uyum sağlayacak kişiselleştirilmiş bir rehbere sahip olacak.

Sorun şu ki, izlenecek strateji hakkında hala çok fazla belirsizlik var. Birincisi, çünkü bu kuralların reformu henüz bitmedi. İkincisi, İspanya’daki seçim ilerlemesi, harcama tavanının olağan dönemde onaylanmasını engellediği için, orta vadede konsolidasyon yolunda ilerlemeye çalışılacak olan sonraki Bütçelerin temeli.

Bu konuda zaman daralıyor. Mali Otoritesi (Airef) tarafından yakın zamanda uyarıldığı gibi, “nüfusun yaşlanmasına bağlı olarak emeklilik, sağlık ve bakım harcamalarında öngörülebilir artış, orta vadede kamu maliyesinin sürdürülebilirliği önündeki en büyük zorluklardan biridir. Ek gelirle karşılanmayan daha büyük bir yapısal gider, borçlulukta çok önemli bir artışa yol açacaktır.
 
Üst