Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Karaciğer yağlanması nasıl anlaşılır?

Leila

Global Mod
Global Mod
Karaciğer yağlanmasının dünyada ve ülkemizde yaygın görülen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasret Özer Çakır, “Ancak bir fazlaca kişi bunun farkında değil. Zira kolay kolay belirti vermiyor. İlerlediğinde ise hayati tehlike yaratabiliyor” dedi.


Doç. Dr. Hasret Özer Çakır


Fazla kiloluysanız yavaş yavaş zayıflayın

Obezite yağlı karaciğer hastalığının en başta gelen niçinlerindedir. Bu sebeple; beden kitle indeksinin olağan sonlarda tutulması hastalığın ortaya çıkmasını önlemek için değerlidir. Obez hastalarda uygun vakitte uygun kiloya inmek için, hastanın tüm metabolik parametrelerine de bakılarak tedavi ve diyetin düzenlenmesi gerekir. Obez ya da fazla kilolu hastalarda süratli kilo vermek de karaciğer yağlanmasına niye olabileceğinden haftada 1-2 kilo vermek en ülküsüdür.

Besin dayanakları de hastalığı tetikleyebilir

Karaciğer yağlanması; alkol kullanması haricinde obezite, sıhhatsiz beslenme, şeker hastalığı, gerilim, Hepatit C hastalığı, uzun mühlet damar yolu ile olan beslenme, süratli kilo kaybı, kortizon vb. ilaçların kullanması niçiniyle de ortaya çıkabilir. Kimi durumlarda da protein tozları, multi-vitamin, kolajen üzere öteki besin desteklerinin de karaciğer yağlanmasına niye olabileceği gösterilmiştir.


Bel ve kalçadaki yağlanmaya dikkat!

Karaciğer yağlanmasında beden tartısından bağımsız olarak bel ve kalça oranı değerli bir belirteçtir. Yağlı karaciğer hastalığının esas sebebi; insülin direncidir. Yani şeker hastalığına yatkınlık bu hastalığın ortaya çıkmasında birinci belirtilerden biridir.


Bu işaretleri önemseyin

Yağlı karaciğer hastalarının birçoklarında hastalık hiç bir belirti göstermez. Ekseriyetle tesadüfen bir öteki hastalığın muayenesinde teşhis edilir. Rutin muayenede; karaciğer büyümesi, laboratuvar olarak AST ve ALT üzere karaciğer enzimlerinde yavaşça yükseklik görülebilir. Hastalığın en sık görülen belirtileri sağ üst kadranda ağrı, şişkinlik hissi, sol omuza yansıyan ağrı, halsizlik ve yorgunluktur. Yalnızca halsizlik bile yağlı karaciğer hastalığının tek belirtisi olabilir. Bunun haricinde gece sık idrara çıkma da öbür belirtileri içindedır.


HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR?

Karaciğer iltihabı, siroz, diyabet, kalp hastalığı, metabolik sendrom, karaciğer-kolon-mide-meme ve pankreas kanseri üzere biroldukça hastalığın altından karaciğer yağlanması çıkabilir. Son vakitte karaciğer nakli yapılan hastaların etiyolojilerine bakıldığında yağlı karaciğer hastalığına bağlı karaciğer sirozu birinci sırayı almaktadır. Bu sebeple karaciğer yağlanması, siroza kadar ilerlemeden tedbir alınması gerekir.

KARACİĞER NAKLİNE KADAR GİDEBİLİR

Yağlı karaciğer hastalığı olanlarda çoğunlukla şeker eğilimi, kolesterol yüksekliği ve tiroit işlev bozuklukları da sık görülür. Tüm bunlar kalp damar hastalıkları riskini de artırır. Yağlı karaciğer hastalığı ilerledikçe, karaciğer iltihabına dönüşürse karaciğer enzimlerinde yükselme ve karaciğer yapısında bozulma başlamış olur. Bu durumda gerekli tedaviler yapılmazsa karaciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Karaciğer yetmezliğinin en son tedavisi karaciğer naklidir.


TEDAVİ YOLLARI

Karaciğer yağlanması tanısı alan şahsa, metabolik parametreleri değerlendirildikten daha sonra tabip tarafınca uygun tedavi, diyet ve idman önerilmelidir. Yağlı karaciğer hastalığı olan kişinin tüm kullandığı ilaç ve besin destekleri sorgulanarak gerekli tekliflerde bulunulmalıdır. Her gün 30 dakikalık yürüyüş yapılması, karaciğer yağlanmasına niye olabilecek besinlerin en aza indirilmesi ve muhakkak aralıklarla metabolik denetimlerin yapılması gerekir. Yağlı karaciğer hastalığının tedavisinde birinci adım, insülin direncinin tedavisidir. Tedavi uygun diyet ve idman programıyla başlatılabilir. Şayet obezite var ise kademeli olarak kilo vermek için gerekli tedavi ve diyet programı uygulanmalıdır.

BESLENME ÖNERİLERİ

Genellikle yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, soğan, sarımsak, enginar, kabak, taze fasulye üzere zeytinyağlı zerzevat yemekler tüketilmeli. Aslında Akdeniz tipi diyet içeriğinde olan tam tahıllar, baklagiller, zeytinyağlı zerzevat yemekleri en ülkü beslenme halidir. Bu beslenme içeriğine nazaran besinler; taze olmalı, yeni pişirilmiş olmalı, dondurulmuş ya da konserve eser olmamalıdır. Günde 2 fincan Türk kahvesi içmek de faydalıdır.

HAZIR BESİNLERDEN UZAK DURULMALI

Diyette; evvela porsiyonlar azaltılmalı; rafine şekerli eserlerden, fast foodlardan, paketli besinlerden, hamur işlerinden, fazla kuruyemişten, asitli içeceklerden ve alkolden uzak durulmalıdır. Yumurta haftada 3 adetten çok tüketilmemelidir.

Okumaya devam et...
 
Üst