Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Konut alımları Mayıs’ta %6,4 daha düştü ve dört aylık düşüş ekledi

Asi Kral

Global Mod
Global Mod
Birçok ailenin ev alma arzusunu gerçekleştirmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Euribor’un durmaksızın yükselmesi ve bankaların kredi verme konusunda taleplerinin artmasıyla Mayıs ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 daha düştü. Nisan’da %8,1, Mart’ta %5,7 ve Şubat’ta %6,3’lük düşüşün ardından şimdiden dört ardışık aylık düşüşler var.


INE tarafından bu Cuma günü yayınlanan mülkiyet hakları devir verilerine göre, yılın beşinci ayında toplam 56.137 ev satıldı.

İstatistikler ayrıca satılan ev tipindeki şaşırtıcı değişikliği, ikinci el evlerde %8,6’lık bir düşüşle doğruluyor. Buna karşılık, yeni konut satışları geçen Ocak ayından bu yana kaydedilen ilk artış olan %4,1 arttı.

2023’ün ilk beş ayı referans alındığında da benzer bir eğilim var ve konut sahibi vatandaşların satış yapmak için acele etmediğini gösteriyor. Spesifik olarak, Ocak ve Mayıs ayları arasında satışlar %4,1 düştü. Kullanılmış konutlardaki düşüş, yeni inşaat için kaydedilen %2,4’e kıyasla %4,5 ile daha belirgin olmuştur.

Sektörün aşağı yönlü davranışı, ailelerin bir ev satın almak veya ipotek almak için ödeme yapmasını çok zorlaştıran bir faiz artışı senaryosunda ortaya çıkıyor.

Euribor altı yıl sonra ilk kez pozitif zemine döndüğünde, geçen yılın Nisan ayıydı. Haziran ayında zaten aylık ortalamasında %4’ü aştı. İspanya’daki çoğu ipoteğin referans aldığı göstergenin yaşadığı güçlü toparlanma, ücretlerin enflasyonla aynı oranda artmadığı ve hanehalkının satın alma gücünde keskin bir düşüşe neden olduğu bir döneme denk geliyor. Aralık 2022’ye kadar sözleşmede kararlaştırılan ücretlerdeki artış, yıl içindeki ortalama %8,4’lük enflasyona kıyasla yalnızca %2,78 oldu.

Mortgage kredilerinde yaşanan artışa ek olarak, müstakbel alıcılar piyasa üzerinde baskı yaratan başka bir sert gerçekle karşı karşıya: artışlarda ılımlı olmasına rağmen talebi teşvik edecek şekilde düşmeyen fiyatlar.

Sektörle ilgili yakın tarihli bir analizde İspanya Merkez Bankası, kredi fiyatlarındaki artışa rağmen konut fiyatlarının satış veya fiyatlar gibi “konut piyasasının miktar değişkenlerine göre daha fazla aşağı yönlü direnç” göstermeye devam edeceği konusunda uyarıda bulundu. . Denetim otoritesi, bu eğilimin arkasındaki nedenler arasında yeni inşaat kıtlığına, inşaat malzemelerinin yüksek maliyetlerine ve son düşüşe rağmen faaliyetlerini sürdürmeye devam eden “bu pazardaki farklı acentelerin elverişli mali durumuna” işaret ediyor. tarihsel olarak yüksek seviyeler.
 
Üst