Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kanser, diyabet, tansiyon… 600 ilaç yok

Leila

Global Mod
Global Mod
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut; kanserden diyabete, tansiyondan epilepsiye ve romatizmal ilaçlara kadar 600 kalem ilacın temin edilemediğini belirterek yaşanan krizi TBMM gündemine taşıdı.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye’de yurttaşların kanserden diyabete, tansiyondan epilepsiye pek fazlaca hastalık için mecburî ilaçlara ulaşamadığını söylemiş oldu.

Şubat ayında ilaç fiyatlarına yüksek oranda artırım yapılmasına rağmen yurttaşların birfazlaca ilacı temin edemediğine dikkat çeken Barut, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce araştırma yapılmasını, ilaçta dışa bağımlılığın son bulması ve yerli üretim için seferberlik başlatılmasını istiyoruz” dedi.

“100 İLAÇTAN 20’Sİ BULUNAMIYOR”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Araştırma Önergesi sunarak öne sürülen nedenini paylaşan Ayhan Barut, “Gelişen dünyada tıbbi tedavinin ayrılmaz kesimi ilaçlarla ilgili Türkiye’de önemli meseleler yaşandığı ortadadır. Bunlardan birisi de çoğunlukla gündeme gelen ilaç yokluğu meselesidir. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan döviz kuru güncellenmiş, ilaç meblağlarına yüzde 37.43’lük artırım yapılmıştı. Fiyat geçişinden daha sonra biroldukça ilaç piyasa verilmeye başlasa da bir daha de her 100 ilaçtan 20’sinin bulunamadığı ortaya çıktı” diye konuştu.

YERLİ ÜRETİM DAVETİ

Kanserden diyabete, tansiyondan epilepsiye ve romatizmal ilaçlara kadar 600 kalem ilacın temin edilemediğine işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

– Tüm ilaçlara yapılan kur artırımı daha sonrası bilhassa kanser, diyabet ve birtakım tansiyon ilaçlarının bulunamadığı sıhhat topluluğu ve eczacılarımız tarafınca lisana getirilmektedir. Haziranda ilaçlara yapılacak yüzde 15-25 aralığındaki yeni bir artırım beklentisinin bu sorunun temelinde yattığı savı ise akıl alır üzere değildir. İlaç yokluğun niçinlerinden tahminen de en büyüğü ilaçta dışa bağımlılıktır. Derhal tıbbi ilaçta da dışa bağımlılıktan kurtulmalı, yerli ilaç üretimi için seferber olunmalı, yerli üretim desteklenmelidir.

– İnsan hayatının her şeyden üstün olduğu, sıhhatin da bu açıdan ehemmiyeti gözetildiğinde ilaçta yaşanan krizin çözülmesi elzemdir. İlaç yokluğu ve temininde yaşanan meselelerin tam olarak saptanması, misal meselelerin yinelanmaması ve gerekli tedbirlerin alınması, ilaçta dışa bağımlılıktan kurtulup yerli üretime dayanak verilmesi için Meclis Araştırması istiyoruz.

Okumaya devam et...
 
Üst