Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Kendiyle Övünen Insana Ne Denir ?

Duru

New member
Kendiyle Övünen İnsana Ne Denir?

Kendiyle övünen insanlar, sıklıkla kendilerini başkalarına üstün gösterme çabasında olan ve bu davranışlarıyla dikkat çeken kişilerdir. Kendine hayran olma, sürekli olarak başarılarını anlatma ve diğerlerini küçük düşürme eğiliminde olan bu kişiler, toplumsal ilişkilerde bazen olumsuz bir izlenim bırakabilirler. Ancak, bu davranışların temelinde genellikle özgüven eksiklikleri, yetiştirilme tarzı veya kişisel tatmin arayışı gibi etkenler bulunmaktadır.

Kendiyle Övünen İnsanların Davranışları ve Özellikleri

Kendiyle övünen kişilerin en belirgin özelliklerinden biri, sürekli olarak başarılarını ve yeteneklerini vurgulamalarıdır. Bu kişiler, başkalarına karşı üstünlük kurma amacını güderler. Bu tür davranışlar, bazen egoist bir tutum sergileyebilir. Kendi başarılarını abartarak anlatmak, sıkça kendini gösterme isteğiyle birleşebilir. Kendiyle övünen bir insanın sıkça kullandığı bazı ifadeler şunlar olabilir: "Bunu ben başardım," "Benim sayemde oldu," "Başka kimse bunu yapamazdı," gibi cümleler.

Kendiyle Övünen İnsanların Psikolojik Durumu

Kendiyle övünen insanların psikolojik durumlarını anlamak, bu davranışları daha iyi yorumlamamıza yardımcı olabilir. Çoğu zaman, sürekli övünme davranışı, kişinin özgüven eksikliklerinden kaynaklanabilir. Kendi değerini dışarıdan onay almak üzerinden ölçen bu insanlar, başkalarının takdirini kazanmak için sürekli olarak kendilerini gösterme ihtiyacı hissedebilirler. Bu durum, bir tür savunma mekanizması olarak da ortaya çıkabilir. İçsel bir boşluk hissi ya da değersizlik duygusu, kendilerini aşırı derecede övmekle gizlenmeye çalışılır.

Kendiyle Övünen İnsanların Toplumdaki Yeri

Toplumda kendiyle övünen insanlara karşı genellikle olumsuz bir tutum sergilenir. Bu kişiler, başkalarının gözüne girmeye çalışırken, çevrelerinde empati yapmaktan uzak olabilirler. Sürekli olarak kendilerini övmeleri, zamanla onları yalnızlaştırabilir, çünkü diğer insanlar, bu tavırları samimiyetsiz ve bencilce olarak algılayabilirler. İnsanlar doğal olarak, kendini sürekli öven birinin arkasında ne tür bir motivasyon olduğunu merak ederler, bu da bazen güvensizlik yaratabilir.

Kendiyle övünen insanların toplumdaki yeri, sosyal etkileşimlerde gerginlik yaratabilecek bir hal alabilir. Kendini beğenmiş bir tavır, insan ilişkilerinde dengenin bozulmasına neden olabilir. Kişinin başkalarıyla empati kurması ve onları anlaması zorlaşabilir, bu da uzun vadede yalnızlık ve toplumsal dışlanma ile sonuçlanabilir.

Kendiyle Övünen İnsanlara Ne Denir?

Kendiyle övünen insanlara genellikle "egoist", "kendini beğenmiş", "bencil" gibi sıfatlar kullanılır. Egoist, bir kişinin sadece kendi çıkarlarını ve ihtiyaçlarını ön planda tutarak başkalarını göz ardı etmesi anlamına gelir. Kendiyle övünen bir kişi, bu tür bir davranış sergileyerek çevresindekileri değersizleştirebilir. Kendini beğenmiş ise, sürekli olarak övünme ve başkalarına karşı üstünlük kurma eğiliminde olan bir kişiyi tanımlar. Bu kişiler, başkalarının görüş ve düşüncelerini genellikle küçümseyerek kendilerini her şeyin merkezi olarak görürler.

Kendiyle Övünen İnsanlarla Nasıl Baş Edilir?

Kendiyle övünen bir kişiyle başa çıkmak, çoğu zaman zorlayıcı olabilir. Ancak, böyle bir durumla karşılaşıldığında, sağlıklı sınırlar koymak ve bu kişinin davranışlarını dikkatlice izlemek önemlidir. İlk adım, onların övünmelerine doğrudan karşılık vermemek ve sıkça kendini tekrarlayan övgülerle gerilmemek olabilir. Bu kişilerle iletişimde, samimi ve saygılı bir tutum benimsemek faydalı olabilir.

Diğer yandan, kendiyle övünen kişiler bazen, yapıcı bir eleştiriyi anlamakta güçlük çekerler. Bu tür bir durumda, doğrudan eleştiri yerine daha diplomatik bir dil kullanmak, ilişkilerin sağlıklı kalmasını sağlayabilir.

Kendiyle Övünen İnsanların Arka Planında Ne Yatıyor?

Kendiyle övünen bir insanın arkasında, çeşitli psikolojik ve sosyo-kültürel faktörler bulunabilir. Toplumda başarı, genellikle dışarıdan onay ve takdir ile ölçülür. Bu baskılar, bireylerin kendilerini başkalarına karşı gösterme ve övünme gereksinimi hissetmelerine neden olabilir. Bazı durumlarda, bireyler çocukluklarında aldıkları eğitim veya ailelerinden gördükleri ilgi sayesinde kendilerini sürekli olarak üstün hissetmiş olabilirler.

Eğer bir kişi, sürekli olarak başkalarını küçük düşürerek kendini övüyorsa, bu durum, derin bir güvensizlik ve onaylanma ihtiyacının belirtisi olabilir. Bu tür insanlar, dış dünyadan aldıkları onayları içsel olarak hissettikleri değerle birleştirerek, özsaygılarını inşa etmeye çalışırlar.

Kendiyle Övünen İnsanlar Toplumda Neden Hoşlanılmaz?

Kendiyle övünen insanların toplumda hoş karşılanmaması, çoğunlukla bu kişilerin sosyal ilişkilerdeki dengesizliklerinden kaynaklanır. Başkalarının fikirlerine saygı gösterme ve onları dinleme konusunda eksiklikler yaşarlar. Sürekli olarak kendi başarılarını övüp başkalarını küçümsemek, toplumsal bağların zayıflamasına yol açar. Bu tür kişiler, çoğunlukla başkalarının acılarını veya başarılarını kutlamak yerine, sadece kendi başarılarını kutlama yoluna giderler.

Ayrıca, bu tür insanlar diğerlerinin duygusal ihtiyaçlarına duyarsız olabilirler. Kendi başarılarını abartarak başkalarını küçümsemek, bir tür “ben daha iyiyim” mesajı verir ve bu da kişiyi çevresindekilerle bağ kurma konusunda zora sokar.

Sonuç

Kendiyle övünen insanlar, bazen içsel eksikliklerini dışarıdan aldıkları onayla doldurmaya çalışan bireylerdir. Sosyal ilişkilerdeki başarısızlıkları, özgüven eksiklikleri ve aşırı takdir arayışı bu tür davranışların temel sebeplerindendir. Kendiyle övünen kişiler, toplum içinde genellikle olumsuz algılanabilirler, çünkü başkalarına karşı saygılı ve empatik bir tutum sergilememektedirler. Bu nedenle, bu tür kişilere yaklaşırken dikkatli olunmalı, sağlıklı sınırlar korunmalıdır.