Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kârdaki güçlü toparlanmanın ardından şirketler ücretleri %5,9 artırdı

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
İspanyol şirketleri ekonomik faaliyetin nabzını tutuyor ve bazı durumlarda geçen yıl gerçek bir rekor olan kârlarındaki artışı şimdiden işçilerinin ücretlerine aktarmaya başladılar, ancak yine de hızlanan sonuçlarla karşılaştırıldığında ılımlı.


İspanya Bankası tarafından Pazartesi günü yayınlanan Üç Aylık Merkez Bilançosu’na göre, özellikle finansal olmayan şirketler çalışanlarının ücretlerini Ocak ve Mart ayları arasında %5,9 artırdı. O ilk çeyrekte, vergi öncesi kar 2022’nin aynı dönemine göre yaklaşık %70 büyüdü ve %140,8’lik artışla çevreden en çok fayda sağlayan sektör enerji sektörü oldu.

Denetim otoritesinin anketini hazırlamak için yalnızca 916 finans dışı şirketten oluşan minimum bir örneği referans olarak aldığı dikkate alınmalıdır. Bununla birlikte, veriler İspanyol üretim dokusunun etkinliğinin evrimi hakkında net bir kılavuz sunuyor. Ve yılın ilk çeyreğindeki maaş artışı, 2022’nin aynı döneminde yaşanan %2,1’e kıyasla daha belirgin. Ayrıca, yardımların çoktan arttığı o yılın tamamında kaydedilen %2,8’i de ikiye katlıyor. İstatistiklere göre %93.1.

Veriler, maaş iyileştirme rakamını, çoğunluk sendikaları ve CEOE-Cepyme işverenlerinin Mayıs ortasında imzaladığı ve bu yıl için %4 ve 2024’te %3 maaş artışı belirleyen gelir anlaşmasında belirlenen yetkinin bile üzerinde bırakıyor ve 2025, enflasyona dayalı %1’lik bir gözden geçirme maddesine ek olarak.

Merkezi Bilanço Veri Ofisi’nin masaya koyduğu verilerle Mart ayına kadar olan %5,9’luk artış, aslında %5 civarında olan yılın ilk üç aylık TÜFE ortalamasını da aşıyor.

Son aylarda pek çok işletmeyi bu tür personeli çekmek için koşullarını iyileştirmeye zorlayan garson eksikliği bağlamında, ticaret ve konaklama %6,8’lik artışla en iyi yeri aldı. Bu, İspanya Bankası tarafından kaydedilen tüm faaliyetler arasında en yüksek maaş artışıdır ve asgari ücretin 1.080 avroya yükseltilmesinin yürürlüğe girmesiyle de desteklenen ortalamanın neredeyse bir puan üzerindedir.

Her şeye rağmen ve 2022’de ortalama %8,3’lük enflasyonla, İspanyol hane halkının satın alma gücü sert bir darbe aldı. Mortgage talebindeki keskin düşüş veya birçok ailenin Euribor’daki artışı önlemek için pandemi sırasında oluşan tasarruflardan yararlanarak kredilerini geri ödemesi gibi rakamlar da bunu kanıtlıyor.

Şirketler için de kolay bir dönem değil ve kârlardaki toparlanmaya rağmen satışlar neredeyse durgun. İspanya Merkez Bankası’ndan alınan veriler, ilk çeyrekte zar zor %0,7 büyüdüklerini gösteriyor. Efektif ortalama istihdamdaki artışa ücretlerdeki artış da eklenirse, personel maliyetlerinin de aynı dönemde %8,3 gibi güçlü bir artış gösterdiği ortaya çıkıyor. Rakam, 2022’nin tamamında kaydedilen %6,6’dan oldukça yüksek.

Bu nedenle uzmanlar, bazı sektörlerin üretim maliyetlerindeki artışın tamamını henüz nihai satış fiyatına aktaramadığını da göz önünde bulundurarak, orantısız bir fayda hissine kapılmamamız gerektiğini savunuyorlar.
 
Üst