Sitemizin hiçbir kişi, kurum yada kuruluş ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bağımsız olarak sosyal etkileşim kurabileceğiniz yurtdışı kültür etkinliklerini tartıştığımız forum sitesidir.

Koronavirüs Bilim Konseyi Üyesi Şener: Artık Omicron dalgası bitiyor diyebiliriz

Leila

Global Mod
Global Mod
Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Şurası Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Omicron varyantı, Türkiye’de yaptığı pikten daha sonra artık çözülme dönemine girdi diyebiliriz.” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Alper Şener, Türkiye’nin üç büyük kentinde olay sayılarının düşmeye başlamasının, salgının denetim altına alınmaya başladığının sinyali olabileceğini söylemiş oldu.

Bu düşüşün, öteki vilayetlerde de görülmesini beklediğini kaydeden Şener, “Özellikle mart ayının ikinci haftasında, oralarda da süratli düşüş nazaranceğiz. Türkiye’de nüfus dinamiği aşikâr sayıların üzerinde olan büyük kentlerde mart ayının ikinci haftasına kadar olan dönemde, keskin düşüşler devam edecektir. Bu da Türkiye’deki süratli düşüşteki olgu sayısı olarak karşımıza çıkacaktır.” dedi.

Şener, olay sayılarının düşmeye başlamasının, önlemler için rehavete niye olmaması gerektiğini de vurguladı.

“OMİCRON DALGASI BİTİYOR DİYEBİLİRİZ”

Türkiye’deki aşılama oranlarının, olağanlaşmayı konuşan ülkelere bakılırsa daha aşağıda olduğunu belirten Şener, önlemlerin kaldırılması için sırası gelen vatandaşların kesinlikle aşılarını yaptırmaları gerektiğini tabir etti.

Omicron varyantının Türkiye’de hadise sayılarında doruğun yaşanmasına niye olduğunu da hatırlatan Şener, şunları kaydetti:

“Omicron varyantı, Türkiye’de yaptığı pikten daha sonra artık, çözülme dönemine girdi diyebiliriz. Artık kaybolmaya da yavaş yavaş başlayacaktır. Olgu sayılarının düşmeye başlaması dolaylı yoldan sürü bağışıklığının emareleri. Omicron dalgası bitti ya da bitiyor diyebiliriz. Toplumsal sürü bağışıklığının gelişmesini söylem etmemiz için, toplumda aşılanan kişi oranının ve hastalığı atlatmış kişi sayısının, toplamının yüzde 80 bandının üzerinde olması gerekiyor. Bu toplam buna yakın ancak bunun üzerinde değil.”

Şener, yeni varyantların da gündeme gelebileceğine dikkati çekerek, “Karşı karşıya kalacağımız piklerin büyük bir ihtimalle rastgele birisi Omicron varyantında yaşadığımız kadar yıkıcı olmayacaktır. Omicron varyantının sürü bağışıklığının koruyuculuk yelpazesi bir süre daha devam edecektir. Bu yelpaze devam ederken aşılanmamış ya da eksik aşılanmış 65 yaş üstü şahısların kesinlikle aşılarını tamamlaması gerekir.” diye konuştu.

Okumaya devam et...
 
Üst