Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

KDV’nin %10’a artması nedeniyle elektrik faturası ayda iki avro artacak

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Enerji vergilerinin kademeli olarak toparlanması elektrik faturasını daha pahalı hale getirecek. Spesifik olarak, Selectra tarafından yapılan hesaplamalara göre, elektriğe uygulanan KDV’nin 1 Ocak itibarıyla mevcut %5’ten %10’a çıkarılması, faturayı ayda yaklaşık iki avro, yani yılda ortalama 25 avro artıracak. Dün Bakanlar Kurulu, Ukrayna ve Orta Doğu’daki çatışmaların ekonomik ve sosyal sonuçlarını hafifletmek amacıyla bazı önlemleri güncelleyen veya genişleten bir kraliyet kararnamesini onayladı. BOE’nin bugün yayınladığı bu kararnamede elektrik faturasındaki KDV 2024 yılının tamamı için yüzde 10’a çıkarılıyor ancak bu oran hâlâ kriz öncesi yüzde 21’in çok uzağında.


0,12 avro/kWh (serbest piyasa fiyatı) üzerinden yaklaşık 190 kilowatt saat (kWh) tüketen bir evi referans olarak alırsak, yıllık KDV’deki artış yaklaşık 25 avroluk bir artış anlamına gelecektir; yıllık ödeme yaklaşık 510 avrodan 534,29 avroya çıkacaktır. Euro.

Enerji fiyatlarındaki artışa karşı 2021 yazından bu yana alınan önlemlerden önce KDV’nin %21’e döndürülmesi durumunda, elektrik faturası ayda yaklaşık altı avro daha fazla, yıllık ise yaklaşık 78 avro anlamına gelecek. şu anda ödenen tutara ek olarak.

Hükümet, elektriğe uygulanan KDV’nin %21’den şu an %5’e düşmesi gibi birçok durumda 2021 yazından bu yana yürürlükte olan elektrik ve doğal gazla bağlantılı vergi indirimlerini “aşamalı olarak” geri çekmeye karar verdi. – elektrik üretimine ilişkin verginin – %7’si ve şu anda askıya alınmış olması – ve özel elektrik vergisinin kaldırılması – şu anda %5,1’e kıyasla %0,5’e indirilmesi.


Özellikle elektrik söz konusu olduğunda Katma Değer Vergisi (KDV) 2024 yılı boyunca %10 olacaktır; Özel Elektrik Vergisi (IEE) yılın ilk çeyreğinde %2,5, ikinci çeyreğinde ise %3,8 olacak; Elektrik Enerjisi Üretim Değeri Vergisi (IVPEE) ise Mart ayına kadar yüzde 3,5, gelecek yılın Haziran ayına kadar ise yüzde 5,25 olacak.
 
Üst