Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Komando Er Kaç Ay Askerlik Yapar ?

Ceren

New member
Komando Er Kaç Ay Askerlik Yapar?

Türkiye’de askerlik, her erkek vatandaş için bir yükümlülüktür ve bu süreç, kişinin görev yapacağı birlik ve eğitim türüne bağlı olarak farklı sürelerde olabilir. Komando er, diğer askerlik branşlarına göre farklı bir eğitim süreci ve görev tanımına sahiptir. Bu yazıda, komando erlerin askerlik süresi hakkında merak edilen sorulara detaylı cevaplar verilecektir.

Komando Er Kimdir?

Komando er, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, özellikle zor ve özel görevlerde yer alan bir askerdir. Komando birimleri, özel eğitim almış, zorlu koşullarda görev yapabilen ve yüksek fiziksel dayanıklılığa sahip askerlerden oluşur. Bu askerler, genellikle dağcılık, yakın dövüş, patlayıcı maddelerle ilgili eğitimler, su altı operasyonları gibi çok yönlü eğitimler alırlar. Komando erlerin görev süresi ve askerlik süreçleri de, bu özel eğitim ve görev tanımlarına bağlı olarak farklılık gösterir.

Komando Erlerin Askerlik Süresi Ne Kadardır?

Komando erlerin askerlik süresi, genel olarak diğer askerlik branşlarında olduğu gibi 6 ay ile 12 ay arasında değişen sürelerde olur. Ancak, komando birliklerinde eğitim süreci ve görev süreleri genellikle daha yoğun ve uzun olabilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde komando eğitimi almak ve komando er olarak görev yapmak isteyen bir asker, normal askerlik süresinden daha uzun süre eğitime tabi tutulur.

Komando erlerin eğitimi 3 ana aşamadan oluşur:

1. **Temel Askerlik Eğitimi**: Bu aşama, tüm askerler için zorunludur ve genellikle 1 ay sürer. Bu süreçte askerler, temel askeri bilgi ve disiplin eğitimi alırlar.

2. **Komando Eğitim Merkezi**: Temel eğitim sonrası, komando erleri, özel olarak seçilmiş komando eğitim merkezlerine gönderilir. Bu eğitim, zorlu doğa koşullarında hayatta kalma, silah kullanımı, dağcılık, paraşüt eğitimi gibi birçok farklı disiplinin birleşiminden oluşur ve genellikle 2 ile 3 ay arasında sürebilir.

3. **Görev Yeri ve Dağ Komando Birliklerinde Eğitim**: Eğitimlerin son aşamasında, komando erler, sahada görev yapmaya başlarlar. Bu süreçte, teorik bilgilerin pratiğe dökülmesi sağlanır ve askerler, gerçek saha koşullarında görev yapma becerisi kazanır.

Bu süreçler ve eğitimler, komando erlerin görev yaptığı birliklere göre farklılık gösterebilir. Ayrıca, komando erlerin görev süresi, askerliğin türüne, görev yerlerine ve eğitim ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir.

Komando Erlerinin Eğitim Süresi Nasıl Belirlenir?

Komando erlerinin eğitim süreleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin belirlediği eğitim protokollerine ve komando birliklerinin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Eğitim süreleri genellikle şu faktörlere bağlı olarak değişir:

- **Askerin Fiziksel Durumu ve Performansı**: Komando erleri, zorlu fiziksel ve psikolojik eğitimlerden geçtikleri için, her asker farklı bir hızla bu eğitimleri tamamlayabilir. Eğer bir asker fiziksel olarak daha güçlü ve hazırlıklıysa, eğitim süresi daha kısa olabilir.

- **Birlik İhtiyaçları ve Görev Tanımları**: Komando birlikleri, belirli dönemlerde farklı görevler üstlenebilir. Bu görevler, eğitim sürelerinin uzamasına veya kısalmasına neden olabilir. Özellikle operasyonel hazırlık gereksinimleri, askeri birliklerin eğitim süreçlerini doğrudan etkileyebilir.

- **Acil Durum ve Kısa Süreli Görevler**: Bir komando birliği acil bir operasyon veya göreve ihtiyaç duyduğunda, eğitim süreleri hızlandırılabilir ya da kısa vadeli bir göreve gönderilmek üzere erler, temel komando eğitimiyle göreve çağrılabilir.

Komando Erlerin Görev Süresi ve Terhis Süreci

Komando erlerinin, normal askerlik görevlerinden farklı olarak görev süreleri, genellikle 12 ayı aşabilir. Ancak, eğitim süreci sonrasında, bu askerler terhis olmadan önce özel görevlerde yer alabilirler. Terhis süreci, askerlik süresi tamamlanan, ancak komando erlerinin görevde olduğu süreyi kapsayan bir dönemdir.

Komando erlerinin terhisinden önceki son süreçte, askerler son bir değerlendirmeye tabi tutulurlar. Bu değerlendirme, hem fiziksel hem de psikolojik hazırlıklarını içerir. Görev süresi sona eren komando erleri, başarıyla tamamladıkları eğitim ve görevler sonucunda terhis edilirler.

Komando Erlerin Askerlik Yaparken Aldığı Ekstra Eğitimler ve Görevler

Komando erleri, temel askerlik eğitimi sonrasında, sadece saha eğitimleri ile yetinmezler. Ayrıca, özel olarak seçilen askerlere çok çeşitli ekstra eğitimler verilir. Bu eğitimler, komando erlerinin daha profesyonel bir şekilde görev yapabilmesi için gereklidir.

- **Paraşüt Eğitimi**: Paraşütle atlama, komando eğitimlerinin temel bir parçasıdır. Komando erleri, hava indirme ve paraşütle atlama konusunda oldukça eğitimlidirler.

- **Zorlu Hava ve Arazi Koşulları**: Komando birliklerinin genellikle zorlu hava koşullarında ve arazilerde görev yapması gerektiği için, komando erleri bu tür ortamlarda hayatta kalma ve görev yapabilme becerilerini geliştirir.

- **Kriz Yönetimi ve Özel Görevler**: Komando erleri, özel kriz durumlarında ve tehlikeli görevlerde yer almak üzere eğitilirler. Bu, genellikle devletin yüksek güvenlik gereksinimlerini karşılamak için önemlidir.

Komando Erlerin Askerlik Süresini Etkileyen Diğer Faktörler

Komando erlerinin askerlik süresi, yalnızca eğitim süreçlerine ve askeri protokollere değil, bazı dış faktörlere de bağlıdır. Bunlar arasında;

- **Aile Durumu**: Ailevi durumlar, askeri süreyi kısaltabilir veya uzatabilir.

- **Sağlık Durumu**: Askerlerin sağlık durumu, özellikle fiziksel performansı etkileyebilir.

- **Kuvvet ve Birlik Talimatları**: Birliğin aldığı talimatlar ve operasyonel ihtiyaçlar, eğitim ve görev süresini uzatabilir.

Sonuç

Komando erlerinin askerlik süresi, genellikle 6 ay ile 12 ay arasında değişen bir süreyi kapsar. Ancak bu süre, eğitimin yoğunluğuna, görev yerlerine ve askerin eğitim sürecindeki performansına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Komando birlikleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en özel ve zorlayıcı görevlerini üstlenen birlikler olduğu için, komando erlerinin eğitimi de diğer askeri eğitimlerden farklıdır. Bu nedenle, komando erlerin askerlik süreleri daha uzun ve zorlu olabilir, ancak bu süreç sonunda elde edilen eğitim ve deneyim, onların görevlerini başarıyla yerine getirmesini sağlar.